torstai 10. toukokuuta 2012

Halpa ruoka on kallista

Katsoin maanantaina dokumentin nimeltä Ruoka-yhtymä. Siinä kuvattiin miten valinnanvapaus ruuan suhteen on vuosikymmenien saatossa kadonnut Amerikan markkinoilta.

Ilmiön takaa löytyvät suuryhtiöt, jotka ovat monopolisoineet ruuan tuotannon ja orjuuttaneet viljelijät. Keskiverto maanviljelijällä on velkaa 500 000 dollaria ja hän ansaitsee vuodessa 12 000 dollaria. Viljelijän on pakko tanssia sen yhtiön pillin mukaan, joka ostaa hänen soijansa tai maissinsa. Tai kanansa. Tai possunsa.

Teurastamot hyödyntävät paperittomia maahanmuuttajia, heitä rahdataan tehtaisiin 150 kilometrin säteellä tehtaista. He ovat hiljaista nöyrää väkeä, koska eivät voi vaatia mitään.

Elintarviketeollisuuden lobbarit ovat vinouttaneet maatalouden tukipolitiikan niin, että köyhillä ei ole varaa ostaa marketista paria porkkanaa. Pitää hakea dollarin hampurilaiset kioskilta. Ja sitten puolet köyhästä väestöstä sairastaa diabetesta. Jota heillä ei ole varaa hoitaa, koska lääkkeet ovat kalliita.

Suuryhtiöiden edustajat eivät suostuneet haastatteluihin, eikä maanviljelijöiltäkään juuri saatu kommenttia, koska suuryhtiöt olivat uhkailleet heitä sopimusten irtisanomisella, mikäli he puhuvat ja mikäli he päästävät kamerat tuotantotiloihin.

Mukana oli salaa kuvattuja jaksoja kanaloista, teurastamolta jne.

Maissia syötetään nykyään myös lehmille, jotka eivät luonnostaan ole maissinsyöjiä. Mikäli oikein ymmärsin, tässä menossa on syntynyt uusi bakteeri, joka joutuu herkästi prosessin mukana valmiiseen pihviin ja saattaa olla tappava. Dokumentissa haastatellaan naista, jonka kaksivuotias poika oli kuollut hampurilaispihvin aiheuttamaan myrkytykseen. Muistanko väärin, vai oliko kysymyksessä Ehec-bakteeri. Nainenkaan ei uskaltanut puhua avoimesti, koska hampurilaisfirma voi haastaa hänet oikeuteen siitä hyvästä.

Mikä minusta on kaikkein kiehtovinta tässä, on se, että amerikka on vapauden valtakunta. Sellaiseksi se on luotu ja sellaisena sitä pidetään. Ja tämä vapaus on kulissien takana vuosikymmenten saatossa kääntynyt vastakohdakseen.




Share/Bookmark

24 kommenttia:

  1. Tämähän on yleinen trendi ja ollut sitä jo pitkään. Muistattehan kaikki mistä hullun lehmän tauti sai alkunsa? No, kun lehmille syötettiin teurasjätteestä tehtyä rehua. Kuulostaa juurikin sellaiselta mitä lehmät muutenkin söisivät. Not.

    Aiemmin tuli dokumentti, jossa pohdittiin, että miksi lemmikkieläimille ei esim. saa syöttää tiettyjä lisäaineita, mutta ihmisen lautaselle niitä ährätään surutta. Semmoista se on, raha määrää ja me syömme paskaa.

    VastaaPoista
  2. Soija on myös suuri ongelma. Sitä laitetaan ihan joka paikaan, koska kyseessä on valtava business.
    Olen allerginen soijalle ja joudun suurin piirtein suurennuslasin kanssa etsimään, löytyisikö jotain, missä ei olisi soijaa.
    http://blogisisko.blogspot.com/2007/05/miksi-kaikessa-on-soijaa.html

    VastaaPoista
  3. Hohhoijaa, minä olen ikäni saanut lukea sisällysluetteloja ihan väsymiseen saakka. Ja olen huomannut, että on parasta syödä itse hyvistä raaka-aineista laittamaansa ruokaa ja välttää kaikkea missä on kirjaimia ja numeroita joista ei saa mitään tolkkua. Yhteen aikaan kuljetin mukanani luetteloa siitä, mitä en tahdo ruokani sisältävän, mutta siitä tuli liian rasittavaa. Valmisruoassa on monta yllätystä sille, joka alkaa tutkia, mitä kaikkea niihin on lisätty.

    VastaaPoista
  4. Katsoin saman dokumentin ja kyllä vatsaa väänsi. Erityisesti tunsin voimatonta raivoa siinä kohden, kun kerrottiin, miten Monsanto pakottaa viljelijät käyttämään geenimuunneltua soijaa. Jos viljelijä yrittää viljellä perinteisillä pavuilla ja ottaa talteen siemenet omasta sadostaan, hänet haastetaan oikeuteen.
    Koska MOnsanton soijan siitepöly on voinut lentää hänen pellolleen ja jatkaa sukuaan risteytyksenä!
    Pieni toivonsäde oli se idealisti, joka muistutti tupakkateollisuuden voiman vuosista. Ne myös retostivat aivan mielensä mukaan eikä kukaan mahtanut mitään - mutta loppujen lopuksi tupakkateollisuus saatiin kuriin ja tupakan vaarallisuus myönnettiin julkisesti.

    VastaaPoista
  5. Anneli, kyllä siinä pieni ihminen tuntee avuttomuutta tuollaisten jättien edessä. Mutta onneksi jotkut osaavat, jaksavat pistää kampoihin.

    Arja, niin minäkin olen ajatellut, että itse pitäisi ruuat laittaa läheltä ostetuista raaka-aineista. Ohjelmassa myös sanottiin, että kannattaisi viljellä itsekin pientä kasvimaata.

    Anna, soijaa tosiaan on kaikkialla.

    Anne, niin tosiaan, hullun lehmän tauti on tällä välin melkein päässyt unohtumaan. Minulla ei ole ollut suurta taipumusta ruokapaniikkeihin, mutta nyt se on lähellä.

    VastaaPoista
  6. Kiitos tästä. Itse olen katsonut netin kautta muun muassa "Big meets Bigger" -sarjaa, jossa pari sairaalloisen ylipainoista brittinuorta lähetetään Amerikkaan tapaamaan vielä isompia ihmisiä. Sarjaa voisi pitää kärjistämisenä, mutta se ei sitä ole -vaitettavasti. Sarjassa ruoditaan Amerikan ravitsemusteollisuuden ongelmia juuri ylipainon ja siitä seuraavien terveysongelmien kautta. Porukka vieraili isäntäperheen sukuhaudalla ja nainen esitteli kuolleita sukulaisiaan: mummo kuoli diabetekseen, pappa sydäntautiin, sisko myös diabetekseen.. jne. Jokainen heistä lepäsi yksin kahden hengen arkussa valtavan kokonsa vuoksi. Surullista, kerta kaikkiaan.

    Amerikan ongelmat ovat pinnan alla ja rakenteissa. Viljelijät ovat kahden tulen välissä, koska heidän yläpuolellaan on se taho, joka määrittelee mitä viljellään ja millä tavalla. Eräässä dokkarissa yksi lehmitilallinen puuskahti kameralle: "Tuotamme huonompaa lihaa kuin koskaan ennen! Mutta minkäs teet?" Lehmät lihotetaan kasviöljyillä ryyditetyllä soijalla ja maissilla, jotka muuttavat eläimen rasvakoostumuksen omega 6 (tulehdusta aiheuttava omega) -rasvoille edulliseen suuntaan. Tämä siksi, että se on halpaa ja tehokasta tuotantoa, terveydestä viis. Ja sitä se jengi popsii! :( Vihaksi pistää.

    Asiaa opiskeltuani olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että Amerikan kansansairausepidemia johtuu suurilta osin elintarviketeollisuuden häikäilemättömästä toiminnasta. Soijaviljelmistä 95% on geenimanipuloitua ja 10 vuoden sisällä kaikki maailman soija tulee olemaan GM-soijaa. Meillä opettaja puolustaa jostain syystä GM:ää: "Amerikassakin se on ollut käytössä jo pari kymmentä vuotta, eikä terveyshaittoja ole ilmennyt." :O Toinen ongelma on glukoosifruktoosisiirappi, jolla makeutetaan KAIKKI aina leikkeleistä salaattikastikkeisiin, limuihin, leipiin, jogurtteihin ja eineksiin asti. Ko. aine on suoranaista myrkkyä ja toimii aivoissa morfiinin tavoin aiheuttaen riippuvuutta. Kuten tuossa ylempänä kirjoitettiinkin; Monsanto se on tämänkin bisneksen takana.

    Oho, nyt tuli romaani. Mutta ei voi mitään, tämä on aihe, joka kuohuttaa. Ravitsemusteollisuus ei enää tähtää kansanterveyteen vaan talouskasvuun ja tehokkaaseen ja halpaan tuotantoon terveyden kustannuksella.

    Kiitos sinulle asian ottamisesta esille ja hyvää kevättä!

    VastaaPoista
  7. Minua kylmäsi tuossa tv-ohjelmassa eniten tieto siitä, että muutamissa osavaltioissa elintarviketeollisuuden julkinen arvostelu on kielletty lailla. Se on siellä vihapuhetta.
    Mutta hetkinen. Missä muualla olemme kuulleet termin "vihapuhe." Annammeko mekin perinteisen länsimaisen sananvapauden mennä menojaan vain siksi, että siitä on haittaa jollekin. Yhdysvalloissa elintarviketeollisuudelle ja meillä? (?)

    VastaaPoista
  8. Hienoa kun nostit dokumentin esiin, Kirsti! Samoja tuulia tuntuu täälläkin, miten on vaikkapa mahdollista, että kaurajuoma (kauramaito) maksaa paljon enemmän kuin lehmänmaito, vaikka sen tuotantokustannukset ovat vain pieni osa maidontuotannon kustannuksista? Siten, että maidontuotantoa ja ylipäänsä eläinkunnan tuotteiden tuotantoa tuetaan jatkuvasti niillä kuuluisilla veronmaksajien rahoilla ja pidetään hinta keinotekoisen ja kestämättömän alhaisena...

    Vanha Erkki, on kuitenkin eri asia, onko vihapuheesta - lainausmerkeissä tai ei - haittaa teollisuudelle (isoille rahoille) vai ihmisille (tunteille, elämälle).

    VastaaPoista
  9. Surullista :( Lopetin lihansyönnin tehotuotannon takia, osittain, ja koetan välttää teollisesti tuotettua sapuskaa, mutta tuntuu, että pienet ponnisteluni eivät juuri auta tuollaisten mahtien edessä..kiitos tästä postauksesta!

    VastaaPoista
  10. Maria, kiitos kommentistasi. Tämä on kyllä tärkeä aihe ja kuohuttaa minuakin. Olen tähän asti ollut huolissani lähinnä teollisesta lihantuotannosta, en soijasta, maissista yms. mutta nyt tajusin dokumenttia katsoessa, että kaikki nämä ongelmat liittyvät yhteen.

    Vanha Erkki, ainakin kannattaa varmasti analysoida, että mistä on kysymys, kun joku syyttää vihapuheesta. Onko se sitä, vai onko kysymys vain aiheellisesta kansalaiskeskustelusta. Minustakin välillä tuntuu, että aika herkästi kaikki vähänkin poliittisesti epäkorrekti leimataan vihapuheeksi.

    Liro, nuo maataloustuet... Kyllä niissä on ihmettelemistä. Kanamunat, voi sokeri, valkoinen jauho ovat halpoja. Bulkkijuustojakin saa todella halvalla. Tanskasta tuotua kinkkua saa melkein samalla hinnalla kuin kotimaista lanttua. Vaikeahan se on motivoida ihmisiä syömään kasviksia ja juureksia, kun niistä kertyy aika iso kauppalasku jos suhteuttaa siihen kalorimäärään jonka rahalla saa. Köyhän kannattaa vaan leipoa pullaa ja syödä tuontikinkkua tätä nykyä.

    VastaaPoista
  11. Helmi-Maaria, minä samoin olen lopettanut lihan syönnin viitisentoista vuotta sitten. Kyllä uskon, että meidän ratkaisullamme on merkitystä, pieni mutta pippurinen merkitys:-)

    VastaaPoista
  12. Ja sitten köyhiä syyllistetään, että mitäs syötte niin epäterveellisesti ja kehtaatte vielä sairastaa, hyi, olette pahoja ja huonoja ihmisiä!

    VastaaPoista
  13. Itse en ole lihasta luopunut, vaikka kyllähän ajatus aina mieleen välillä tupsahtaakin. Siinä nyt vaan on se, että minä pidän lihasta. Ihan helvetisti! Onneksi tehotuotannon tuotteiden rinnalle on kuitenkin tullut muitakin vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
  14. Minä uskon myös ruohonjuuritason herättäjiin. Sinä, Kirsti, olet esim. tällä postauksellasi sellainen.

    VastaaPoista
  15. Liisa K, parempi tämäkin kuin ei mitään.

    Anne, niin minäkin tykkäsin lihasta, mutta eettinen ongelma paisui ylipääsemättömäksi.

    VastaaPoista
  16. Ohjelmassa esitellyt epäkohdat olivat todella pöyristyttäviä! Kunpa Suomessa ei koskaan mentäisi tuolle tielle. Yritän itse ostaa aina kotimaista lihaa, kasviksia ym. aina kun niitä on saatavilla. Pieni ihminen tuntee todella voimatonta raivoa suuryritysten rikollisten voimien edessä. Ihmiskunta tuhoaa ahneudellaan omia elämänedellytyksiään kovaa vauhtia. Tulevat sukupolvet saavat valtavan taakan.

    VastaaPoista
  17. On maailma mallillaan.

    On tsiljoona syytä olla syömättä lihaa; kun siitä luopuu - syystä tai toisesta - niin varsin pian ihmettelee, että miten on ennen voinut sitä syödä.

    Joku mainitsi soijasta.

    Olen viime aikoina perehtynyt siihen sen verran, että suorastaan ottaa päähän miten tietämätön soijan haitoista olen ennen ollut.

    Esim. AitoTerveys -sivustolla on laajasti soijasta.

    VastaaPoista
  18. Hei, kai olet huomannut, että taiteilija Lemmikki Louhimies ylistää kirjasi Iiris-lehden lukupiirissä?

    VastaaPoista
  19. Maisakaisa, minulla on epäilykseni tämän suomalaisenkin systeemin suhteen, mutta noin pitkällä tuskin vielä ollaan kuin amerikassa.

    Hoo Moilanen, minä en oikeastaan ole soijasta muuten ollut huolissani mutta geenisoijaa olen välillä tietysti miettinyt.

    No juu Ulla-Maija, kuulin siitä:-)

    VastaaPoista
  20. Itse en terveyssyistä syö punaista lihaa, mutta mielestäni Suomi on lihansyöjien maa, ja olisi huomattavasti helpompaa olla sekasyöjä. Ehkä asia muuttuu sitä mukaan, kun yhä useampi rupee välttämään lihaa.

    Kääk, onko soijassa jotain vikaa?! Käytän varsinkin soijarouhetta usein, kun se on niin edullista, myös tofua aika usein. Ei yksinkertaisesti ole varaa syödä luomua tai mitään erikoistuotteita vaan tosiasia on, että papuja, linssejä, soijarouhetta on syötävä, ja juureksia halvimmasta päästä, kasviksia myös kukkaron laihuuden mukaan. Ja puuroa ja viljatuotteita. Mitä keksiä soijan tilalle? Kääk!

    Täytyy katsoa se mainitsemasi ohjelma.

    VastaaPoista
  21. Olen käsittänyt, että geenimanipuloitu soija on se ongelma, tosin tietoni ovat vuosien takaa. Itse myös syön soijaa usein.

    VastaaPoista
  22. Monsanto on pahin ja operoi maailmanlaajuisesti, työntää kuin mustekala lonkeronsa joka maahan, elleivät kuluttajat tiedä ja vastusta sitä.
    Vastarinta kannattaa.
    Esimerkki siitä:
    BASF kehitti geenimanipuloidun tärkkelysperunan teolliseen tarkoitukseen. Saksassa on niin kova vastustus geenimanipuloituja kasveja vastaan, että kukaan ei suostunut tuota perunaa viljelemään.
    BASF kasvattaa sitä nyt sitten USA:ssa. Pitäkää varanne suomalaiset.Vastarinta kannattaa.

    VastaaPoista
  23. Pitäisi vaan aina jaksaa olla niin valpas ja periaatteellinen. Aina ei muista eikä jaksa, ja joiltakin voi olla rahakin loppu, niin että kaupasta ostetaan vaan sitä mitä halvimmalla saa.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!