torstai 24. syyskuuta 2015

Uppoava isänmaa

Veikkaan, että korkea sosiaaliturva ja avoimet rajat tulee olemaan heikosti toimiva yhtälö, jossa heikoimmat lopulta sortuvat elon tiellä ja vahvat voittavat. Pahoittelen, että joudun ottamaan tämän kannan.

Alan siis tässä nyt asettua siihen asentoon, että loppuelämä meneekin seuratessa suomalaisen hyvinvointivaltion alasajoa. Kun hyvinvointivaltio on ollut huonossa hapessa 90-luvun lamasta lähtien, eikä sitä ole saatu kuntoon vaikka on ollut taloudellista noususuhdannetta ja suhteellisen matalatasoista maahanmuuttoa, niin miten se saataisiin kuntoon nyt.

Hyvinvointivaltion puolustajilla ei ole riittävästi habaa, kun vastassa on rahan universaali mahti. Myös henkinen haba puuttuu, sillä Suomessa jokainen on niin autonominen yksilö, että kyky tuottaa joukkovoimaa unohtunut. Yhteisöt ovat rapautuneet, mikään ei liimaa yksilöitä yhteen. Vapauden hurmalla on kääntöpuolensa. Viikon takainen mielenilmaus ei minua vielä vakuuttanut siitä, että joukkovoimaa löytyisi.

Tämän lisäksi suuri osa suomalaisista on aivan oma-aloitteisesti riemumiellä lopettamassa ja ajamassa alas kaikkia niitä tukahduttavia perinteitä ja rajoituksia ynnä muita, jotka on nähty vain rajoittavan ja estävän yksilön onnellisuutta.

Minulla ei ole tässä mitään erityistä agendaa, kunhan seurailen tilannetta. Menen tietenkin soppajonoon ruokaa jakamaan tulijoille, keittelen kahvia, hankin ruokapaketteja, kudon sukkia jne, koska onhan se kiva, kun voi jotain kurjaa auttaa. Täällä Suomessahan on jo pitkään ollut hankalaa, kun kaikilla on tavaraa ja rahaa niin paljon, ettei tiedä millä tavalla voisi toista oikein ilahduttaa. Ei voi leipoa, kun kaikki laihduttavat. Tavaraa on enemmän kuin kaappiin mahtuu. Älä vaan tuo mitään! ihmiset huudahtavat, kun olen menossa käymään ja kysyn mitä voisin tuoda.

Mutta turvapaikanhakijoita nälättää ja niillä on kylmä, joten ruokitaan sitten niitä. Ja olemmehan me muutenkin onnistuneet jälleen kerran luomaan yhteiskunnan, joka on varakkaampi kuin koskaan, mutta jossa köyhät ovat aina keskuudessamme ja ihmiset voivat muutenkin kaamean huonosti.

Share/Bookmark

12 kommenttia:

 1. Hyvin kiteytetty. Tämän olen minäkin todennut.

  VastaaPoista
 2. Turvapaikanhakijat saavat ohjeita toisiltaan, netistä ja salakuljettajilta. Nämä ohjeet ovat sellaisia, ettei oikea hädässä oleva niitä tarvitse. Ohjeissa neuvotaan miten matkia tai olla sellainen, että vaikuttaisi tulevan alueelta ja tilanteesta, jossa on hätä. Nämä turvapaikanhakijat eivät lainkaan ajattele sitä, että he estävät ja haittavaat sellaisten ihmisten turvapaikan saantia, joila on todellinen hätä. Se on oksettavaa. Olet siis oikeassa, vahvat voittavat ja me annamme sen tapahtua. En todellakaan jaa leipää sellaisille, joiden suurin huoli on onko Visa-kortti kateissa ja millä soittaa huolissaan olevalle äidille. Pitäähän Visa ja Apple älykänny jonnekin kivenkoloon tutkimusten ajaksi jemmata eikä ne aina löydy. Mutta oletko ajatellut sitä, että suurin osa tulee hyvin rikkaista maista. Lasku siis perään. Jos nämä valtiot eivät pysty hoitamaan omia asioitaa niin maksakoon viulut. Mutta ei, vahvimmat voittavat. Siinä olet oikeassa. Ihminen on susi ja saalistaa. Maailma on kaunis, kun ei ole enää lainkaan ihmisiä.

  VastaaPoista
 3. http://yle.fi/uutiset/tullissa_paljastui_laaja_vaarennettyjen_henkilopaperien_postitus_turvapaikanhakijoille/8330376

  Joo näinhän se on. Mutta koska suurin osa on aidosti hädänalaisia, katson että pitää nyt yrittää jotain tehdä. Mutta poliittisten päättäjien suuntaan EU, YK, USA jne nyt hopi hopi rauha kriisialueille ja apua paikan päälle sinne missä ongelmat ovat.

  VastaaPoista
 4. "köyhät ovat aina keskuudessamme ja ihmiset voivat kaamean huonosti"

  Kuka voi kuka ei. Ehkäpä nyt mitataan todellinen henkinen kantti ja kellä sitä on, kellä ei.

  Heikkoimmat yksilöt eivät ehkä löydy kaikkein köyhimmistä, ne löytyvät nyt aivan toisaalta. Arvelen, että romahtava keskiluokka tuottaa eniten ongelmia ja on ahdistuneinta.

  VastaaPoista
 5. Kävin hakemassa torilta halpoja tomaatteja ketsuppia varten ja törmäsin tuttuun pappiin, joka tekee hommia Pansiossa, vastaanottokeskuksen naapurissa. Hän totesi, että maailma on nyt rikki emmekä voi sille yhtään mitään. Voimme vain yrittää lievittää ihmisten hätää sitä mukaa kun se huokuu silmille ja katsoa, että mitä tästä meidän yhteiskunnastamme ja kulttuuristamme jää jäljelle. Sitten me nauroimme iloisesti, koska näinhän se on, turha murjottaa.

  VastaaPoista
 6. "Mutta oletko ajatellut sitä, että suurin osa tulee hyvin rikkaista maista. Lasku siis perään. Jos nämä valtiot eivät pysty hoitamaan omia asioitaa niin maksakoon viulut."

  Pitäisikö Suomenkin tehdä samoin? Miljoonaa suomalaista elää ja asuu ulkomailla, kuka mistäkin syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä kuluja heistä on ollut ja kenelle? On tosi tyhmää verrata asioita, jotka eivät ole yhteismitallisia.

   Poista
  2. Ajatuksen sain tohtorilta, kun kahvittelin hänen kanssaan. Tämä asetelma, kun kritiikkiä esittävä on typerä aliolio ja maahanmuuttajia estottomasti halaileva ja rakasteleva, kotiinsa majoittava on ihana ja ainoan oikean mielipiteen omaava, on kestämätön ja käytännössä aiheuttaa paljon ongelmia ja haavoja.

   Poista
  3. Ihmisestä on aina kuluja, elipä hän missä ja miten hyvänsä.

   Poista
  4. Ja niin. Kukas tuommoista asetelemaa maahanmuuttajista rakentaa? Joku tohtoriksi väittelevä? Tuo Purrako joka mainitaan tuolla myöhemmin. Onpa kummallinen kuvitelma, ehkäpä siksi etten ajattele ihmisistä noin yksinkertaisesti. Mutta saa niinkin ajatella, tuonkaltainen yksinkertaisuus sopii kyllä joillekuille. Ihan hyvin.

   Poista
 7. Joko minä tämän jaoin. Riikka Purra tukee tohtorinväitöstasolla näitä juttuja ja esiintyy myös ajankohtaisen kakkosen pakolaisillassa lokakuun alussa.
  http://riikkapurra.net/

  VastaaPoista
 8. Voi, käykää kylässä köyhillä. He eivät vastaa, että älä vaan tuo mitään tai voivat kyllä vastatakin, sillä harva kehtaa sanoa, että tuo ihan perussapuskaa jos pystyt, kun rahaa tulee vasta ensi viikolla.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!