tiistai 29. maaliskuuta 2016

Katsomusneutraali kirkonpoltto

Taleban tappoi Pakistanissa yli kuusikymmentä ihmistä ja haavoitti kahtasataa, pääosin naisia ja lapsia, jotka viettivät kristittyjen pääsiäistä.

Olen odotellut vahvistusta isä Tomin kohtalosta, mutta vielä en ole saanut luotettavaa sisäpiiritietoa, että ristiinnaulittiinko hänet pitkäperjantaina, kuten uhattiin, vai onko hän vielä elossa. Hänet kidnapattiin samassa rytäkässä, jossa tapettiin 16 ihmistä heidän joukossaan neljä nunnaa, niitä äiti Teresan tyylisiä.

Täällä Suomessa, missä jälleen lähestymme keväistä kiistaa Suvivirren laulamisesta ja pohdimme miten suuri vääryys se on, jos uskonnoton tai toisen uskonnon edustaja joutuu altistumaan suvivirren laulamiselle, ei tule usein ajatelleeksi, että maailmanlaajuisesti tarkastellen kristityistä on tullut maailman vainotuin vähemmistö.

Kristillisiin kirkkokuntiin kuuluvat muodostavat Suomessa enemmistön, joka on saatu uskomaan, että on toisin uskovien vainoa jos he haluavat kouluissa veisata Suvivirttä keväällä ja Enkeli taivaan joulun aikaan. Siksi Suomessa saadaan kokea sitäkin ihmeellisyyttä, että kristityt vainoavat itse itseään rajoittamalla oman kulttuuriperinteensä siirtämistä seuraaville sukupolville.  He eivät ilmeisesti halua viedä eteenpäin kulttuuria joka kasvatti heistä niin erinomaisia.

Unelma uskomuksellisesta neutraaliudesta elää, mutta kun yhdet uskomukset syrjäytyvät, ne korvautuvat toisilla. Eikä ole takuita siitä, että uudet tavat ovat vanhoja parempia. Asioita pitäisi pystyä tarkastelemaan vähän pidemmällä perspektiivillä kuin miltä jostain ihmisestä juuri tällä hetkellä tuntuu. Ja sovittaa yhteen kaikkien ihmisten elämät. Mutta yksilökeskeisessä nuoruutta ja hektisyyttä palvovassa kulttuurissa tällainen näkökulma ei ole kovin suosittu.

Me voimme siis täällä pyrkiä katsomusneutraaliuteen, mitä ikinä se sitten kenellekin tarkoittaa. Mutta maailma jossa elämme, ei ole katsomusneutraali, eikä siihen edes pyri. Tässä linkki Areenaan, mikäli kiinnostaa Lähi-idän kristittyjen tilanne ja mistä se johtuu.  Meillä on Turussakin näitä arameankielisiä ihmisiä jotka ovat joutuneet lähtemään Irakista ja Syyriasta.

Vastapainoksi voi todeta, että Ylivieskan kirkko pistettiin palamaan ihan alkuperäiskansaan kuuluvan nuorukaisen voimin. Odotan mielenkiinnolla, että oliko hänen performanssinsa katsomusneutraali, vai oliko hänellä jokin ideologinen viesti toiminnassaan.

Niin ikäviä asioita kuin maailmassa tapahtuukin, niin silti kannattaa muistaa, että nyt on meneillään pääsiäisoktaavi katolilaisittain ja ortodokseillakin pääsiäinen vasta alkaa. Eli tässä nyt periaatteessa edessä neljäkymmentävuorokautta pelkkää juhlaa, mikä on ihan kiva juttu, kunhan kunto kestää juhlinnan. Yritän itsekin psyykata itseäni siihen.

Päivitys: Pakistanin Lahoressa kuoli tämän hetken tietojen mukaan ainakin 72 ja loukkaantui yli 300.


Share/Bookmark

2 kommenttia:

  1. Pakistanissa työskennyt ystäväni sanoi, että tuo puistohyökkäys oli mahdollinen, koska tuossa maassa nykyisin kirkoissa kokoontuvaa seurakuntaa suojellaan ja kirkkoja vartioidaan, mutta tässä tapauksessa kokoontuminen tapahtui ulkoilmassa.

    Kuinka totta tällaiset uutiset ovatkaan monessa maassa...Ihminen on.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!