torstai 15. joulukuuta 2016

Enkelit soittavat


En kiinny esineisiin. En esimerkiksi keräile mitään jännää. Olen kyllä jollakin tapaa esteetikko, haluan elää kauniissa ympäristössä, rakastan kauniita esineitä ja haluaisin olla itsekin kaunis. Mutta ahdistun, jos tavaraa kertyy nurkkiin. Olen jo pitkään noudattanut periaatetta, että talouteeni saapuva uusi tavara merkitsee automaattisesti jonkin toisen tavaran lähtöä. Minun ei ole lainkaan vaikea pitää En osta mitään päiviä. En saa ostamisesta mielihyvää. Kun luovun tavarasta, en kaipaa sitä takaisin.

Mutta on ollut tavara, josta jouduin eroon joskus 1970-luvun loppupuolella. Kun lapsuuskoti myytiin, meillä pidettiin huutokauppa ja siellä meni paljon vanhaa tavaraa innokkaille hamstraajille. Myös rakastamani enkelikello meni huutokaupan mukana. Näin oletin, koska se nimittäin katosi. Seuraavana jouluna uudessa kodissa ei enkelikelloa enää kaivettu kaapin kätköistä ja laitettu piirongin päälle kilisemään.

Olin silloin aikuisuutta lähestyvä nuori nainen, joten omanarvontunto esti nostamasta asiasta meteliä, mutta silti, vuodesta toiseen on asia kaivellut mieltä. Välillä juttelinkin asiasta äidin kanssa. Että kun se enkelikello sillä tavalla katosi. Ja äiti siihen, että se kyllä tosiaan katosi. Hänen mielestään huutokaupassa katosi monta muutakin juttua, mitä hän jäi haikailemaan. Esimerkiksi teepannuista puhuttiin pitkään. Mutta minä kaipasin vain enkelikelloa. En tiedä miksi se oli lapsena niin tärkeä. Se oli niin kaunis. Se merkitsi joulun saapumista. Siinä oli enkeleitä.

Haluaisin jollakin tavalla osata nyt todistaa, että enkelikello on ollut mielessäni kaikki nämä vuosikymmenet. Mutta en ole vielä keksinyt kuinka sen voisi tehdä koskettavasti.

Äidin asunto myytiin ja tyhjennettiin viime syksynä. Joten yllätykseni oli melkoinen, kun häkkikomeron roinalaatikosta löytyi tämä esine. Ja iloni oli suuri, kun tutut steariinitahratkin olivat vielä tallella kaikkien näiden vuosikymmenten jälkeen.

Eilen kävin kaupasta etsimässä siihen sopivat kynttilät ja kokeilin vieläkö osaan koota enkelikelloni. Kuulkaa miten se soittaa.

Share/Bookmark

2 kommenttia:

  1. Enkelikellot- niillä on joku syvempi voima meihin sitä helinää kuunnelleille. Omat lapsenlapset isomummin enkelikelloa juuri tänään illalla kyselivät. Helisevää Joulua Sinulle!

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!