lauantai 11. toukokuuta 2013

Hei Risto E. J.

Autosta luopuminen tapahtui eilen illalla palatessamme mökiltä. Yhtäkkiä mittarit alkoivat välkkyä ja auto sammui. Vanha työjuhta lirahti alamäkeä bussipysäkille ja siihen jäi. Huonolta kuulostaa, sanoi ystävällinen tiepalvelumies ja hinasi hylkymme romuttamolle. Jatkoimme matkaa bussilla. Tunsin keveyttä joka muistutti iloa. Emme aio hankkia uutta autoa ainakaan toistaiseksi. Joskus meillä oli kaksikin autoa ja nyt ei siis enää yhtään.

Olen sitä mieltä, ettei yksityisautoilu ole nykyaikaa, mistä taas tuli mieleen Keskuskauppakamarin Risto E.J. Penttilä, joka sanoi eilen uutisissa, ettei kauppojen aukiolon säätely ole nykyaikaa. Kauppojen pitää saada päättää ja vapaaehtoisia on kyllä tulossa viikonloppuina ja pyhäpäivinä töihin. (Ja mitä virkaa millään pyhillä, samaa arkea kaikki, rahaa tehdään jos pystytään, tärkeintä että markkinat ovat vapaat jne.)Eli tämä on sinulle Risto ja teille kaikille, jotka perustelette asioita sillä, että ne ovat nykyaikaa.

38.

Rotuopitkin olivat joskus nykyaikaa.

***



Share/Bookmark

24 kommenttia:

  1. Nyt kun vielä saataisiin se kytkös pyhien viettämisen tai viettämättömyyden ja rotuoppien väliin, sujuvasti, ilman aasinsiltoja, niin minäkin olisin taas kartalla. :)

    Henk.koht. pidän pakkopyhiä erittäin piinallisena asiana. Eikä se välttämättä tarkoita sitä, ettei hengellisyys olisi osa omaa elämääni.

    Eräs masennuksesta kärsivä tuttuni pitää kauppojen sunnuntaiaukioloa siunauksena kohdallaan, erityisesti pimeänä vuodenaikana, kun on yksinäistä eikä enää kirkkoonkaan kärsi mennä, koska siellä juuri on tullut satutetuksi. Ostoskeskuksissa on sentään valoisaa, ihmisiä ympärillä ja jotakin mitä katsella. Siksi talviset pyhät, jolloin kaikki on kiinni ja bussitkin kulkevat harvoin, ovat hänelle hyvin pitkiä ja vaikeita päiviä.

    VastaaPoista
  2. Tarkoitan vain, että se, että jokin asia on NYKYAIKAA, ei ole mikään ARGUMENTTI minkään asian puolesta, (eikä mitään vastaan). Pitäisi keksiä EDES HIUKAN pätevämpiä perusteluja, vaikkapa sitten tuo, jonka mainitset. Jonka jälkeen voimme keskustella onko masentuneen ihmisen kokema huojennus marketissa riittävä peruste, ja kenties keksiä joitakin vasta-argumentteja asialle.

    VastaaPoista
  3. Jaa, ei se ollut mikään argumentti sunnuntaiaukiolojen puolesta, vaan ehkä kuvaus siitä, mitä nykyaika voi myös olla ja miten eri lailla ihmiset sen kokevat.

    En itsekään välttämättä nauti mistään sunnuntaishoppailusta, vaikka sitä joskus harrastankin, aina ei nimittäin ole muita vaihtoehtoja. Jos haluan sunnuntairauhaa, menen jonnekin yksinäisyyteen tai pysyn kotona.

    Mitä tulee sunnuntaityöhön, niin jo 90-luvulla, kun olin huoltoasemalla töissä, kaikki halusivat sunnuntaivuoroja. Ne jaettiinkin kaikille tasapuolisesti. Jos halusi sunnuntain vapaaksi, se kyllä vain onnistui, liki jokainen oli innokas tulemaan töihin puolestasi, varsinkin, jos suostuit vaihtamaan johonkin ankeaan arkivuoroon.

    VastaaPoista
  4. Niin ja siis minun tarkoitukseni ei ollut argumentoida sunnuntaiaukioloja vastaan, tai niiden puolesta, eikä nykyaikaa vastaan eikä sen puolesta, vaan ainoastaan sanoa, että minun mielestäni NYKYAIKA ei ole pätevä argumentti millekään asialle. Se ei perustele mitään, se vain on.

    VastaaPoista
  5. On se ehkä joillekin asioille varsin ymmärrettävä selitys, kuten esim. sille, miten tekniikan kehitys on muovannut elämäämme. Tai miten lainsäädäntö on tehnyt samaa. Nykyään ei enää torpan pojat lähde opettajaseminaariin, niin kuin arkistotietojen mukaan tapahtui vielä 30-luvulla. Nykyaikaa on, että pätkätyöläisen yh-äidin tytär sinnittelee suvun yhdeksi harvoista ylioppilaista.

    VastaaPoista
  6. Siis miten voi olla näin vaikea selittää tätä asiaa? Kyllä, tekniikan kehitys on muokannut elämäämme, mutta kaikki se muokkaantuminen ei ole hyvää pelkästään sen vuoksi, että tekniikka on kehittynyt ja se on nykyaikaista. Sanotaan nyt vaikka saasteet esimerkkinä. Nekin ovat nykyaikaa, mutta eivät kai mikään sellainen asia joiden olemassaololla voimme perustella että nykyaika on erinomaista verrattuna johonkin menneeseen aikaan?

    VastaaPoista
  7. Ja kiinnostavaa triviaa, suhteellinen köyhyys on maapallolla lisääntynyt viimeisen sadan vuoden aikana, vaikka tekniikka se vain kehittyy ja jatkuvasti eletään tässä loistavassa nykyajassa. No tämä on toinen juttu tietysti, mutta siis joo, nykyaika on tuonut joillekin ihmisille joitakin hyviä asioita, mutta mikä on kokonaissaldo, sitä voisivat älyköt välillä hiukan pohtia myös ja lakata hokemasta tekniikan kehitystä ja nykyaikaa, kun nämä asiat selvästikin ovat johtamassa aikamoisiin ongelmiin, etten jopa sanoisi umpikujiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nostin molemmat peukut ylös. hyvin sanailtu.

      Poista
  8. Olen huojentunut jos joku sentään tajuaa mitä tarkoitan...

    VastaaPoista
  9. En tarkoittanut, että nykyaika uusine juttuineen toisi pelkkää hyvää. Mutta tietyt asiat nyt vain kuuluvat nykyaikaan, esimerkkini vain yritti demonstroida sitä, miten vaikkapa sosiaalinen nousu tapahtuu eri aikoina eri tavalla.

    Vaikka kehitys ei tuo pelkkää hyvää, voimmeko silti estää kehitystä? Jotenkin tässä kai on vain elettävä itse kunkin. Toisaalta nykyajassa on se hyvä, että voi viettää niitä pyhiä halutessaan, sitä ei ole kielletty.

    VastaaPoista
  10. Emme voi estää kehitystä, mutta mielestäni meidän pitää arvioida, että mikä siinä on hyvää, mikä huonoa. Ja näillä asioilla argumentoida esim. kauppojen aukiolojen puolesta ja niitä vastaan. Ei pelkästään toitottamalla, että SE ON SITÄ NYKYAIKAA.

    VastaaPoista
  11. Nykyaikaa voi myös olla, että pätkätyöläisen akateemisesti koulutetun yh-äidin tytär hankkii käytännönläheisen ammatin, sellaisen jota ei voi koskaan korvata teknologialla.

    Sanat "nykyaika" tai "nykyihminen" harvoin tarkoittavat mitään todella merkityksellistä. Teknologia on kehittynyttä, joo, mutta onko se kehittänyt ihmistä sen kummemmaksi? Onko ihminen kehittyneempi olento nyt kun se näpelöi 24/7 jotain laitetta tai hiplaa unissaankin jotain vempainta käsissään?

    Turussa on kaksi ruokakauppa joissa kokeiltiin läpiyön aukioloa, siitä luovuttiin. Liian kallista ja aivan tarpeetonta. Järjetöntä.

    Emme voi estää muutoksia, mutta järjen käyttö ei ole kiellettyä - vaikka toisinaan tuntuu että juuri sen puutostilasta kärsitään eniten.

    Ei mietitä mikä on hyvää ja mikä huonoa, eikä mietitä mitä kaikkia vaikutuksia ja keihin kaikkiin Asia X vaikuttaa ja millä lailla. Esimerkiksi nyt kauppojen 24/7 aukiolo, tai mikä hyvänsä "nykyajalla" perusteltu muutos.


    VastaaPoista
  12. Ei nykyajassa mitään vikaa ole eikä tekniikan tai tieteen kehityksessä. Vika on siinä, että miten noita juttuja käytetään: pannaanko rahoiksi ja lihoksi (esim. Talvivaaran tapaus, metsäteollisuus) vai ajatellaanko jotenkin humaanisti koko ihmiskuntaa, ja suunnataan kehitystä (sitä nykyaikaa ja tulevaiuutta) sen mukaan (esim koulut ja terveydenhuolto, ravinnon riittäminen jne).

    Vaikea juttu ja lähes täysin mahdoton, koska rahamiesten rahantekeminen on muka sitä kehitystä ja kilpailukyky rahankasaamista muutamien harvojen pankkiholveihin. Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy.

    Siinä sivussa lässytellään hyväntekevisyydestä ja henkisistä arvoista, tädit keräävät kippo kourassa marketin ovella rahaa syöpäsairaille lapsille tai kehitystmaihin, joku hurmahenkinen sotatieteen maisteri matkustaa arabiankieltä ja terrorismin syitä tutkimaan hevonkuuseen, vaikka maa on matkustuskiellossa. Kaikki muka ihmiskunnan parhaaksi. Kattia kanssa!

    Tätä samaa näennäiskehitystä on tuo kauppojen aukioloajan lisääminen perusteluna nykyajan vaatimukset. Siis kenen? No, rahan vaatimus tietysti! Ei nykyaika vaadi mitään, se muotoutuu siksi miksi halutaan. Hyvä huomio tuo, että rotuopitkin olivat joskus nykyaikaa.

    Mutta ei hätää, ihmiskunta on aina pelastanut itsensä ja niin tulee
    tapahtumaan nytkin - sitten kun ollaan kaulaa myöten suossa - varmaan silloinkin joku kiljuu, että nykyaika vaatii tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläisin mieluiten niin, ettei ihmiskuntaa tarvitsisi olla koko ajan pelastamassa. Suuret määrät ihmisiä pelastamisissa aina kärsii. Aika jännää Kreikan pelastaminenkin on, kun kaikki pakotetaan työttömiksi ja sitten maa muka nousee ja maksaa velkansa, kun sen kansalaisilla ei ole rahaa, koulutusta, terveydenhoitoa eikä tulevaisuutta paitsi niillä, jotka muutti pois maasta.

      Poista
    2. Nykyään talouden kuvitellaan olevan kaiken perusta. Ihmiset on peloteltu hiljaiksi, koska jos joku vaikka yskäisee, talous häiriintyy ja sitten se on menoa meille kaikille.

      Poista
  13. Ihmiskunta on mitä on, koska ihminen on mitä on.

    Ydinvoima ja ydinaseet ovat olleet aikoinaan keksintö joka oli aikoinaan aivan mahtava juttu! Nykyään äänensä ovat myös saaneet kuuluville epäilevät tuomaat ja he jotka ymmärtävät, että ydinvoima ei ole täysin harmiton juttu. Emme voi vain haudata omia ydinjätteitämme tulevien sukupolvien harmiksi. Että sen suhteen, nykyajassa ei ole mitään vikaa.

    Tietoteknologia- ja tiedeuskoon sisältyy myös paljon ja useita, todellisia vaaratekijöitä ja myös täydellistä sokeutta. Sellaisia uhkia joita jopa saatamme pitää jopa höpöpuheena, mutta jotka ovat jo periaatteessa mahdollisia. Siksi myös Suomessa mietitään puolustussuunnitelmaa mahdollisia kyberhyökkäyksiä vastaan, jotka voivat olla tuhovoimiltaan moninkertaiset muihin sotiin verrattuna. Se ei tarkoita ainoastaan verkkopalvelujen lamaantumista jonkin hyökkäyksen vuoksi vaan teknologian käyttöä todella tuhoavasti. Ne ovat nykyaikaa. Ei niitä tietenkään kannata liikaa ajatella.

    Kannattaa miettiä tietoteknologiaa arkielämänsä kannalta: mikä siinä on hyvää mikä huonoa kehitystä, miten se kaikki vaikuttaa ihmisten väliseen toimintaan ja ihmiseen toimijana. Kehitys ei ole aina pelkästään hyvää kehitystä, vaikka jotkut asiat ovatkin tulleet helpommiksi. Ellei sitten halua sokeasti uskoa Himasuskontoon johon ilmeisesti ainakin maamme pääministeri uskoo.

    - Eka Ano: 12. toukokuuta 2013 22.40

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää mietittävää. Mitä tehdään ilmastomuutoksen kanssa

      http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/blogi/400-ppm-pelottavin-enntys-ikin/blog/45110/

      Poista
    2. Hurjaa kehitystä, hieman sarkastisesti sanottuna.

      Teknologiateollisuus, joka nyt tahkoaa miljoonavoittoja, tuottaa ennätysmäärän jätetä joka ei katoa ihan helposti tai nopeasti.

      Jouduin hankkimaan uuden puhelimen, koska laite lakkasi toimimasta. Ostin ensimmäistä kertaa ihka uuden puhelimen, tähän asti olen ottanut vastaan muiden vanhoja tai käyttänyt kierrätyslaitteita.

      Silti, laskin mielessäni, minulla on ollut viimeisen 15 vuoden aikana viisi erilaista puhelinlaitetta. Siis kolmen vuoden välein uusi(vanha) laite. Mieletöntä tuhlausta!

      Poista
    3. Ja siihen tietokoneet päälle. Minä ostan kolmen vuoden välein uuden vempaimen, joita minulla on jatkuvasti kaksi käytössä. Olen alkanut kaipailla takaisin kynien ja paperien maailmaan.

      Poista
    4. Minä kaipaan lankapuhelimia takaisin. Mobiiliteknologiat vaurioittavat mm mehiläisyhdyskuntia ja myös kasvimaailmaa.

      Tutkimuksia aiheesta on mm tässä blogissa:
      http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138678-jo-3-tutkimuskatsausta-osoittaa-vaurioita-linnuille-mehilaisille-ja-puille


      Poista
  14. Tämä on nykyaikaa: Paavillasi on Italian ja Argentiinan kaksoiskansalaisuus. Tämä ei olisi ollut aikaisemmin mahdollista. Paavi Francis on hyvin nykyaikainen ihminen.:)
    http://blogisisko.blogspot.fi/2013/05/uudella-paavilla-on-italian-ja.html

    VastaaPoista
  15. Paaveilla on tietenkin virkaan valitsemisen jälkeen myös Vatikaanin kansalaisuus. Se on virkaan sidottu, siksi monilla vatikaanilaisilla on kaksoiskansalaisuus. Mutta onko se mahdollista myös paavilla? Menettääkö hän entisen/entiset kansalaisuutensa? Menettääkö hän Vatikaanin kansalaisuuden, jos jää eläkkeelle? Onko paavi Benedictuksella edelleen Vatikaanin kansalaisuus? Entä Saksan? Näihin ei ole näkynyt vastausta.

    Francis vaikuttaa fiksulta tyypiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hänestä voi tykätä Facebookissa, sitten saa linkkejä ja sitaatteja uutisvirtaansa. Hän rohkaisee ja lohduttaa meikäläistä.

      Poista

Kerro mitä mielessä!