lauantai 4. toukokuuta 2013

Ihmissutena

Joko olen hehkuttanut, että olen mukana tällaisessa antologiassa. Heti tuli kutsu keskustella kirjamessuilla ihmissusimyytin muutoksesta. Kuuluisassa seurassa. Suostuin tietenkin, vaikka oikeasti en tiedä mitään ihmissusimyytistä sen muutoksesta puhumattakaan. Olen kyllä lukenut Kallaksen Sudenmorsiamen. Ja sitten oli elokuva jossa Jack Nicholsonissa oli jotain susimaisia piirteitä. Tässä kirjassa on  artikkeli ihmissusista, joten pitää lukea se huolellisesti ennen kuin alan taas leikkiä asiantuntijaa.

32.

Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava, sanoi Wittgenstein.
Vaikka voisihan siitä kertoa tarinan. Parhaat tarinat syntyvät asioista, joista ei voi puhua.

***

Tämä aforismitehtailu on kyllä ollut monella tapaa masentava kokeilu. Mutta jatkan nyt vielä jonkin aikaa sitkeästi, vaikka olenkin jo miettinyt, että täytyykö minun tosiaan pitää lupaus, jonka annoin, niin kenelle? Ketä kiinnostaa? Ei varmaan ketään, ei minua ainakaan. Ja silti pitää aina yrittää vääntää joku juttu. Äh.


Share/Bookmark

7 kommenttia:

  1. Hyvää paneelia kirjamessuille! Toivottavasti se olisi sellaisena päivänä, että itse on paikalla kuuntelemassa, jos syksyn messuille jotain kautta pyydetään. Odotan kirjaa, kiinnostaa muidenkin tulkinnat aiheesta.

    VastaaPoista
  2. Aforismit ovat ikävä kyllä harvoin hyviä. Aforismien kirjoittamisesta järjestetään kurssejakin,joka tuntuu jotenkin kummalliselta. Ainoa aforismi, jonka satun muistamaan ulkoa kuuluu näin: Ihminen tekee virheet, virheet tekevät ihmisen (Torsti Lehtinen). Minusta se on viisaasti ja armeliaasti sanottu.

    VastaaPoista
  3. Hanna-Riikka, päivää ei ole lyöty lukkoon, eikä vissiin muutenkaan ihan varma, että onnistuuko se, mutta hehkutin tässä nyt vähän etukäteen.

    Heidi, tuo on kyllä hyvä aforismi.

    VastaaPoista
  4. Onnea antologianovellista! :) Hieno kansi, hauska että tuossakin on siniset sävyt kuten muissakin tämän vuoden kirjoissasi.

    VastaaPoista
  5. Aforismi tarkoittaa kreikan kielessä myös pannaanjulistusta. Kivoja nuo aforimisanaleikit ja kielellä kikkailut tietysti ovat. Ehkä niissä joskus joku viisauskin piilee. Kovasti uskottavaa se, että niiden keksimiseen kyllästyy. Toisaalta kaikenlaisia viisauksiahan sitä ihminen keksii vaikka vanhoista kumisaappaista.

    Jos saappaassa on reikä, siitä tulee vettä sisään. (Alfred de Gullderon 1643-1717)

    Aforismien iljettävyys on usein siinä, että ne ikään kuin julistavat kaikki muut mahdollisuudet pannaan eli panevat pisteen luovalle ajattelulle. Kas voihan saappaan reikää käyttää vaikka ilmastointiaukkona, jopa puhkoa lisää reikiä, voi aukkoa suurentamalla puhdistaa sisäänmennen hiekan pois riisumatta saapasta jne.

    Ei mitään voivotteluja, sinulta aforismi syntyy. Lisää vain! Tuo Wittgenstein-kommentti ilahdutti erityisesti.

    VastaaPoista
  6. Kirjavinkkari Reetta S. loihe lausumaan eilen, kun asiasta tuli puhe: "Suomessahan on melko vähän ihmissusia. Suomessa on enemmän ihmiskarhuja."
    Kirjavinkkarit tietävät KAIKEN.

    VastaaPoista
  7. Hahhaa Anneli, kyllä kirjavinkkarit tietävät!

    Hymyilevä eläkeläinen, aika pistämätön aforismi Gullderonilla, kuitenkin. Enkä todellakaan tiennyt tuota merkitystä sanalle. Niin no joo, kiitos kannustuksesta. Syntyyhän näitä juu, vaan... Niin no joo.

    Anu, totta turiset, en itse huomannutkaan tuota, että tämäkin kansi on sininen. Ihme sininen kausi menossa siis.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!