tiistai 29. syyskuuta 2009

Älä syö mitään

Haluan tässä kehua Tuomas Enbusken mainiota televisio-ohjelmaa. Eilen katsoin jakson Terveysintoilu on sairasta. Nämä ohjelmat ovat siitä poikkeuksellisia, että ne toimitetaan ja niitä varten tehdään taustatyötä. Sellaistahan ei enää aikoihin ole normaalisti tapahtunut.

Enbuske provosoi sopivasti. Ehkä ohjelma paranisi vielä siitä jos haastateltavia ei olisi niin monta. Ehkä pari kolme erilaista näkökulmaa riittäisi. Tuntuu, ettei suurikaan ajattelija pysty parissa lauseessa sanomaan mitään riittävän radikaalia. Eilisessä ohjelmassa kansanvalistaja Pekka Puska sai eniten tilaa. Häntä ja hänenlaisiaan tässä on nyt muutenkin saatu viime vuosikymmenet kuulla kyllästymiseen asti, joten ehkä pienempi annos Puskan valistustyötä olisi riittänyt.

Eilisestä ohjelmasta tuli mieleen se kun olin jokin aika sitten kylässä erään hyvin suloisen ihmisen luona. Hän tarjosi minulle jännittäviä herkkuja. Jokaiseen herkkuun liittyi luento siitä millä erityisellä tavalla tämä nimenomainen herkkupala edesauttaa minun terveyttäni. Pöytään ei ollut katettu mitään pelkästään sitä varten, että se syödään ja siitä nautitaan, vaan jokaisella aineksella oli tehtävä. Mietin, että kuinka valtavan terveitä ja hyvinvoivia meistä tuleekaan jos syömme tämän kaiken. Ja hänen täytyi olla aivan superterve, koska söi säännöllisesti näillä erilaisilla terveysvaikutuksilla terästettyä ravintoa.

Minusta Enbuske voisi tehdä ohjelman siitäkin, miten kaikki ruoka on vaarallista ja tuhoaa ympäristöä. Oikeastaan ihminen ei saisi syödä mitään. On väärin syödä lihaa, koska lihan hyötysuhde on niin huono. Kiloon lihaa tarvitaan monta kiloa viljaa, jolla voisi syöttää maailman nälkäiset. Kalaa ei sovi syödä, koska valtameret on jo muutenkin kalastettu tyhjiksi. Viljeltyä kalaa ei sovi syödä, koska kalankasvatus saastuttaa merialueet. Voita, kermaa, juustoa ei sovi syödä, koska ne tukkivat minun verisuoneni. Saman tekevät kananmunat. Hedelmiä ei kannata syödä, koska ne tuodaan ulkomailta. Kuljetus vie polttoaineita, sitäpaitsi saattaa olla, että hedelmien viljely luo ja ylläpitää taloudellista epätasapainoa noissa maissa joista hedelmiä tuodaan. Kotimaassa ei kannata tomaatteja viljellä, se on energiapoliittisesti järjetöntä. Mutta muualla viljellyt tomaatit taas ovat epäeettisiä työntekijöiden ihmisoikeuksien kannalta. Ja niin edelleen, tätä luetteloa voi jatkaa.

Mietin mitä jää jäljelle. Marjoja ja sieniä voi kerätä metsistä, säilöä kuivaamalla ja pureskella niitä nälkänsä pitimiksi. Ehkä jokin lantturaastekin sallitaan, mikäli makeannälkä yllättää.

Share/Bookmark

9 kommenttia:

 1. Sinäpä sen sanoit. Kohta kai meillä on uusi ortoreksian alalaji, syömishäiriöiset pro maapallo.
  Enkä minä nyt tarkoita että on yhdentekevää minkä kokoisia ekologisia mammutinjälkiä jälkeensä jättää. Mutta ruuan voisi kyllä tästä kohtaa jättää edes vähän vähemmälle huomiolle. Terve järki ja elämänlaatu ovat ihan kelpoisia mittareita nekin.
  Ja Puska voisi mun puolesta painua sinne minne se englanninkielinen kaimansakin. TIEDETÄÄN JO!

  VastaaPoista
 2. Pahus, kerkesit ensin tai kuulit ajatukseni (ehkä nekin matkaavat tuolla jossain vaikkei niitä näe).

  Ajattelin eilen justiinsa samaa ohjelmaa ja justiinsa samaa toimittajaa. Tykkään tosi paljon Enbuskesta ja hänen tavastaan käsitellä ja pudistella itsestäänselvyyksiä. Ja kaikki se materiaali mitä hän on kaivanut ohjelmiinsa, niistä huomaa että on tehty taustatöitä. Enbusken tapa asettaa itsensä alttiiksi aiheilleen vetoaa kyllä muhun.

  Tämä terveys teema oli mahdottoman hyvä, se muuten on vielä kuusi päivää nähtävissä Areenalla. Makailin kotona sunnuntaipäivän vaikka oli tarkoitus ulkoilla, ja siksikin se ilahdutti. Mitä terveys itseasiassa on ja miksi siitä on tullutkaan niin Suuri Yhteiskunnallinen Huoli ? Mitä kaikkea se pitääkään sisällään? Kaikenlainen terveysintoilu joka muistuttaa jo kovasti …. en sanokaan mitä, mutta jotakin sellaista kuitenkin josta en pidä.

  Tämä toinen professori, mikä hänen nimensä nyt olikaan, oli hyvä vastavoima Puskalle. Ja tälle ajattelulle joka on yhä enemmän saanut valtaa, että sairaudet/sairastuminen ovat vain ja ainoastaan yksilön omalla vastuulla. Että ollaan hyvin vaarallisella tiellä silloin kun puhutaan itsehankituista sairauksista, itsehankitusta sairastamisesta.

  VastaaPoista
 3. kärsii sitä syyä mettässä ittekseen luomuna kasvanutta jänistä tai hirviäki.

  nim. tänä iltana eka kertaa lihanlaittoa tälle syksylle.

  VastaaPoista
 4. Niin no joo Anonyymi, jos omistaa pyssyn ja osaa ampua.

  Hirlii, on varmaan vain ajan kysymys milloin tosissaan aletaan vetää rajaa itse aiheutettujen sairauksien ja muiden sairauksien välillä, ja se johtaa taatusti hirveyksiin.

  Reine, minulle tuli sama reaktio. TIEDETÄÄN.

  VastaaPoista
 5. Enbusken ohjelma on hyvä - ravistelee normikäsityksiä, samaa tekee Kirsi Virtasen pakinat radiopuolella (löytyy myös Areenan sivuilta). Suosittelen Kirsin ohjelmaa, jos ette ole jo kuunnelleet sitä.

  Olen samaa mieltä, että Puska sai liikaa ohjelma-aikaa.

  VastaaPoista
 6. Pidän Enbuskesta sekä TV:ssä että radiossa. Olen tässä jo jonkin aikaa ajatellut siirtyä seuraavanlaiseen dieettiin: Avaan aviisin aamulla ja tutustun senpäiväiseen tutkimukseen ns. terveystiedon alalla. Kyllä sieltä aina jotain uutta ja "mullistavaa" löytyy. Noudatan sitä sen päivän ajan. Elämä muuttuu mielenkiintoiseksi. Jonakin päivänä syön pelkkiä manteleita, toisena taas juon kahvia kolme litraa. Ja niin edelleen:o))

  VastaaPoista
 7. Hei Ilona, en ole kuunnellut Kirsi Virtasta, mnutta häntä on tosiaan kehuttu.

  Kiinnostava elämänstrategia, Famu:-)

  VastaaPoista
 8. Sain tässä raivarit ja päätin siirtyä siihen, että ravinnot vain tipan kautta ja vammainen joka viikko 2 x puolimaratonille ja kerran viikossa maratonille - kuten *lääkäri määrä*. Terveysfasismi on karmeeta!

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!