maanantai 14. syyskuuta 2009

Voi miehiä!

Viikonlopun aikana oli kuollut erilaisissa onnettomuuksissa 9 ihmistä, lisäksi vedestä oli löytynyt 4 hukkunutta ja yksi sukellusonnettomuuteen joutunut kuoli hoidoista huolimatta. Kun lueskelin uutista tarkemmin, huomasin että kolareissa kuolleet olivat nuoria miehiä, myös hukkuneet olivat kaikki miehiä. Viikonloppuna kuoli yksi nainenkin, mutta miehensä ampumana. Näiden uutisten vastapainona oli pieni juttu jossa kerrottiin, että humalainen nainen oli ajanut Laitilassa ojaan, eli kyllä naisetkin osaavat, joskaan eivät yhtä hyvin kuin miehet.

On aika kiinnostavaa, että olipa sitten kysymys suurista saavutuksista, tai suurista tyhmyyksistä, miehet saavat haltuunsa eniten palstatilaa. Naiskirjailija saa iloita pienestä positiivisesta maininnasta Tulva-lehden kirjasuosituksissa, ja naispuolinen juoppo päätyy autolla ojaan.

Share/Bookmark

9 kommenttia:

 1. Vastapaino laitilalaisnaisen törttöilylle tulee tässäkin heti: kaksikymppinen laitilalaismies kuoli myös viikonlopun onnettomuuksissa.

  Surullisin oli se kolmen nuoren miehen kuolemaan johtanut auto-onnettomuus, jossa auton ratissa oli alaikäinen poika. Koskaan ei ole niinpäin, että kolme tyttöä kuolisi alaikäisen tyttölapsen hurjasteltua.

  Miksi poikia siis edelleen kasvatetaan ilmeisen eri lailla kuin tyttöjä?

  VastaaPoista
 2. Vanhempi poikani on juuri menossa autokouluun. Olen jo aloittanut saarnat aiheesta ei koskaan kännissä rattiin, älä koskaan päästä känniläistä rattiin, älä lähde liikkeelle ennen kuin kaikilla on turvavyöt kiinni, älä kaahaa vaikka kaverit yllyttäisivät. Onneksi poika on melko järkevää sorttia. Mahtaa olla kamalaa menettää lapsi tuollaisen idiottikaahailun seurauksena. Todella turhia kuolemia.

  VastaaPoista
 3. Iines ja Leena, katselin joskus Prisma-dokumentin, jossa selviteltiin testosteronin vaikutusta miesten käyttäytymiseen. Siitä sai sen kuvan, että kun kiihkeissä tilanteissa miehen vereen erittyy lisäannos testosteronia, miehen pääkoppa sumenee. Naisten testosteroniarvot eivät reagoi tilanteisiin samalla tavalla, eivätkä tietenkään muutenkaan ole koskaan yhtä korkealla. Mietin silloin, että voiko hormooni tosiaan olla selitys kaikkeen. Ja tosiaan, mietin omia kissojani, joita minulla on ollut sekä tyttöjä, että poikia. Poikakissat ovat kaikki kuolleet suhteellisen nuorina, tyttökissat elivät 19 ja 22 vuotiaiksi.

  Mutta jos testosteroni tosiaan selittää miesten kuolemia, niin tosiaan, eikö olisi syytä kasvatuksessa jotenkin erityisesti huolehtia siitä, että pojille taotaan järkeä päähän. Nythän homma menee ihan päinvastoin. Poikia kannustetaan itsensä ylittämiseen ja hurjapäisyyteen, tyttöjä vaimennetaan ja hyssytellään.

  VastaaPoista
 4. Median uutisointi on usein sukupuolittunutta, ja sitä kiinnostaa onnettomuus, tragedia.

  Eihän ihminen voi laittaa hormonejaan vastuuseen teoistaan tai tapahtumista, joihin joutuu. Eläin ehkä voi. Ja jotkut pojat.

  Kasvatetaanko tytöt alusta lähtien vastuullisimmiksi kuin pojat? Känninen nainenkin ajaa sievästi ojaan eikä tapa muita siinä samalla. Pietikäinenhän se otti ja erosi luottamustehtävistään kun oli pikkumatkan ajanut päissään. Mutta kun Sasi väsymyksensä vuoksi ajelee hengiltä ihmisiä, niin hänelle ei tule sellainen mieleenkään vaan hän syyttää väsymystä onnettomuudesta eikä ajattele, että jos on liian väsynyt niin ei kannata mennä rattiin (se kun vastaa joskus vahvaa humalatilaa).

  Että niin, miksikäs tämä muuttuisi. Ikinä.

  VastaaPoista
 5. Hirlii, usein median uutisointi tosiaan on sukupuolittunutta. Tälläkin sivulla ojaan humalassa ajaneesta ilmoitettiin heti otsikossa, että kysymyksessä oli nainen. Mutta isommassa jutussa puhuttiin vain 14 kuolleesta. Ainoastaan tarkka tutkiminen osoitti, että kuolleista 13 oli miehiä, yksi nainen. Ja sekin nainen kuollut miehen käden kautta.

  Kyllä kasvatuksen on pakko olla osavastuussa tällaisista jutuista, ja kiinnostavaa onkin, että naiset edelleen ovat päävastuussa uuden sukupolven kasvattamisesta.

  VastaaPoista
 6. Olihan myös juttu brittiläisestä aivotutkijasta, jonka mukaan aivoissa kehittyy viimeisenä se osa, jolla tunnetaan pelkoa ja arvioidaan riskejä. Tämä kehitys tapahtuu siinä 20-vuotiaana.

  Pohdimme mieheni kanssa, että se selittää (ainakin osittain) sodat ja sankaruuden; pääasiassa alle 20-vuotiaita lähetetään eturintamaan, koska he eivät vielä osaa pelätä.

  Minä lisäksi pohdin, että maailman ja kirjallisuuden rakkaudesta kuolleet Romeot ja Juliat ovat kaikki alle tuon 20 vuoden. Sitä vanehmmat ymmärtävät jo, kuten Shakespearen Beatrice (vähän varttuneempi, koska oli jo ikäneidoksi nimetty): "Kautta aikojen on ihmisiä kuollut ja madot ovat heidät syöneet, mutta ei rakkaudesta."

  VastaaPoista
 7. Verenkemia on keskeinen osa biologista sukupuolta, biologia keskeinen sosiaalisen sukupuolen tekijä. Olisi todellakin tunnustettava, että miehet ja naiset ovat kuin ovatkin vähän erilaisia. Tarpeet ja käyttäytyminen ovat kuin ovatkin erilaisia jo "luonnostaan". Sukupuolten välillä tilastollisesti, yksilöiden välillä konkreettisesti.

  Ei kuitenkaan niin, että "Hormonini ovat vastuussa" (ei kelpaa myöskään pms-mököttämisten selitykseksi) vaan niin, että hormonini ovat osa minua.

  Kasvattamalla tästä erilaisuudesta ei päästä eroon, eikä mielestäni pidä edes yrittää. Itsekontrollia on mahdollista kasvattaa. On mahdollista saada aikaiseksi ihmisiä, jotka eivät töppäile. Mutta se vaatii melkoista nujertamista, ja lopputulos on neuroottinen. Ei ole kivaa, kun ei osaa, saa, eikä uskalla olla oma itsensä (nimim. kokemusta on). Kun sosiaalinen minuus on liian isossa ristiriidassa sisäisten tarpeiden kanssa, ollaan kaukana onnellisuudesta. (Eikö tämä ole juuri sitä, mistä naiset ovat vuosisatoja kärsineet?)

  Suoraan sanottuna: mieluummin antaisin nuorten miesten ja myös rämäpäisten tyttöjen tunaroida itsensä hengiltä kuin tappaisin heidät pystyyn.

  Tai ehkä jotain keskitietäkin voisi yrittää etsiä...

  VastaaPoista
 8. Mette, minäkin olen kuullut tuosta. Ja muistan hyvin itsekin, ettei lapsena ja vielä nuorenakaan pelännyt mitään. Tuntui, että eihän minulle mitään voi tapahtua, onnettomuudet tapahtuvat vain muille.

  Laajis, toivon tosiaan että keskitie löytyisi. Ikävähän se on ihmisiä pystyyn tappaa, mutta sekin on vähän harmi, että nämä hormonihuuruiset itsensätoteuttavat usein tappavat myös ulkopuolisia.

  VastaaPoista
 9. Totta. Jostakin tuolta "Älä nyt kuitenkaan sivullisia vahingoita"-suunnalta se keskitie ehkä olisi löydettävissä.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!