keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Miksi ihminen haluaa elää ikuisesti?

Katselin Prismasta, kun toiveikkaat tiedemiehet arvelivat, että kohtapuoliin ihmiset voivat elää tuhatkin vuotta, kun reistaavan elimen tilalle voidaan asentaa uusi. Tieteilijöiden parhaat voimat taistelevat uupumatta taatakseen ihmiselle pitkän iän.

Tällaiset kuolemattomuuspalvelut ovat tietenkin vain joidenkin rikkaiden etuoikeus, köyhillä tuskin tulee olemaan niihin varaa. Joku ilonpilaaja voi miettiä mitä maailmalle tapahtuu, kun syntyvyyttä ei kuitenkaan saada kovin radikaalisti alenemaan, mutta vanhat lakkaavat kuolemasta.

Minusta on jännittävä huomata miten asiat joista ollaan jo luovuttu palaavat huomaamatta muuntunteina takaisin. Tuhansia, kenties kymmeniä tuhansia vuosia ihminen tavoitteli ikuista elämää. Sitten maallistuttiin ja huomattiin, että ikuisesta elämästä haaveilevat vain idiootit. Nyt lääketiede kuitenkin taistelee taatakseen meille ikuisen elämän täällä maan päällä. Hei vaan faaraoiden muumiot, täältä tullaan. Tekniikka kehittyy, kohta alkaa elävien muumioiden valtakausi.

Share/Bookmark

19 kommenttia:

  1. Vaikka kirjoitan "ikuisista olennoista", niin itse en kyllä jaksaisi enempää kuin sen mikä nyt on mahdollista. Ja ajattele, jos vaikka joutuisi vielä olemaan vuodelevossa/halvaantuneena tai olisi muuten todella sairas. Hajoaisi pää.

    VastaaPoista
  2. Amerikassa, jossa osa rikkaista on syväjäädyttänyt itsensä siinä toivossa, että voivat tulla herätetyiksi henkiin jonain päivänä ja toiseen maailmanaikaan, on vaadittu että syväjäädytettyjen on myös maksettava veroja, koska heitä ei ole virallisesti julistettu kuolleiksi. Kokonainen juristilauma selvittelee nyt kuulema syväjäädytettyjen kansalaistensa veronmaksuvelvoitetta. Sehän kuuluu elävien velvollisuuksiin.

    Se että päättyy joskus, että se on rajallinen, on ilmeisen hankala tunne kestettäväksi.

    VastaaPoista
  3. Se että e l ä m ä päättyy joskus...

    VastaaPoista
  4. Eläkeikä 100 vuotta, sitten 200 vuotta, sitten ...

    VastaaPoista
  5. Se ON aika hankala ajatus, kun todella miettii kuolemaa ja kuinka äärimmäisen lopullinen asia se on. Vähän aikaa sitten mouhotettiin 2012-maailmanlopusta, vaikka lukuisten yksittäisten elollisten olentojen kohdalla maailma loppuu joka hetki. Kyseessä ei välttämättä edes ole sinällään kuoleman pelko, vaan pikemmin elämän menettämisen pelko, koska onhan täällä parhaimmillaan ihan kivaa.

    Tässä mielessä en ihmettele ollenkaan, että ihmisillä on jos jonkinlaisia pyrkimyksiä - joko henkisiä tai maallisia - välttää kuoleman lopullisuus.

    VastaaPoista
  6. Anne, ilmeisesti ihminen sopeutuu tuollaiseenkin tilanteeseen. Kun on sairas, kokemusmaailma muuttuu, mikä on aika lohdullista, kun asiaa ajattelee.

    Anonyymi, hauska dilemma...

    Alpo, kun työmarkkinajohtajien juttuja kuuntelee, niin tuohan alkaa olla ihan realismia jo nyt...

    Anu, siitä on aika paljon evidenssiä, että fyysinen olemassaolo loppuu jossain vaiheessa yksilön kohdalla, mutta siitä ei, että hänen sielullinen, henkinen olemuksensa sammuu samalla. Siihen nähden on merkillistä miten hyvin on lyönyt läpi se ajatus, että henki sammuu sitten kun ruumis sammuu. Itselleni tämä ei ole mitenkään itsestäänselvä yhteys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös? Tuosta saisi jo kokonaisen romaanin aikaiseksi...

      Poista
  7. Ei oltaisi enää ihmisiä, kun yhä useammat osat olisi korvattu nanoteknolgian avulla. Millaista olisi kyborgien elämä? Olisiko kokemus elämisestä sama? Entä miten lapset syntyisivät ja missä vaiheessa? Kuoleman johtava onnettomuus olisi hirvittävä, kun siitä tulisi harvinaisuus.

    VastaaPoista
  8. Niin, sitä ei tiedä miten tämä vaikuttaisi sellaisiin asioihin kuin mielenterveys...(tai ehkä siihenkin on jotain näppäriä tieteellisiä kikkoja tulevaisuudessa).

    Scifin ja fantasian piriissä on muuten palloteltu paljonkin kaikenlaisia "jos X niin..." ideoita ja yksi josta muistelen lukeneeni oli juuri eliniän pidentäminen tai kuolemattomuus, jolloin yhdeksi ajatukseksi tuli raha ja muu omaisuus, kun tätä "raha menee rahan luo"-ilmiötä tasapainottaa se että jossain vaiheessa ne joille rahaa kertyy kuolevat pois ja näiden hallussa oleva omaisuus jakautuu eteenpäin (rajalliselle joukolle ihmisiä mutta kuitenkin).
    Eli kun yhdistetään se, että vain rikkaimmat pidentävät elinikää ja se, että rikkaat rikastuvat mitä vanhemmiksi elävät, niin lopputuloksena olisi varsin mielenkiintoiset ajat...

    VastaaPoista
  9. Elämä ei pitene alkupäästä, ei edes keskeltä. Se pitenee lopusta. En todellakaan toivo eläväni mahdollisimman kauan. Toivon kuolevani ajoissa ja terveenä!

    VastaaPoista
  10. Anneli, minä muistan lukeneeni, että työuria pitäisi pidentää nimenomaan keskeltä. Mietin itsekin, että miten se tapahtuu, siinä täytyy olla jokin uusi käsitys ajasta takana.

    hdcanis, ei ihmisten välinen tasa-arvo ainakaan tällä kuria lisäänny. Ja totta, scifissä näitä on pohdittu paljon.

    Anna, kiehtova kysymys. Näistähän voisi kirjoittaa romaanin, kuten anonyymi yläpuolellasi ehdottelee.

    VastaaPoista
  11. Kirjailijan nimi ei tule mieleen, mutta eräässä scifi-kirjassa tai oikeammin -novellissa kerrottiin (rikkaasta) miehestä, jolla oli varaosaihmisiä. Nytkin "tärkeille henkilöille" vaihdetaan varaosat. He ilmestyvät esiin entistä nuoremman ja pirteämmän näköisiä.

    En tarkoita tässä nyt kauneusleikkauksia. Niistä on kovasti hyötyä myös kirurgeille, jotka saavat harjoitella, sillä onnettomuuksien vuoksi tulee todellisia pakkotilanteita.

    VastaaPoista
  12. Kuolemassa on yksi aivan verraton puoli: siitä voi eläessään sanoa ja kuvitella aivan mitä tahansa eikä kukaan voi väittää tietävänsä mitä se on (paitsi fysiologisesti, mutta sehän ei ole kaikki).



    VastaaPoista
  13. Ishiguron järkyttävässä romaanissa Never Let me Go on myös varaosaihmisiä. Heidät kasvatetaan luovuttajiksi pienestä pitäen, parikymppisinä he alkavat luovuttaa elimiään ja jatkavat luovuttamista kunnes kuolevat.

    VastaaPoista
  14. En ole dokumenttia nähnyt, enkä taida jaksaa katsoa. Arvelen kuitenkin, että vaikka kuinka monta elintä korvattaisiin uudella, niin solut vanhenevat, tulee syöpäkasvaimia jne. Aivoja lie ainakin melko vaikea korvata. Mitä tulee siihen, että rikkailla olisi vain varaa elämänsä pidentämiseen, niin näinhän se nytkin on. Suuri osa maailman ihmisistä kuolee jo nuorena tauteihin, jotka länsimainen lääketiede voisi parantaa.

    VastaaPoista
  15. Semmoinenkin tuli mieleen, että mitenköhän uusi sukupolvi voisi koskaan tuoda uutta mukanaan, jos vanhat eivät suostuisi kuolemaan? Vai kävisikö niin, että lisääntymisestä pitäisi oikeastaan luopua?

    VastaaPoista
  16. Ehkä varaosaihmisiäkin on jo nyt, kun jotkut köyhät kuulemma kauppaavat elimiään. Ihmiskunta tosiaan voisi halutessaan ratkoa monet vitsaukset aina nälänhädistä lähtien jos olisi tahtoa, vaan eipä sitä löydy, mitä asiantilaa kannattaa joskus mietiskellä, että mistä tämä hyvän tahdon vähäisyys johtuu.

    Anne, ainakin sukupolvien suhteet muuttuisivat entistä kimurantimmiksi, myös avioliitot joutuisivat koetukselle sellaisessa maailmassa entistä enemmän.

    VastaaPoista
  17. Täällä kirjoitetan samasta asiasta.

    VastaaPoista
  18. Linkki jäi pois
    http://voices.yahoo.com/what-if-could-live-forever-275167.html?cat=12

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!