maanantai 3. kesäkuuta 2013

Moni kakku päältä kaunis vaan on silkkoa sisältä

Ulkomailta Suomeen lentäneet mansikat olivat sen verran hyvännäköisiä, että ostin elämäni ensimmäisen kerran niitä rasiallisen jälkiruuaksi. Mutta mitä ihmettä. Mansikka näyttää mansikalta, mutta maistuu pahvilta.

Pitkin vuotta näitä lentorahdataan Suomeen. Mihin tarkoitukseen? Heitelläänkö näillä ikäviä ihmisiä, vai mitä näillä tehdään?

Riittääkö ihmisille tosiaan, että paketti on kaunis, vaikka sisällä on  paskaa? Onko porukalta kadonnut taju siitä miltä mansikan kuuluisi maistua?Share/Bookmark

16 kommenttia:

 1. Itsekin ostin noita mansikoita, hollantilaisia etiketin mukaan, sen verran raikaan näköisiä olivat.

  Maku on tietenkin eri kuin suomalaisessa mansikassa - ei voi verrata. Euroopassa mansikka kypsyy lämpimässä ja pimeämmässä, ja se näkyy maussa.

  Saksassa asuva siskoni jaksaa aina ihastella suomalaisen mansikan makua tullessaan kesällä Suomeen. Mansikka tarvitsee viileyttä ja valoa tullakseen makeaksi.

  Nämä hollantilaismansikat tulivat kauppoihin tietenkin kevään perhejuhlia varten. Kyllä ne kakussa menevät.

  VastaaPoista

 2. Ostin pari-kolme viikkoa sitten espanjalaisia mansikoita ja ne maistuivat taivaallisilta. Olivat makeita, sulivat suussa.

  VastaaPoista
 3. KIrsti, Sinulle on sattunut huono erä. Täytyy valita sellainen myymälä, jossa tavarat vaihtuvat usein. Vain talvisin on tullut eteeni ulkomailta tuotuja "puumaisia" mansikoita tai karhunvatukoita. Olen laittanut sellaiset marjat jugurtin tai rahkan sekaan ja käyttänyt ripauksen jotain makeutusainetta.

  Meillä kaikilla ei ole mansikkamaata, josta noutaa tuoreita mansikoita. Siksipä minäkin kivikaupungin asukas olen kiitollinen siitä, että Suomeen tuodaan marjoja myös ulkomailta. Käytämme kaupasta ostettuja marjoja tuoreina tai pakasteina kautta vuoden miltei joka päivä.

  VastaaPoista
 4. Kun meillä juhlittiin viime viikolla erään esikoiskirjan julkkareita, niin tuotin miehellä ison laatikon espanjalaisia mansikoita. Oi miten kauniita ne olivat, mutta happamia. Muuta makua ei minkään vertaa. Sitkeästi söin viimeiset homehtumattomat tänään aamupalalla ja loput heitin kompostiin.Ei silti, kyllä ne tarkoituksensa täyttivät eli olivat koristeellisia.

  VastaaPoista
 5. Onnea esikoiskirjalle Villiviini! Niin, kyllähän kakkuja joskus koristellaan ihan muoviesineilläkin, joten miksipä ei tällaisilla mansikoilla.

  Anna, ei ole minullakaan mansikkamaata, mutta kotimaisia mansikoita saa kaupastakin, joskaan ei talvella.

  Susu, sinä onnentyttö.

  Iines, nämä mansikat olivat mauttomuuden lisäksi myös aika kovia. Varmaan on ankaralla työllä jalostettu tällainen lajike joka kestää kuljetukset.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Uusi yritys...

  Yksi varteenotettava tekijä on ulkomaisen mansikan alempi hinta. Nyt sain ison rasian, jos oikein muistan, alle 3 eurolla, kun kotimaiset taas maksavat pitkin kesää 5 - 4 euroa, aluksi 4 euroa puoli litraa.

  Lasken mielessäni, ostanko muita ulkomaan hedelmiä kolmella eurolla, vai rasiallisen ulkomaan mansikoita, jotka kuitenkin ovat hedelmiäkin terveellisempiä.

  Ja keskikesällähän ulkomaisia ei edes saa, kyseessä on meillä selvästi aika harvinainen juhlasesonkituote.

  VastaaPoista
 8. Eikös ulkomaiset marjat pitäs keittää?! Vai koskeeko se vain pakastemarjoja? Kovia mansikoita on mullakin eteen sattunut, mutta kauniita tietty kakussa.

  Sanna

  VastaaPoista
 9. Juu Iines, minäkin ostin, kun sain parilla eurolla. Ei tämä mikään iso katastrofi ollut, mutta ei minusta nyt vielä tullut ulkomaisten halpojen ja aina saatavilla olevien mansikoiden kuluttajaa. Mutta tosiaan, ehkä hedelmien kohdalla tulisi sama tyrmistys jos olisi tottunut parempiin etelänhedelmiin, vaan kun en ole.

  Sanna, pitäisikö? Mulla on vähän huono tietämys näissä jutuissa.

  VastaaPoista
 10. Tuskin Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa on kunnon mansikoita. Vaikutttaa siltä, että on olemassa "mansikkaisänmaallisuutta". Kukin maa pitää omia mansikoitaan parhaimpina, esim Englanti BBC:n mukaan. Pakasteina ostamme mekin nykyään yleensä vain suomalaisia marjoja.

  Jotkut sanovat, että portugalilaiset mansikat ovat hyviä suomalaisenkin mielestä. Sosialismin maku? Suomessahan kaikki on politiikkaa. Ehkä mansikanmaistaja voisi selvittää erot mansikoiden välillä. En tarkoita vain sitä, että pitkä kuljetusmatka heikentää makua tai, että pohjoismaiden pitkät kesäpäivät tekevät sen. Tietenkin villit mansikat eli ahomansikat ovat ihan oma luokkansa.

  Mutta mitä hyöytyä on maailman parhaista mansikoista, jos niitä ei voida ostaa niiden kalleuden vuoksi?

  Mansikatkin ovat vain ruokaa. Niistä voi tehdä jälkiruokaa. Krakowassa sain liharuokaa, jonka kanssa mansikat sopivat erinomaisesti. Mansikatkin ovat vain ruokaa.

  VastaaPoista
 11. Pohjoismaiden pitkät kesäpäivät tekevät eroa muihin, sillä ne parantavat makua! Alitajunta tuli mukaan. Mitä vaikuttaa ilmaston lämpeneminen Suomessa marjohin`?

  VastaaPoista
 12. Mansikka on muuten yksi niistä tuotteista, mikä pitää ehdottomasti nauttia luomuna. Ei siinä ehkä ole 38 eri torjunta-ainetta niin kuin viinirypäleessä, mutta lukuisa määrä kuitenkin.

  VastaaPoista
 13. Ihanne olisi varmaankin suoraan omasta puutarhasta poimittu mansikka. Nykyään on hankalaa ostaa ruokaa, näin on tilanne ainakin meillä, jotka olemme allergisia vaikkapa soijalle, jota on joka paikassa samoin kuin noita torjunta- ja lisäaineita. Luomukaan ei ole aina viatonta. Pakkauksissa sisältö on niin pienellä, että täytyisi kulkea kaupassa suurennuslasin kanssa.

  VastaaPoista
 14. Oikeastaan tuntuu, ettei pitäisi syödä mitään, kaikki sapuska on niin täyteen pumpattu jotain mitä siellä ei pitäisi olla.

  VastaaPoista
 15. Tilanne on välillä aivan epätoivoinen. Esim: Olimme laittaneet vihanneskeittoa, jossa oli paljon monia vihanneksia ja yrttejä. Se soseutetttiin ja sitä voitiin syödä monena päivänä. Ei lisäaineita.

  Ajattelimme, että siihen voisi lisätä kermaa jonain päivänä - mieheni juoksee joka toinen päivä 5 km ja tarvitsee enemmän energiaa kuin minä.

  Mieheni meni kauppaan hakemaan kermaa ja toi "luomukermaa". Siinä oli vaikka mitä aineita kerman lisäksi. Kauppojen hyllyillä on pitkät rivit mitä erilasimpia kermoja. Suurella työllä löytyy aito kerma. Onneksi käytämme kermaa vain juhlaruokiin muutaman kerran vuodessa.

  VastaaPoista
 16. Minä en viitsi syynätä niin tarkkaan. Joskus täältä kuitenkin on lähdettävä.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!