sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Unettomuutta

Onko Topeliuksesta kirjoitettu romaaneja? Minua voisi ehkä kiinnostaa kokeilla kirjoittaa. Sympaattista, että hän perusti eläinsuojeluyhtistyksen. Se oli erikoistunut pikkulintuihin. Sen vuoksi häntä aikanaan pilkattiinkin. Hän oli myös naisasiamies ja toimi rouvasväen yhdistyksen sihteerinä, koska naisten ei siihen aikaan ollut lupa toimia yhdistyksen toimihenkilöinä. Hänen valtakaudellaan Helsingin yliopistossa naisille muistaakseni avautui myös tie yliopisto-opintoihin. Noiden saavutusten vuoksi voin oikeastaan antaa hänelle anteeksi hänen yltiöisänmaallisuutensa. Kuvittelin myös, että hänen uskonnollisuutensa oli tavanomaista sen ajan hurskastelua, mutta olen nyt lukenut Pasi Jaakkolan väitöskirjaa, joka pureutuu Sakari Topeliukseen uskontokasvattajana. Topelius koki uskonnollisen murroksen nälkävuosien aikaan. Hänen kristinuskontulkinnassaan taisi olla vähän panteistisiakin sävyjä.

Olen nukkunut monta yötä huonosti, eikä hyvältä näytä nytkään. Edes pitkä pyörälenkki ei tunnu auttavan. Aamulla pitäisi olla virkkuna vetämässä Vielä hirmuisempi vankila kirjoituspajoja. Onkohan kaikki tarvikkeet kasassa. Tarvitaanko sinitarraa. Mitä jos lapset pitävät minua tylsänä ja sekavana.

Share/Bookmark

5 kommenttia:

  1. Topelius olisi myönteinen aihe. Tytärten näkökulma voisi sopia naistenromaaniin, jolla tarkoitan klassista romaania kuten esim Jane Austen.

    VastaaPoista
  2. Jukra, en tiennytkään tuota kaikkea Topeliuksesta :) Kyllähän tuollainen mies on kirjan arvoinen. Pikkulintuja, miten hellyttävää <3

    Zemppiä kirjoituspajaan!

    VastaaPoista
  3. Lastenkirjoja Topeliuksesta on kirjoitettu ainakin kaksi. Aikuisten kirjojakin luulisi olevan, Merete Mazzarellan Ingen saknad, ingen sorg : en dag i Zacharias Topelius liv on ollut viimeksi esillä. Vilaisu kirjastokantaan tuotti Olli Hyvärisen Haavekuvia : kolme draamaa sekä Aarre Kantolan kirjat Runoilija ja kanervankukka : Zachris Topeliuksen ja Greta Rinta-Kahran rakkaustarina ja Kukkia kevään sylissä : Zachris Topeliuksen nuoruudenrakkaus.

    VastaaPoista
  4. Kiitos tsemppauksesta, Anu!

    Täytyykin pitää tyttäret mielessä, Anna.

    Kiitoksia Kaisa! Nyt onkin jälleen syytä suunnistaa kirjastoon. Väitöskirjassakin viitattiin Topeliuksen nuoruudenrakkauteen.

    VastaaPoista
  5. Maijaliisa Diekmann: Satujen kuningas. Sakari Topeliuksen tarina on dramatisoitu tietokirja kirjaesitteen mukaan.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!