keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Ryhdyin vaikuttavaksi kirjallisuusperseeksi, eikun persoonaksi

Mun pitää nyt kertoa, että olen harrastanut yhteiskunnallista aktiivisuutta, joka ei yleensä kuulu toimenkuvaani ollenkaan. Pari päivää sitten Turun sanomissa oli maailman ärsyttävin juttu kirjallisuusblogeista. Vain hyvin harvat kirjailijat kuulemma pitävät blogia, eikä kukaan merkittävä kirjailija kumminkaan. Karri Kokko pitää korkeatasoista blogia jota käy lukemassa 50 ihmistä päivässä, joista hän tuntee 45 nimeltä. Ja sitä rataa.

Juttuun ei ollut kelpuutettu yhtään kirjablogia, joita on pilvin pimein ja joita seuraa isot ihmisjoukot. Eikä tietenkään yhtään todella aktiivista ja usein päivittyvää kirjallisuusblogia. Ei myöskään hämmästyttävää Runotorstai-ilmiötä, eikä Susu Petalin ja Una Reinmanin tapaisia ihmeihmisiä, jotka ovat onnistuneet luomaan itselleen laajan yleisön, käsittääkseni paljolti juuri blogien avulla.

Jos joku luulee, että asia ärsyttää minua ensisijaisesti siksi, ettei siinä mainittu minun kirjallisuusblogiani, luulee tietenkin oikein, mutta so not, hällä väliä. Kirjoitin joka tapauksessa varjojutun ja lähetin Turkkariin. Lupasivat julkaista, kunhan lyhennän pituutta kolmanneksen. Arvaatte varmaan mitä se tarkoittaa. Ei ollut tilaa mainita kaikkia mainitsemisen arvoisia blogeja, koska jotain muutakin piti pystyä sanomaan.

Share/Bookmark

23 kommenttia:

  1. Ja vain harvat toimittajat näemmä viitsivät tehdä työtään kunnolla.

    Minulta on nyt kyllä jäänyt Kari Kokon (neverheard) korkeatasoinen kirjallisuusblogi kokonaan huomaamatta. Ehkä se on niin korkeatasoinen, ettei tällainen tavis kuitenkaan siitä mitään ymmärrä.

    Minua muuten ihan tavislukijana ja salakirjoittajana ärsyttää myöskin nuo samat asiat. Millä perusteella vain jotkin otetaan esille?! Ovat riittävän cooleja lehdistölle?

    VastaaPoista
  2. Ai niin, otsikkosi on aivan mahtava - kiitos päivän ekoista nauruista.

    VastaaPoista
  3. Nettilehdessä ei tainnut olla vielä juttua?
    Kyllä minunkin blogiani lukee reilut 40 ihmistä päivässä, mutta en tietysti ole mikään merkittävä kirjailija kumminkaan. ;D Mutta pääasia kai, että keskustelua syntyy. Hienoa, että kirjoitit vastineen!

    VastaaPoista
  4. Öh, turhamainen kirjailija täällä taas: tarkistin blogini tilastotiedot (vaikka pitäisi oikeasti käyttää tämäkin aika kirjoittamiseen...) Kolmessa kuukaudessa blogissa on vierailtu noin 4200 kertaa. Sepä tekee noin 56 kävijää päivässä. Päihitin Karri Kokon! :D

    VastaaPoista
  5. Matikkataidoton kirjailija korjaa: alle 50 kävijän se jää sittenkin, jakolaskuoppiin tästä joutaisi, ja hattu päästä Karri Kokolle ;D Nyt lopetan tämän sekoilun!

    VastaaPoista
  6. Merkittävä kirjailija lienee sellainen, joka myy paljon ja saa ison apurahan toisensa perään?

    VastaaPoista
  7. Hyvä, että tartuit toimeen. Ihme, että olivat tosiaan ottaneet niin ahtaan perspektiivin asiaan..

    VastaaPoista
  8. Kiitos Eljas!

    Ele, Kokko tekee juttuja Parnassoon ja Suomen kuvalehteen ja hänellä useita kokeilevia runoblogeja, jotka pienissä piireissä tunnetaan. Ja sehän riittää kun pieni piiri on oikea :-)

    Hahhah Seija, Turun sanomat oli otsikoinut blogijutun: Laadukas kirjallisuuskeskustelu käydään blogeissa. Onkohan tämä meidän keskustelu nyt sitä laatua:-)

    Helena, kyllä vähän myyväkin kirjailija voidaan mieltää merkittäväksi, mutta oikeita ihmisiä pitää olla tukijoina.

    Elämänkulkija, kirjoittajalla oli ehkä jokin oma selkeä näkemyksensä asiasta. Mutta minua alkoi kyllästyttää, koska jutun perusteella synnytettiin vaikutelma kuin blogiskenessä ei olisi tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana mitään kehitystä.

    VastaaPoista
  9. Mä alan käydä omassa blogissani 1000 kertaa päivässä! Miksei kukaan ole keksinyt tätä ennen?

    ;)

    VastaaPoista
  10. @Anne: sulla on sitten loistavia ideoita! ;D
    @Kirsti: käsitykseni mukaan blogiasi seuraa suurin lukijamäärä, ainakin kaikista niistä kirjallisuusblogeista, jotka tunnen. Siinä mielessä on kummallista että sitä ei mainittu artikkelissa. Hyvä, että laitat kampaa rattaisiin.

    VastaaPoista
  11. Anne, minä ainakin käyn omassa blogissani aika taajaan...

    Hanna, ihan oikeasti pointtina ei kyllä ollut oman hännän nostaminen, vaan ärsytys siitä, että kirjallisuublogiskeneä esiteltiin sellaisesta kulmasta joka ei kiinnosta kovin isoa lukijakuntaa. Minusta voisi kyllä enemmän tuoda esille sitä, että blogeilla voi olla myös vaikutusta siinä kuin jollakin pienellä kirjallisuusprinttilehdelläkin. jos ei yhdellä blogilla, niin blogien verkostolla, kuten kirjablogien kohdalla. Nehän on kaikki linkittyneet toisiinsa.

    VastaaPoista
  12. semmoista se vaan on6. tammikuuta 2011 klo 0.37

    Ihminen on pieni piiri leikki, ihan jokainen, ja joka muuta kuvittelee olevansa (blogikävijät yms yms) pettää vain itseään.

    Kirjallisuus on viinerikahvitusta, osittain tällä hetkellä, kustantamot palkkaavat pullakahveilla pikkutyöläisiä blogittamaan kirjoista.

    VastaaPoista
  13. Semmoista se vaan on juu. Hyvä kun sen tunnustaa.

    VastaaPoista
  14. Ai kirjailijat ei pidä blogeja? :D Voi apua, vois lehtijutun eteen kyllä kaivaa vähän muutakin tietoa kuin mutuja omasta päästään. Googleen kun kirjoittaa "kirjailijablogi" saa tuloksia yli 1400, ja heti ekan sivun hiteissä on sivuja joissa on lukuisasti linkkejä taas uusiin blogeihin jne. Mutta ehkä tuossa painaa se merkittävä-sana sitten.

    Hyvä että pistit vastinetta, Kirsti! :)

    Mun blogi ei ole kovin vilkas, saati että olisin merkittävä, mutta kyllä sitäkin joku joskus lukee. Mä sain juuri Wordpressistä vuosikatsausviestin, siinä Blog Health-o-Meter näytti kohtaa WOW! Lisäksi havainnollistettiin hauskasti:

    "A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 12,000 times in 2010. That's about 29 full 747s."

    Wordpress osaa vieläpä jättää laskematta mun omat käynnit (kunhan olen kirjautuneena, ja olen aina ellen oo vahingossa välissä sulkenut Safaria), mutta ehkä joku kaveri käy siellä hyvän hyvyyttään randomisti klikkailemassa muutamia kymmeniä kertoja päivässä. Kuka tunnustaa? ;)

    VastaaPoista
  15. Google Analyticsiin voi laittaa ip-osoitteiden rajauksen. Oman kotikoneen ip:n jos rajaa pois, niin GA ei huomioi tilastoissaan niitä käyntejä, jotka itse on tehnyt blogiinsa.

    VastaaPoista
  16. Kulttuuriperse :)

    Yritin löytää turkkarin nettilehdestä tuota mainitsemaasi maailman ärsyttävintä juttua, mutta joko olen onneton tupelo löytämään tai sitten sitä ei ole siellä.

    nimimerkki "kaikille ei tule turun sanomia..."

    VastaaPoista
  17. Susu, en ole löytänyt minäkään.

    Salla, tuota Google analycticsiä vois tosiaan kokeilla.

    Anu, luulen artikkelin kirjoittajan tarkoittaneen, että harvat tärkeät kirjailijat pitävät. Aika hauska tapa havainnollistaa kävijämääriä wordpressillä:-)

    VastaaPoista
  18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  19. -Uusi yritys:

    Hellou Kirsti. =)

    Susu vinkkasi tästä postauksestasi. Ihmeihminen kuulostaa hauskalta. =)
    *niijaa ja punastuu* =)

    Oikeasti tosiaan minullakin blogi oli ensin ja sitten vasta pienet runoilukirjailuyritykseni.

    Sie olet ihan toista maata, olet merkittävä kirjailija ja kuuluisa kirjoistasi, blogisi on lisäksi suosittu ja se on korkeatasoinen.

    Kaikenmaailmantoimittajat eivät vaan aina löydä bloggaavia kirjailijoita edes googlettamalla... =)

    VastaaPoista
  20. Hahhaa, kiitos Una! Olen kyllä kaukana merkittävästä ja kuuluisasta, mutta ei se mitään. Ja siis minusta juuri se on kiinnostavaa, ja jotain ihan uutta maailmassa, että ihminen voi blogin kautta luoda itselleen lukijakunnan.

    VastaaPoista
  21. Hyvä Kirsti, hienoa aktivismia! Oon omalta osaltani ollut samoin blogi-aktivistina kustannusmaailmassa - ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen kuullut kommentteja, että Suomesta puuttuvat kirjalliset blogit (kirjailijoiden tai muiden) melkein kokonaan.

    Yleensä kommentoijat eivät sitten tunne yhtäkään niistä blogeista, joita mainitsen esimerkkeinä ja käy ilmi, että ovat lukeneet kerran Kirsi Pihan Lukupiiriä eikä sitten oikeastaan muuta. ;) Kirjallisten blogien tunnettuus on Suomessa selvästi vielä esim. Ruotsia pahasti jäljessä, mutta näin omia häntiä nostamallahan se tästä pikkuhiljaa fiksaantuu.

    Sun blogi on sitä paitsi huippu, on vääryys, ettei mainittu jutussa.

    VastaaPoista
  22. No suurempiakin vääryyksiä maailmassa kyl on:-)

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!