maanantai 28. helmikuuta 2011

He tekivät sen mahdolliseksi

Kuvassa oikealla Olga, joka on kääntänyt novellini Kova jätkä venäjäksi. Vasemmalla puolella hänen ystävänsä Maria, joka myös opiskelee suomea.

Kertoessani kirjastossa Kovasta jätkästä, hymyilevä nainen yleisön joukosta halusi tietää, onko kova jätkä todellisuuteen perustuva hahmo.

Novellissahan on 13 -vuotias Kalle, joka vasten tahtoaan joutuu vaihtamaan vauvalle vaipat, eivätkä ne ole mitkä tahansa vaipat, vaan ekologiset kestovaipat. Tehtävässä suoriutumiseen Kalle tarvitsee vauvan kolmevuotiaan isosiskon apua. Lopulta operaatio onnistuu, ja kun tytöt Kallen koulussa kuulevat hänen sankariteostaan, he alkavat katsella häntä hiukan uusin silmin. Kerroin tietäväni poikia, jotka hoitavat lapsia. Itse asiassa kirjailijaseurueemme ainoa mies, Markku Karpio on alkuperäiseltä ammatiltaan lastentarhanopettaja. Kerroin tyttöjen pitävän tällaisista pojista, ja silmiään pyörittelevä nainen sanoi ymmärtävänsä sen hyvin. Venäjällä tällainen vauvanvaippojen kanssa pelaava poika ei kuitenkaan olisi mahdollinen hahmo.

Tulkkien suomenkielen opettaja huomasi, että selittäessäni miten koulutetut ihmiset käyttävät Suomessa vauvoilleen kestovaippoja, tulkkini jätti säännöllisesti kääntämättä sanan koulutettu. Lopulta hän huomautti asiasta tulkilleni. Tulkkini puolustautui kertomalla, ettei sanalla koulutettu ole Venäjällä mitään erityistä klangia. Melkein kaikkihan ovat siellä koulutettuja. Lakkasin puhumasta koulutuksesta ja painotin että kysymys on ekologisesta ratkaisusta.

Kääntäminenhän siis liittyy lastenkirjallisuusantologiaan, jonka arvostettu lastenkirjakustantamo Detgiz julkaisee syksyllä 2011. Romaanikatkelmien ja minun novellini lisäksi kirjassa on sanataidetehtäviä. Kirjan nimi on vielä vaiheessa.

Share/Bookmark

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista lukea näistä kokemuksistasi, vaikka en nyt osaa mitään järkevää sanoa. Mutta kiinnostuksella ahmin näitä juttujasi!

    VastaaPoista
  2. No eipä näihin paljon voi sanoa, mut hyvä jos kiinnostaa:-)

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!