keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Ihmeellistä, mutta totta! En tunne kateutta!

En muista ihan tarkkaan, mutta oletan, että aloittaessani ns. uraani yhdeksänkymmentäluvun alkupuolella, kuvittelin vuonna 2012 olevani vähintään siinä pisteessä missä Leena Lehtolainen on nyt. Yhdysvaltalainen jättikustantamo Amazon Publishing on ostanut  Maria Kallio -sarjan ja Henkivartija -trilogian. Ensimmäiset osat Maria Kallio -sarjasta ilmestyvät jo tänä vuonna kirjailijan ympärille rakennetun markkinointikampanjan saattelemana.

Ensimmäinen ajatus tietysti on, että maailmassa on kauhea virhe, kun minä en ole tuolla. Miksi en ole, kyllä minun pitäisi olla. Mutta heti perään ymmärrän, että asiat ovat varmasti menneet aivan oikein.

Share/Bookmark

16 kommenttia:

  1. Wautsi. Onnea Leenalle! Hienoa. Ja kuule, varmasti sinäkin vielä jonakin päivänä olet myyty meren yli ;) Se lienee itse kunkin kirjailijan päiväuni, mutta eihän siihen pääse muuten kuin pykäämällä laatukirjaa laatukirjan perään ulos. Ja arvostelujen perusteella sinulta pukkaa laatutekstiä kirjamaailmaan.

    VastaaPoista
  2. Se, että myy meren ylitse, ei tarkoita sitä, että siellä menestyisi. Markkinat ovat siellä kovemmat kuin täällä! Hienoa se on joka tapauksessa ja varmasti tämän takana on normaalia isompi markkinointikoneisto!

    Mitä kateuteen tulee, niin se on luonnollista. Kunhan sillä ei vaan myrkytä ilmaa (tai toimi väärin sen varjolla), niin saa olla. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kannustuksesta Helmi-Maaria. Valmistaudun kuitenkin henkisesti elämään täysipainoista elämää ilman kansainvälistä menestystä.

    Anne, minulle tosiaan jo se on menestys, että ylipäätään pääsee tuollaisen markkinointikoneiston osaksi. Kateus on luonnollista, siksi olenkin niin vilpittömän hämmästynyt, kun nyt en sellaista tunne:-)

    VastaaPoista
  4. Kateus voi joskus olla kannustin, useimmiten myrkky.

    Parasta Leenalta onkin ollut Maria Kallio -sarja sekä sitten kirja, jolla on jo kiinnostava nimi eli Luonas en ollutkaan. Nyt Lehtolainen tekee niin nopeatempoisia kirjoja, että edes minä en pysy niiden vauhdissa.

    Kirsti, et voi tietää, mitä nurkan takana odottaa...

    VastaaPoista
  5. Kirjoitat niin erilaista tekstiä, tässä lienee syy miksi ei pistele. Hyvä niin. Olla uskollinen itselleen.

    VastaaPoista
  6. Kirjoita uskonnollinen dekkari tai uskonnon maailmaan sijoitettu dekkari niin jo alkaa maailman markkinat avautua?

    VastaaPoista
  7. Hanna, uskonnon maailmaan kirjoitettu dekkari on jo tehty. Miksi ajattelet, että tuollainen aihe kiinnostaisi?

    Lily, erilaista kirjoitan kyllä, mutta voisihan sitä silti kadehtia.

    Leena, puhutaankin positiivisesta ja negatiivisesta kateudesta. Niin, eihän sitä tiedä mitä on tulossa. Muistan kun Cap Verden suuri ääni Evora jotenkin surumielisesti puhui urastaan, ja siitä kuinka oli ollut jo lopettelemassa, ja sitten suuri kuuluisuus odottikin häntä...

    VastaaPoista
  8. Lehtolaista varmaan nostaa myös ruotsalaisten dekkaristien suosio, varmaan kustantajat kaikkialla etsivät nykyään kärkkäämmin dekkaristeja eri maista, jopa niillä surullisenkuuluisan hankalilla Amerikan markkinoilla.
    Kiinnostuneena kuitenkin kuuntelen miten Espoon poliisi vetää meren takana (Saksassa tiedän Lehtolaisen olevan kovasti suositun, muualta en oikein sitten tiedä).

    VastaaPoista
  9. Olen ennenkin sanonut, että olen odotellut että dekkaribuumin rinnalle nousisi jo joku muu buumi, mielellään rakkausromaanibuumi. Mutta saan varmaan odotella kuolemaani asti:-)

    VastaaPoista
  10. Ajattelen siksi, että Umberto Ecco ja Dan Brown ammensivat samasta arkusta, uskonnosta. Kummallakin oli sama lähtökohta, mutta hyvin erilainen ote. Ja molemmat saivat miljoonayleisön. Sinulla on paljon uskontoon liittyvää mielenkiintoista pohdintaa blogeissasi ja aikuisten kirjoissasi. Ne eivät kuitenkaan sijoita toistaiseksi mysteeri- tai dekkarimuotoon. Maailmalla uskonnot kiinnostavat enemmän kuin Suomessa, koska Suomessa ollaan uskonnon rintamalla ns tapakirkkolaisia, joka taitaa olla aika poikkeuksellista, ainakin katoliseen kirkkoon verraten.
    Uskon vilpittömästi että tuo kirjallisuuden ala olisi siis vielä sinulla valloitettavana, varsinkin kun toisit mukaan vähän huumoriasi ja jännitystä.

    VastaaPoista
  11. PS toisaalta jossain juuri sanottiin, että esseetyyppiset kirjat ovat seuraava suuri juttu. Ehkä se puoli on myös vielä kaupallisesti avoinna... ;)

    VastaaPoista
  12. Totta Hanna, en muistanut noita. Uskontoaiheinen dekkari vei aatokset jotenkin toiseen suuntaan. Kantsii myös muistaa Coelhon suosio, hänkin ammentaa uskonnosta... Joo

    VastaaPoista
  13. Minäkin ihmettelen dekkareiden suurta suosiota. Miksi ihmisiä kiinnostavat murhat ja murhan tekijät? Elämä itsessään on jännittävää ja tapahtumarikasta, ei siinä murhia tarvita.

    VastaaPoista
  14. No niinpä. Mutta kun monista ne murhat ovat viihdyttäviä, niin pakko se sitten on hyväksyä, että niin on:-)

    VastaaPoista
  15. Tämä ei ole kritiikkiä/epäluuloa/skeptisyyttä Leena Lehtolaisen menestyksen suhteen, Saksassa hän on jo osoittanut kyntensä.

    Mutta en pidä Amazon Publishingia hyvänä vaihtoehtona niiden tietojen perusteella jota ko. kustantamosta on. Sanottakoon sekin, että Lehtolaisen agentti on tehnyt jo yhden typerän teon eli myynyt Lehtolaisen kirjojen oikeuksia ison nipun Bazarille, jonka kustannusmaailma tuntee huijarikustantamona. Maine on siis vähintäänkin harmaa/musta. Rojalteja on jätetty maksamatta, omistaja oikeudessa työntekijöidensä salakuuntelusta jne. jne. jne.

    Mutta se Bazarista. Amazon Publishingin kirjailijat kirjoittavat esim. sopimuksen, jossa on vaitiolopykälä.

    Lähtökohtaisesti sananvapauteen perustuvalla alalla tuo on outoa. Ja salassapito-kohdat aina epäilyttäviä. Näin toki Amazon Publishing suojelee itseään skandaaleilta, mutta kirjailijoiden ei pitäisi tuollaiseen suostua.

    Muitakin ongelmia on. Ei edes kovinkaan pieniä. Kirsti on muistaakseni joskus kirjoittanut siitä, miten hankala on saada kirjaansa kirjakauppaan.

    Noh, entistä hankalampaa se on, jos kyseessä on Amazon Publishing.

    Eri asia toki voi olla, jos in real life- kirjakaupat katoavat tykkänään. Mutta se ei tapahdu tänään eikä huomenna eikä ylihuomenna.

    Lisää tästä asiasta esim. täältä:
    http://paidcontent.org/article/419-the-truth-about-amazon-publishing/P0/

    Jotain kertonee journalismin tilasta (tai toimittajien ylityöllisyydestä) se, että Lehtolaisen oikeuksiin liittyvät uutiset ovat menneet hyvin läpi, mutta ne ovat olleet lähinnä tiedotteita - eivät uutisia. Uutisiin olisi kuulunut edes jonkinlainen taustoitus Amazon Publishingista.

    Olette varmaankin huomanneet, että sellaisessa lehtijutussa, jossa kerrotaan vastaavista asioista (tai kirjallisuuspalkinnoista, kirjailijoiden uusista kustanttamoista jne. ) mainitaan yleensä esim. kuka on voittanut palkinnon aikaisemmin tai mitä kirjoja kustantamo on aikaisemmin julkaissut, keitä kirjailijoita on tallissa.

    Lehtolaisen Amazon Publishing-uutisessa ei tällaisia tietoja ollut.

    Kuten jo sanoin, toivon että sopimus tietää Lehtolaiselle pelkkää hyvää.

    Mutta kaikki ovat varmaankin kuulleet esimerkkejä bändeistä, jotka ovat tehneet monen levyn sopimuksia ennen kuin ovat täysin käsittäneet mihin ovat joutuneet, ja miten niissä tapauksissa on käynyt.

    VastaaPoista
  16. Kiinnostavia taustatietoja anonyymi.

    Eiväthän toimittajat enää kuin poikkeustapauksissa suorita tällaisia taustatöitä. Informaatio-tulva on toimituksissa valtaisa ja siitä seuraava hektisyys. Mutta ehkä taustalla on myös jotain tutkivan journalismin alasajoa, ainakin se jää vain hyvin poikkeuksellisiin tilanteisiin.

    Pienen ihmisen pää menee joka tapauksessa ymmyrkäiseksi tällaisesta. Toivotaan, että Leenalla on skarpit edustajat sen lisäksi, että hän varmaan itsekin on aika skarppi.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!