torstai 11. kesäkuuta 2009

Joo, ongelmia riittää

Pitihän se arvata, etten saanut tiedostoa siirretyksi niin kuin piti. Tämä mäkkihän tekee pdf:n mistä tahansa dokumentista yhdellä napin painalluksella, mutta päätin kokeilla BoD easyPrint tulostinajuria, koska ihmisillä joille mahdollisesti jossain vaiheessa suosittelen oman kirjan tekemistä Bodilla, ei välttämättä ole mäkkiä ja Pdf:n tekeminen vaatii jonkinlaista ylimääräistä askartelua.

No, ajurin asentaminen sujui ongelmattomasti ja se toimi ongelmattomasti, kiitos siitä. Mutta koska minä en toimi ongelmattomasti, lupaavasti alkanut prosessi tyssäsi. Ensimmäisen kerran se tyssäsi siihen, että kahdessa kuvassa oli liian alhainen resoluutio. Tyypillinen, huolimattomuudesta aiheutunut munaus. Korjasin virheet ja uusin lähetyksen. Vaan ei mennyt läpi tälläkään kertaa. Ohjelma valittaa, että yritän lähettää eri kokoista dokumenttia kuin mistä on ollut puhe.

Mielestäni en yritä, olen nimenomaan varmistanut, että dokumentissa olisi samat mitat.

No sitten vain ohjeita tutkimaan. Tässä vaiheessa saankin sitten paljon tietoa siitä kuinka taittaminen olisi pitänyt tehdä. Mietin, että eikö jokin pieni tietopaketti olisi kätevä esitellä ihmisille automaattisesti, mikäli tavoitellaan kirjantekijöiksi amatöörejä.

Heti alussa sanotaan, että ennen kuin taittoa edes aloitetaan, pitäisi päättää millä ohjelmalla dokumentti muutetaan painomalliksi. Mielestäni tämä on sellainen asia, joka olisi ollut syytä kissan kokoisilla kirjaimilla mainita jossain siellä missä kehutaan kuinka kirja syntyy Bodissa parilla hiiren näpäytyksellä. Minä nimittäin tein taiton ensin, sitten vasta aloin pähkäillä tekstin siirtämisen kanssa. Nyt mietin johtuvatko siirto-ongelmani tästä, että vasta jälkikäteen ilmoitin dokumentilleni, että by the way, sinut siirretään Bodin easy Printillä.

Kirjan sisuksen toteuttaminen wordilla esitellään pelkästään windows-versiona. Mäkissäni sivuston asetuksista ei pääse säätämään samoja asioita kun windows-koneissa. Onneksi minulla on vielä vanha rutku pc, jota nyt parhaillaan virittelen, joskaan ei ole ollenkaan varmaa suostuuko se enää yhteistyöhön. Mutta ajattelin käydä nyt tuon ohjeen kanssa dokumenttini asetukset läpi ja katsoa mitä tapahtuu.

Tässä vaiheessa sanoisin, että kirjan tekeminen BoDilla on varmasti helppoa ja mukavaa, verrattuna vanhanajan systeemeihin, vaan ei se kyllä vieläkään mikään ihan helppo nakki ole.
***

Vähän myöhemmin...

Mistähän johtuu, että macwordilla tehty dokumentti paisui 67 liuskaiseksi kun tutkailin sitä windowswordilla. No sain siellä tehtyä jotain ohjeessa mainittuja säätöjä ja tajusin senkin, että ilmeisesti olisi syytä tasata reunat. Alan vasta nyt arvostaa taittajien ammattitaitoa. Normaalistihan kustantaja hoitaa nämä hommat, eikä tavallisen kirjan ulkoasu vaikuta niin ihmeelliseltä, ettenkö olettaisi itsekin pystyväni moiseen. Vaan kun en siis näköjään pysty. Hyvät ohjeet olisivat nyt tarpeen, koska koneeni tarjoama ohje, joka käskee valita "Muotoilu" valikosta "tasaa reunat" ei selvästikään toimi, koska en jostain syystä löydä valikostani tuollaista komentoa. Siellä ei puhuta tasaamisesta mitään. Tuli mieleen, että löytäisinkö vastaavan komennon macwordista, ja siirsin dokumentin takaisin ja kas, tällä matkalla kirjani oli kutistunut 61 liuskaiseksi.

Joo, siis enhän minä oikeasti näin pöljä ole, minä vain eläydyn nyt ihmiseksi, joka ei päivät pitkät askartele näiden henkimaailman koneiden kanssa, mutta haluavat silti tehdä oman kirjan.

Mutta siis nyt olisivat hyvät neuvot tarpeen, jotta saisin reunat tasattua.
***
Lisäys: Google, tuo ystäväni hädässä toi ratkaisun ja sain reunat tasattua. Seurauksena tekstini on ajoittain sangen harvahampaisen oloista, mutta en piittaa siitä nyt.
***

Vielä lisäys: Kaikkien säätöjen ja kommervenkkienkään jälkeen ei tiedoston lähettäminen onnistunut. Soitin Bodiin, mutta siellä oltiin valmiita neuvomaan ainoastaan windows-koneiden haltijoita. Ajurit oli kuitenkin olemassa myös mäkkejä varten. Ystävällinen asiakaspalvelija lupasi selvittää asiaa.

Päätin aikani kuluksi asentaa ajurit myös pc-koneeseeni, mutta kuten arvatta saattoikin, kone menee joka välissä juntturaan, ja ellen olisi nyt lomalla ja kaikin tavoin levollinen ja kiireetön, sekä toisaalta äskettäisin it-koulutukseni karaisema, minulta olisi käämit palaneet jo aika päiviä sitten. Pc:n takkuilusta on toki aivan turha syyttää BoDia, siitä voi syyttää Microsoftia. Kolme vuotta vanha kone on ikäloppu, jonka elvyttäminen käyttökuntoon vaatisi suurempia taitoja kuin minulta löytyy.

Odottelen siis puhelua Bodilta. Toivottavasti eivät soita sieltä juuri kun olen lounaalla kustantajani kanssa.

Share/Bookmark

6 kommenttia:

 1. pcwordissa on reunojen tasaaminen siinä yläpalkissa (ainakin minun wordissani), siinä on erilaisia viivoja, joista voi valita tasauksen oikealle, keskelle, vasemmalle, molempiin reunoihin, heti boldaus ja kursivointi-namikoiden jälkeen.

  Työkalukohdasta minulta löytyy kohta kieli, josta voi sitten valita tavutuksen tekstiin.

  Oliko apua? Jokainen wordkin on nykyään erilainen, minulla on joku ikivanha, pitäisi päivittää.

  VastaaPoista
 2. Aivan, niin muuten onkin! Mutta ehdin jo etsiä neuvoja googlestakin:-) Niin se tavutus joo, kiitos kun muistutit. Siis ihan älyttömästi kaikkea huomioitavaa tässä. Oikeastaan ihan hyvä ettei lähetys ekalla kerralla onnistunut, koska nyt olen älynnyt tehdä muitakin muutoksia dokumenttiin, joita en olisi muuten älynnyt.

  VastaaPoista
 3. Onhan siinä kaikkea mahdollista huomioitavaa, ei sitä tajuakaan miten paljon ennen kuin tekee itse.

  Jaaha, minä lähden lounaalle markkinointipäällikköni kanssa.

  VastaaPoista
 4. Voiks tehdä matkakirjatilauksen nyt heti tässä, kiirehtii Sinikka.

  VastaaPoista
 5. Voin lohduksesi (?) kertoa, että vaikka kuinka olisi windowswordillä tehty kuvaton tiedosto, niin joutuupa sitä joskus kokeilemaan miljuuna kertaa, ennen kuin BoD nielee... T. Nimim. Kokemusta on

  VastaaPoista
 6. Pistetään korvan taakse Sinikka.

  Kyllähän tuollainen aina lohduttaa Kaisa, jos saa kuulla ettei ole ainoa jolle tiedoston lähettäminen on ongelma.

  Nyt sain sen pc:llä lähetettyä, mutta en mäkillä.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!