torstai 25. kesäkuuta 2009

Naiseus ja kulttuuri

Saudi-Arabiassa pitkään asunut ystävä kertoi, miten siellä naiset silmät kirkkaina selittivät hänelle miksi naisten on kerta kaikkiaan pakko kulkea kaupungilla kaapuihin verhoutuneina. He pitivät itseään niin ihanina, että pakkohan sellainen sulous oli kätkeä, miehet tulisivat sen näkemisestä ihan hulluiksi.

En varsinaisesti tavoittele yhteiskuntaa, jossa naisten pitäisi verhoutua päästä varpaisiin, mutta mietin silti miten rentouttava olisi ollut elää koko elämänsä siinä luulossa, että olen ihan hullaannuttavan ihana koska olen nainen. Ihan oikeasti, ajatelkaa nyt vähän.

Tämä asia tuli mieleen kun katselin noita tossujani, ja mietin millaista olisi käyttää korkokenkiä. Ja sitten mietin miksi naiset usein näyttävät niin jäykiltä korkokengissä. Mietin johtuuko se siitä, että meilläSuomessa on naisilta riisuttu tuo ihanuuden illuusio. En usko, että monikaan suomalainen nainen kuvittelee olevansa miesten mielestä vastustamattoman ihana.

Ja sitten muistin Teneriffalta afrikkalaiset naiset, jotka olivat tulleet rantabulevardille myymään turistirihkamaa. He olivat varmaankin köyhiä ja sorrettuja, mutta he purjehtivat minua vastaan kuin laivat ja vielä nytkin mykistyneenä muistan heidän uhkeutensa.

Share/Bookmark

9 kommenttia:

 1. Ne naiset afrikanmantereelta, joiden kanssa olen saanut ollut tekemisissä, ovat hätkähdyttäneet juuri tuolla samalla. Heistä ei kukaan epäillyt etteivätkö olisi ihania ja tärkeitä sekä merkittäviä. Kenellekään heistä ei tuntunut olevan minkäänlaista länsimaista kompleksia ulkonäöstään tms.

  Niiden kohtaamisten jälkeen en ole enää ajatellut, että länsimaiset naiset ovat paljon enemmän hukassa itsensä kanssa. Eikä kyse ole aina ollenkaan miehistä vaan ihan muusta.

  VastaaPoista
 2. Äh, korjaus:

  Niiden kohtaamisten jälkeen olen ajatellut, että länsimaiset naiset ovat enemmän hukassa itsensä kanssa.

  VastaaPoista
 3. Niin, hukassa ollaan, mutta mistä siinä on kysymys, sen tahtoisin tietää. Alakoulun jumppatunneilta muistan sen selkä suoraksi, vatsa sisään meiningin, opettajan arvioivan, tyytymättömän katseen, oman kauhistuttavan tunteen että olen epäkelpo. Toisaalta tässä taannoin kun oli napapaita ja lantiohousumuoti, ajattelin että jokin asia on muuttunut, niin vapautuneesti nuoret naiset esittelivät mahamakkaroitaan. Mutta sekin vaikutti enemmän välinpitämättömyydeltä kuin siltä, että he olisivat olleet ylpeitä makkaroistaan, vakuuttuneita niiden ihanuudesta.

  VastaaPoista
 4. Kyllä täällä Suomessakin on ihastuttavia afrikkalaisnaisia. En tarkoita niitä kummituksia, jotka kurkistelevat mustan kaapunsa silmänrei'istä. Ne suututtavat ja loukkaavat minua. Yksi näin verhoutunut suomalainen käännynnäiskummitus oli kyllä nauruun tukehduttaa, kun pajatti suomea hiukkasen paljastavammin pukeutuneelle suomalaiselle islamittarelle.

  Mitähän pitäisi ajatella siitä, kun Saudi-Arabiassa asunut suomalainen aika ruma viisikymppinen riivinrauta sai kaupassa paikalliselta daamilta kipeästi nyrkistä. Ei näet ollut peittänyt ihanuuttaan.

  Sylvi

  VastaaPoista
 5. Niin on Sylvi, siis ihastuttavia afrikkalaisnaisia. Kulttuurien kohtaaminen tekee aina kipeää, niin minä ajattelisin riivinraudasta, joka sai kaupassa turpaansa.

  VastaaPoista
 6. Kirsti, minä olen miettinyt joskus samankaltaista asiaa - sitä miten ylpeästi toisten kulttuurreiden naiset kantavat naiseuttaan kiloista ja muodoista riippumatta. Mutta kai se on osin asennekysymys omien korvien välissä... minä tunnen itseni hehkeäksi korkkareiss;, kun vielä saisi lantion menemään kauniisti kahdeksikkoa oikein korkeilla kengillä, heh-heh.
  Minusta tuohon naisten hunnutukseen liittyy jotain 'ylistämällä alistettua', mutta en saa ajatusta nyt puettua sen enempää sanoiksi.

  VastaaPoista
 7. Hei Lentsu, kyllä ympäristön paineet kuitenkin aina vaikuttavat meihin, vaikka totta kai, omien korvien välistä se lopulta kiinni on. Mutta esim syömisen suhteen, jos kaupoissa tarjotaan halvalla karkkia kilon pusseissa, ihmiset ostavat, syövät ja lihovat. Jos niitä ei olisi tarjolla, ihmiset pysyisivät laihempina. Niin se vain menee, vaikka kuinka olisi ihmisen omien korvien välistä kiinni. Ja hunnutuksesta vielä, etten missään tapauksessa pidä sitä tavoiteltavana asiana, yhtäkkiä vain tajusin ettei sekään silti ole mikään mustavalkoinen juttu, vaan tavallaan suojaa myös naisia. Hei, eikös vatsatanssiharrastus auttaisi siinä kahdeksikon tekemisessä? Minä treenasin sitä joskus ja tosi on, naisellinen tunnelma siitä tulee.

  VastaaPoista
 8. Minä en ihmettele ollenkaan sitä, että joissakin maissa naiset pitävät huivia tai pitkää kaapua. En ihmettelisi, vaikka heillä olisi siellä kaavun sisällä tukeva keppi suojanaan.

  Monikulttuurisuuden ystävänä menin opiskeluaikana puolipäivätyöhön erään silloisen arabivaltion suurlähetystöön. Minun oli määrä lukea suomalaisia lehtiä ja raportoida niistä englanniksi suurlähettiläälle. Paikka tuntui ihanteelliselta, sillä suurlähettiläs oli ystävällinen isällinen mies ja palkka erinomainen.

  Menin ensimmäisenä päivänä työhön suurin odotuksin. Olisin voinut olla siistin sihteerin mainos: musta hame, valkoinen pusero, pitkät hiukset kiinni niskasta nauharusetilla, hiukan huulipunaa.

  Heti ensimmäisenä päivänä miespuolinen lähetystövirkailija, pitkä ja komea mustatukkainen mies yritti lähennellä minua. Moitin häntä, mutta hän vain yltyi. Työpöydälläni oli pitkä puuviivotin ja aloin mäiskiä miestä sillä. Sekös oli hänestä hauskaa. Pakenin hänen kynsistään suurlähettilään huoneeseen ja ilmoitin lopettavani heti työn.

  VastaaPoista
 9. No olipa sinulla kokemus Anna.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!