maanantai 8. kesäkuuta 2015

Koneet hallitsevat meitä ihmisorjia

Viime viikolla odottelin vieraassa kaupungissa bussia jonka piti lähteä 22.30. Aika myöhään, näin meikäläisen näkökulmasta.

Kun menin linja-autoasemalle vähän kymmenen jälkeen, ilahduin nähdessäni, että bussi olikin jo siellä. Kuski paikalla, valotaulussa luki Turku. Auto ei ollut ihan laiturin kohdalla, mutta vieressä. Ajattelin, että no sehän päästää minut sisälle.

Ei päästänyt.

Aloin siinä sitten kuluttaa aikaa kulkemalla laituria päästä päähän. Välillä pysähdyin hytisemään, sillä olin pukeutunut liian kesäisesti kylmään iltaan nähden. Yritin ehkä vähän dramatisoidakin viluisuuttani, ajattelin että jos jokin inhimillisyyden värähdys saisi kuskin päästämään minut sisälle.

Ei onnistunut tämä suunnitelma.

Sitten siihen tuli ympärilleni huinimaan jostain puskasta herännyt pörrikkä, joka heilutti kädessään jonkinlaista terää. En uskaltanut katsoa kovin tarkasti, oliko leipäveitsi, vai jokin keppi vaan, mutta jollakin se huitoi ja mumisi itsekseen. Yritin saada bussikuskiin katsekontaktin. Päästä minut turvaan.

Turhaa.

Kello tuli 22.30. Siis minun kelloni. Kuljettajan kello ei käynyt ihan samassa ajassa. Kun minun kelloni oli kolmea minuuttia yli, auto viimein pörähti käyntiin. Kuski ajoi sen kymmenen metrin matkan laiturille ja avasi oven.

Kun menin sisälle kuski sanoi: Taisit vähän ihmetellä, kun en päästänyt sinua sisälle.

Minä sanoin: No jos ihan totta puhutaan, niin kyllä ihmettelin tosiaan.

Hän sanoi: Niin kun meillä on tämä tietokone. Ja se on ihan sekuntipeliä tämän kanssa. Koko systeemi menee sekaisin, jos liikutan bussia ja availen ovia liian aikaisin.

Hän selitti vielä jotain siitä, että Helsinkiin asti pitää ajaa, ja kaiken piti mennä just niin kuin on kompuutteriin määritelty.

En minä ymmärtänyt mitä kaikkea hän selitti, mutta sen ymmärsin, että hän olisi mielellään käyttäytynyt humaanisti minua kohtaan, mutta hän on työssään koneen orja.

Konetta ei saa suututtaa, sen ovat monet muutkin työtätekeväiset huomanneet viime vuosina.

Milloin ihmiset nousevat kapinaan? Tietokoneet ovat vain koneita, eivät ne meille mitään mahda, jos päätämme säilyttää vapautemme emmekä alistu niiden pakkovaltaan.

Share/Bookmark

10 kommenttia:

 1. Onpa surkeaa. Joko ohjelma on kamala tai kuskille ei ole kerrottu miten sitä käytetään, kummassakin tapauksessa olisi mielenkiintoista kuulla ko. bussifirman asiakaspalvelun kanta tähän episodiin!

  VastaaPoista
 2. Ei tässä mitään valittamista varsinaisesti ole, koska bussi otti kyytiin ajallaan, ei voi enempää vaatia. Ohjelma on tietysti huono, ja vastaavanlaisia on eri alojen ammattilaisilla muuallakin. Jokin tietokoneohjelma sanelee sen, miten he työtään tekevät. Tämä on kyllä monille työntekijöille ihan oikea ongelma.

  VastaaPoista
 3. Digitaalinen ajopiirturi mittaa kuskin ajoaikaa ja -nopeutta .Se on minuuttipeliä. Jos aika ylittyy, kuski saa sakot. Melko hullua, jos ajopiirturi käynnistyy ovenavauksella. Kaikki on mahdollista.

  VastaaPoista
 4. Entä jos kuski olisi halunnut kuselle? Ikkunasta vai? Jotain mättää selityksessä.

  VastaaPoista
 5. Jokin siinä joka tapauksessa esti häntä päästämästä minua sisälle. Uskon, että hänen mielipahansa asian vuoksi oli aito, ei teeskennelty. Näiden ajopiirtureiden kanssa olen ollut vaikeuksissa ennenkin, kun jäin viimeisenä bussiin, ja kuljettaja oli kuvitellut, ettei siellä ollut enää ketään. Hän aikoi hurauttaa ohi minun pysäkkini, mutta kun soitin kelloa, hänelle valkeni läsnäoloni. Silloin sain kunnon huudot siitä, etten ollut äänekkäästi ilmaissut aikaisemmin, ettei bussi ollut tyhjä.

  VastaaPoista
 6. Kuten sanoit, tervejärkistä joustavuutta puuttuu tietokoneiden takia muiltakin aloilta. Esimerkiksi siten, että eräässä vuosittaisessa iltaprojektissa vuosikausia auttanut ammattihenkilö ei voi enää sitä tehdä, koska tietokone ei hänen kohdallaan voi hyväksyä klo 18:n yli jatkuvaa työaikaa. Hän ei pyytäisi ylityökorvausta tms. vaan lähtisi seuraavana päivänä vastaavasti hiukan aiemmin töistä. Ei käy.

  VastaaPoista
 7. Tuota Maisakaisan tyylistä tapausta on tullut nähtyä että kellokortti lopettaa työpäivän viimeistään jonain tiettynä kellonlyömänä. Joskus se on hoidettu sillä että pomohenkilö joka tsekkaa työajat on asiasta tietoinen ja luottaa siihen että työntekijä oikeasti tekee työnsä eikä siis välitä että jonkun työaikasaldo huitelee reilusti miinuksilla...joo, tiedän, radikaalia luottaa työntekijän omaan harkintaan.

  VastaaPoista
 8. Siitähän tämä varmaan kertoo, että ihmiseen ei enää luoteta. Aina pitää olla se valvoja, siis kone. Toisaalta monet varmaan tekisivät usein enemmänkin kuin minimitaso edellyttää, mutta eivät voi, koska pitää noudattaa koneen tahtoa.

  VastaaPoista
 9. Mainitsemassani tapauksessa pomo olisi ollut itse paikalla ja rilanne täysin sama kuin aiempinakin vuosina, mutta nyt on Työajanseurannan Uusi Ohjelma, jota vastaan pomo ei uskalla tai osaa toimia. Niinpä asiantuntija lähtee kotiin klo 18 ja muut joutuvat tulemaan toimeen ilman hänen asiantuntemustaan ja innostavaa työpanostaan. Tietokoneiden ylivalta on lisännyt kaikenlaista joustamattomuutta ja ajanhukkaa, sanon minä!

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!