maanantai 18. tammikuuta 2016

Ihana konservatiivisuus

Kun jostain asiasta sanotaan, että se on vanhanaikainen, tai ihmisestä mielipiteineen sanotaan, että hän on konservatiivinen, niin sen tarkempaa analyysia ja perustelua ei nykyään enää kaivata. Vanhanaikaisuusleima tai konservatiivisuusleima otsaan, ja katsotaan näytetyksi toteen, että kyseinen asia tai mielipide on muuttunut kelvottomaksi ja siihen pitäytyvä ihminen on persona non grata.

Toisaalta huomataan, että suuret edistysaskeleet ovat voineetkin pitemmän päälle olla turmiollisia. Esim. energiansäästöhuumassa tehdyt pullotalot, jotka ovat tuottaneet homeongelmia ja  terveysongelmia ja kustannuksia.

Myönnän, että jotkin vanhanaikaiset innovaatiot, tavat ja uskomukset voivat olla aikansa eläneitä. Ja jotkin uudenaikaiset innovaatiot tervetullut parannus. Mutta kaipaisin toimittajilta ja uutisankkureilta valveutuneisuutta, kun he valtakunnallisessa mediassa julistavat jonkin asian moderniksi ja toisen asian konservatiiviseksi ja olettavat, että moderni on yhtä kuin hyvä ja konservatiivinen yhtä kuin huono. Luonnollisesti me muutkin voisimme lähestyä näitä konservatiivisuus-liberaalius-modernius asioita hiukan erittelevämmin.

Usein myös tarvitaan useampi vuosikymmen ennen kuin paljastuu onko jokin uudistus ollut toimivat ja tuonut hyvää kaikille. Kuten nyt esimerkiksi nämä ihanat energiasäästötalot, jotka vähitellen sairastuttavat koko kansakunnan homeallergioihin.

Luonnollisesti kannan tässä huolta myös muista asioista kuin rakennuksista. Havahduin miettimään tätä asiaa, kun juttelin nuoren ystäväni kanssa, joka useaan kertaan voivotteli olevansa niin toivottoman konservatiivinen. Hänen ystävänsä moittivat häntä siitä. Kysyin mitä hän tarkoittaa konservatiivisella. Hän tarkoitti mm. sitä, että haluaisi löytää miehen, jonka kanssa voisi solmia avioliiton, joka kestäisi eliniän. Konservatiivinen haave tosiaan, mutta onko se niin huono haave kuitenkaan?Share/Bookmark

4 kommenttia:

  1. Onko se että kaipaa toimittajilta valveutuneisuutta konservatiivista tai modernia? Turhaa se taitaa joka tapauksessa olla.

    VastaaPoista
  2. No ainakin sellainen konservointi ärsyttää, jos halutaan säilyttää jotain vain säilyttämisen ilosta, mutta kukaan ei enää tee ajatustyötä sen hyväksi, että miksi säilytetään ja pidetään kiinni. Arvoissa ja periaatteissa roikkuvat ovat toisinaan niitä, jotka ovat lakanneet ajattelemasta tai joiden maailmankuvaa ei ole koeteltu. Henkilökohtaisesti olen kyllä löytänyt asioita, jotka ovat tavoittelemisen arvoisia, kuten vaikka elinikäinen ihmissuhde, johon viittasitkin. Kaikenkaikkiaan jako konservatiiviin ja liberaaliin jää usein keinotekoiseksi. Eli jäädään vain mielikuvien tasolle ilman, että tunnetaan kyseessä olevan ihmisen ajattelua. t. Hannikainen

    VastaaPoista
  3. Toisaalta myös uudistuksia ajavat ovat toisinaan niitä jotka ovat lakanneet ajattelemasta tai joiden maailmankuvaa ei ole koeteltu. Konservatiivi-liberaali vastakkainasettelu on joka tapauksessa mieletön, koska eihän konservatiivin vastakohta ole liberaali vaan uudistaja. Konservatiivi voi olla liberaali, hän siis hyväksyy, että toisaalla eletään eri periaattein kuin mitä hän itse pitää hyvänä. Uudistaja taas ei välttämättä ole lainkaan liberaali, koska hän tietää miten pitää ajatella ja kieltää toisin ajattelun, jos vain pystyy. Ja tästähän on aika paljon viitteitä täällä meillä päin, ja varmaan muuallakin maailmassa.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!