perjantai 24. maaliskuuta 2017

Troijan hevonen voi tuoda meille uuden yllättävän älymystön

Olen tässä ollut jonkinlaisen lievän Jerusalem-syndrooman vallassa jo kuukauden. Ei minulla kyllä ole mitään sellaisia oireita kuin wikipediassa mainitaan, en kuvittele olevani Neitsyt Maria, eikä minulla ole pakonomaista tarvetta päästä räjäyttämään moskeijoita. Mutta en kyllä suosittele, että Helsinkiin annetaan rakentaa se kaavailtu suurmoskeija. Epäilen sen olevan Troijan hevosen tapainen viritys, jonka kautta tänne tulee lisää kaikkea sellaista, mitä tänne ei kaivata, jos halutaan pitää kiinni tästä vapaasta länsimaisesta kulttuurista ja elämäntavasta. Toisaalta ei siitä ehkä halutakaan pitää kiinni, vai?

Eilen katselin ykköseltä kiinnostavaa dokumenttia Turkin Erdoganista, mutta harmillisesti nukahdin kesken kaiken. Siis dokumentti oli oikeasti tosi kiinnostava, mutta kun minua nukuttaa, niin sitten minä nukun, niin se vain menee. En ollut oikeastaan tajunnut, että Turkissa on kaiken aikaa ollut niin vahva uskonnollinen vähemmistö, vaikka sinne luotiin tämä maallinen uskonnoton valtio. Muslimiperheiden tyttöjen oli pakko lähteä ulkomaille opiskelemaan, koska Turkissa kiellettiin huivin käyttö. He lähtivät Euroopaan, koska täällä huivia sai käyttää. Vaan nythän sekin on muuttumassa, eli Euroopan liberaalius on ajautunut siihen pisteeseen jossa se ikään kuin välttämättömyyden pakosta alkaa kääntyä itseään vastaan.

Ehkä vähän samanlainen hauska (tai no hauska ja hauska) paradoksi näkyy markkinatalouden luomassa valinnanvapaudessa. Miettikää esimerkiksi televisiokanavia. Niitä on kymmeniä. Valtava valinnanvapaus. Vai onko? Joka kanavalta tulee samaa scheissea ja asiaohjelmatkin ovat älyvapaata hölinää. Iloitse siinä sitten vapaudesta valita. No aina voi pistää television kiinni, se on totta. Mutta siitä huolimatta maksat veroa mokomasta paskasta. Jos sieltä nyt joskus tulee joku tuommoinen Erdogan-dokkari, niin hintoihinsa tulee.

Eli aika jännä, että kun ollaan oikein liberaaleja, niin ympyrä sulkeutuu, vai onko kysymys kuitenkin spiraalimaisesta muodosta, eli päädytään samaan pattitilanteeseen, mutta hiukan, vain hiukan eri tasolla. En tiedä. Mutta se mihin olen nyt herännyt, vai onko niin, että heräsin jo aikaisemmin, no joo, joka tapauksessa täällä Suomessa ns. älymystö on enimmäkseen kadonnut julkisuudesta. Aina hämmästyn vilpittömästi, kun tulee jokin kiinnostava ohjelma, tai joku fiksu ihminen pääsee välillä ääneen jossakin.

Share/Bookmark

3 kommenttia:

  1. Itse en monistakaan moderneista asioista pidä, mutta todellinen valinnanvapaus youtuben kautta on saanut minut uudelleen katselemaan telkkaria. Jenkeissä on paljon hyviä, kristillisiä kanavia ja sitten kotikutoiset, suomalaiset politiikkanavat ovat ihan mielenkiintoisia.

    VastaaPoista
  2. ahaa, tämä on minulle aika tuntematon maailma.

    VastaaPoista
  3. EWTN on hyvä. Siellä on nykyään myös ajankohtaisohjelmia katolisella näkökulmalla.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!