maanantai 27. heinäkuuta 2009

Elämäni äänet

Kesällä 1973 löysin Fazerin musiikkikaupan hyllystä Teljäntorilta (tosin sitä ei mielestäni kutsuttu Teljäntoriksi silloin vaan Lipsiksi) The Seekers nimisen yhtyeen levyn. Sitä myytiin muutamalla markalla.

The Seekers oli minulle tuttu, koska edellisenä vuonna The New Seekers oli esiintynyt euroviisuissa. Olin tykännyt New Seekersien euroviisusta, josta mieleeni juolahti että saattaisin tykätä vanhastakin Seekersistä. Pistin viikkorahat vinyyliin.

Tajusin aivan kristallinkirkkaasti, että tällaisesta musiikista nauttiminen osoittaa kaikille, että olen mauton ja pinnallinen. Älykkäät ihmiset eivät kuuntele tällaista musiikkia.

Muistan piharatamoiden ja saunioiden hiukan karvaan mausteisen tuoksun joka melkein peitti alleen pihan perällä hautuvan betonisen roskasäiliön ja sen vieressä hitaasti maatuvien raparperinlehtien hajun kun levy kainalossa tallustin pihan poikki kotiin. Olin yksin kotona ja pistin levyn soimaan.

Heti ensimmäisten sävelten tulviessa olohuoneeseen tunsin nuoren sieluni irtoavan ruumiista ja olin kivuliaan onnellinen siitä että maailmassa on näin ihanaa musiikkia ja minä saan kuunnella sitä näillä tavallisilla, rumilla, tyhmän ihmisen korvillani. Samalla melkein hajosin sen surun vuoksi, että yhtye ei enää esiintynyt, ja koko tuo ihana aikakausi josta laulut kumpusivat, oli vaipumassa unohduksiin ennen kuin minä olin ehtinyt mukaan yhtään mihinkään.

Tämä on yksi niitä kappaleita joita kuunnellessa olen edelleenkin aina pakahtumaisillani onnesta ja haikeudesta ja epäilen edelleenkin tämän osoittavan joillekin fiksuille henkilöille miten pinnallinen olen. Jostain kummasta syystä olen kuitenkin saanut päähäni, että juuri tämä onnen ja kaipauksen sekainen olotila on jotain syvimmällä mahdollisilla tavalla inhimillistä ja tavoittelemisen arvoista, jotenkin kaikkein eniten totta ihmisen elämässä ikinä.


Share/Bookmark

9 kommenttia:

 1. Kaikkea sitä saakin lukea. Minä pidin aikoinaan kovasti The Seekers -yhtyeestä, ei olisi mieleeni tullut etten olisi ollut tässä asiassa fiksu.

  Minulle on erityisesti jäänyt mieleen laulu Walk with Me, jonka kuuntelinkinkin juuri Youtubesta. Erityinen tähän kappaleeseen liittyvä muisto syntyi alkuvuonna 1969. Filosofian opiskelijoiden järjestö Dilemma järjesti bileensä naisten tansseina, mikä ilmiö oli silloin ennenkuulumaton, tosin pian yleistyvä. Tilaisuuteen oli tullut hyvin vahva miesenemistö, ja olivat hyvin onnellisia kun heitä joku haki. Ilta oli jo pitkällä, kun pyysin juuri tähän Seekersien kappaleeseen elokuva-arvostelija Markku Tuulen (jo kauan vainaa ikävä kyllä). Hän totesi:"Ensimmäinen joka hakee minua ihan pyytämättä." - Oli kuitenkin kovasti heilunut parketilla, joten ahkerasti oli täytynyt pyytää.

  Sylvi

  VastaaPoista
 2. Ai niin, nyt vasta tajusin, että sinä olit levyn ostaessasi vielä teini-ikäinen, siis epävarma, minä taas 60-lukulainen aikuinen, folkin ym. läpitunkema.

  Sylvi

  VastaaPoista
 3. Niinpä Sylvi, nuori ja epävarma olin, eikä tainnut tuon tyylin musiikki olla oikein muotia enää 70-luvulla ja sellainenhan on ihan kauheaa että tykkää vanhasta muodista. Kylläpä siellä pääkaupungissa oltiin edistyksellisiä, ihan naistentansseja jo tuohon aikaan.

  VastaaPoista
 4. Voi Kirsti! Tuohan ON korkeakulttuuria (tietäisitpä, millaista sontaa minä kuuntelin 70-luvulla...Mungo Jerry ja In The Summertime taisi olla parhaasta päästä...). The New Seekersin muistan kyllä, mutta en koskaan aiemmin ole kuullut äskeistä biisiä. Hieno oli, mutta kyllä noihin nostalgiafiiliksiin kuuluvat juuri nuo mainitsemasi pihasaunion ja ratamon tuoksut.
  Kauniin tekstin kirjoitit taas, kiitos!

  VastaaPoista
 5. Hei Anonyymi! Minun kohdallani Seekersien ongelma oli varmaan siinä, että he olivat pois muodista, ja nuorisolle on muodikkuus kaikkein tärkeintä. Sekin oli yllätys kyllä että kuinka voimakkaasti musiikki toi mieleen sen tietyn kesätunnelman. Ei olisi hassumpaa osata kirjoittaa siitä enemmänkin. Kiitos vain itsellesi, mukavaa kun käyt ja kommentoit!

  VastaaPoista
 6. Seekershän on huippuyhtye, ja laulut ovat evergreenejä. Huom. - en sano bändi enkä biisi, sillä yhtye on enemmän. Tulee mieleen oma hippiysaika! Kiitos tästä mieleenpalauttamisesta, hieno valinta!

  VastaaPoista
 7. Ai, Iines on ollut hippi. Minäkin olisin halunnut. En ymmärrä miksi Seekersien biisit eivät soi kaikkialla, ne ovat niin ihania.

  VastaaPoista
 8. Kauan eläköön pinnallisuus :)

  Siinä on, kuten sanoit jotain hyvin tärkeätä ja inhimillisesti koskettavaa. Kai sulla on tallella tuo levy?

  VastaaPoista
 9. Sepä se Hirlii, kun ei ole. Olen ollut aika huono säilyttämään tavaroita.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!