tiistai 21. heinäkuuta 2009

Oi voi voi voi

Entinen asuinkuntani Punkalaidun täyttää vuosia ja olen luvannut mennä puhumaan kotiseutujuhlaan siitä, mitä on satakuntalaisuus ja punkalaitumelaisuus kirjailijan näkökulmasta. Luulen, että minulta odotetaan positiivisia sanoja ja se on kauheaa, koska en ole ollenkaan positiivinen ihminen.

Huomaan taas etten ole Jari Sarasvuo, en edes Esa Saarinen. En myöskään ole Tommy Hellsten. En missään tapauksessa ole Aira Samulin. Minusta ei irtoa sykähdyttäviä ylisanoja hiipuvan maalaiskunnan asukkaiden mielenvirkistykseksi. Pitäisi muistaa tämä kun seuraavan kerran voivottelen surkeaa asemaani kotimaisen julksuuden kentässä. Minusta ei ole.

Mutta ei luulisi positiivisten asioiden keksimisen olevan niin vaikeaa. Olinhan minä ison osan aikaa ihan onnellinen asuessani Punkalaitumella. Ja sitten kun en ollut, ei onnettomuuteni johtunut Punkalaitumesta eikä mistään muustakaan itseni ulkopuolisesta asiasta.

Jaa, nyt tuli mies avuksi, hän on näköjään paljonkin miettinyt satakuntalaisuuden syvintä olemusta. Konfutselaiset hyveet kuulemma korkeassa kursissa. No joo, ehkä tuosta voi repiä jotain.

Share/Bookmark

11 kommenttia:

 1. Olisi mielenkiintoista kuulla (=lukea) mitkä konfutselaiset, tässä yhteydessä. En tiedä Punkalaitumesta mitään, kartasta näkyy, missä se on. Miksi en ole koskaan eksynyt sinne, vaikka moniaalle muualle olenkin? Kerro, miksi kannattaisi eksyä.. Olet saanut kunniatehtävän, sano mitä tunnet.

  VastaaPoista
 2. He Ellinoora! Punkalaitumella on kyllä kaunis jokilaakso, joka näkyy kun on ajanut Huittisista Urjalaan vievää tietä noin 17 kilometriä. Sitä kaunista jokilaaksoa voi siinä katsella muutaman kilometrin verran. Sitten on Yli-Kissan museo, se ehkä kannattaisi käydä katsomassa.

  Konfutselaisuus ehkä viittasi tässä yhteydessä satakuntalaisten käytännöllisyyteen ja kohtuullisuuteen. Punkalaitumella halutaan elää mukavasti ja sopuisasti. Ollaan keskitien kulkijoita. Ei kalistella sapeleita periaatteiden puolesta, vaan otetaan asioista hyöty irti ja pidetään mölyt mahassa. Niin, kävisikö tämä esitelmästä?

  VastaaPoista
 3. po. Yli-Kirran

  Yli-Kissan museo kyllä kuulostaisi oikeastaan hauskemmalta...

  VastaaPoista
 4. No onneksi et ole, onneksi olet Kirsti Ellilä.

  "Olinhan minä ison osan aikaa ihan onnellinen asuessani Punkalaitumella." Eikös tuo ole hyvä kohta aloittaa?

  VastaaPoista
 5. Kas kas, minähän olen käynyt Yli-Kirran museossa (nimeä en muistanut) yli 20 vuotta sitten, kun olin päässyt talous- ja sosiaalihistorian opiskelijoiden siivellä retkelle Jokioisiin, Urjalaan, Punkalaitumelle ja johonkin neljänteen kuntaan. Museossa oli pätevä opas ja seurueessamme oli vanhan maatalouden tuntija dos. Arvo Soininen. Seudun poliittista historiaa selosti matkanjohtajamme professori Hannu Soikkanen. Sanoi vierailupaikkakuntiemme olleen aikanaan punaisinta Suomea. Sitten karjalaiset sekoittivat, toivat maalaisliittolaisuutensa. - Tästä ei ole evääksi, ilahduin vain muistin palaamisesta pätkittäin.

  Statuksesi satakuntalaisena merkkihenkilönä vain kohoaa. Kyllä sinun puheessasi on monesti tullut satakuntalaisuus esille, kun olemme jutelleet.

  Matti Kuusi muuten sanoo (en muista omana vai jonkun toisen mielipiteenä), että Satakunnassa on Suomen kauneimmat ihmiset. Ajatteli erityisesti Kaarlo Sarkiaa ym.

  Veijo Meren romaanissa Vuoden 1918 tapahtumat yksi kerrottu henkilö valehtelee olevansa Lauri von Lausten Punkalaitumelta.

  Sylvi

  VastaaPoista
 6. Jaa Tuima, miksipä ei sitä voisi tuostakin aloittaa. Tuntuu vain, ettei se ajoittainen onnellisuuskaan johtunut Punkalaitumesta.

  Sylvi, se on kyllä totta, että kyllä satakuntalaisuus on iskenyt minuun leimansa ja osaisin puhua asiasta paljonkin. Tuntuu vain etteivät huomioni satakuntalaisuudesta ole kovin imartelevia.

  Minulle ei ole koskaan pälkähtänyt päähän, että satakuntalaiset olisivat kauniita. Kiinnostava ajatus.

  VastaaPoista
 7. Pidä vaan synkkä puhe, ei kannata hakea tekopirteyttä. Lopuksi sano sitten: "Lukekaa kirjojani, ne ovat tosi hauskoja."

  VastaaPoista
 8. Tartteekos niiden Punkalaitumella sitä tietää? Jos nyt olit silloin siellä onnellinen, niin sen voi aina kertoa :)

  VastaaPoista
 9. Niin joo, no ehkä voisin pehmentää puheitani sillä onnellisuusjutulla:-)

  VastaaPoista
 10. Komppaan Salmea: ironiaa peliin ja asian ytimiä eikä positiivisuutta!

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!