perjantai 10. syyskuuta 2010

Heti mulle tänne söpöt jakonappulat

Sofi Oksanen päätti siis kiskoa kuiville rökäletappionsa kanssa kakistelevan Teoksen. Minun ei kannattaisi paljon tällaisista asioista kirjoitella, koska olen tyhmä ja tietämätön, eikä se tunnetusti ole hyvää brändiainesta kirjailijalle, mutta pakko vieläkin ihmetellä Teoksen tappiollisuutta. Mikään kustantamo ei nauti niin estottoman myönteisestä julkisuudesta kuin Teos. Onko niin, että kulttuurikerma on valmis auliisti ylistämään joitakin kirjoja ja kirjailijoita, mutta ostavat niitä kuitenkin kovin laiskasti, vai miten tappiot on saatu aikaiseksi?

Oksanen joka tapauksessa sanoi, että tämä oli hänelle eettinen valinta. Siitä tuli mieleen, että missä vaiheessa eettinen on alkanut korviemme välissä tarkoittaa sellaisia asioita kuin kierrätän jätteeni, vältän muovikasseja, suosin reilua kauppaa ja luomua jne. Mutta hyvin harvoin eettisyys on sitä miten kohtelen ihmisiä, joiden kanssa olen päivittäin tekemisissä työssä, perheessä, vapaa-ajan harrastuksissa. Tämä nyt ei liity tähän kustantamojuttuun, vaan tuli mieleen ihan muuten vain. Jostain syystä usein tuntuu, että etiikasta puhuttaessa tarkoitetaan kuitenkin jotain hyvin ohutta siivua ko. asiasta.
**

Ja sitten ihan toinen asia. Viisaat bloggerin käyttäjät kertokaa miten te saatte aina postauksenne perään nuo söpöt jakonappulat, joilla sisältöä voi jakaa eri puolille. Onko se joku gadget, jotka sen tekee? Minun pitäisi osata, mutta en osaa.

Share/Bookmark

12 kommenttia:

 1. http://www.addtoany.com/buttons/for/blogger

  tai

  http://sharethis.com/publishers/get-sharing-button

  esimerkiksi löytyy jakonappuloita.

  VastaaPoista
 2. Terve taas :)
  Kyselit minulta niistä mielipideruuduista.Ne sai valita päälle tai pois silloin kun perustin blogia, mutten löydä enää niihin liittyvää toimintoa Bloggerista... Sori :/ Muuten kyllä lisäilin vaikka mitä toimintoja eilen gadgetin kautta ja lisäsin jopa Google Analyticsinkin. Mielenkiintoista mielenkiintoista. Minulta kesti myös kauan tahuta, että bloggerilla on oma statistiikka, luulin kauan että profiilin alla luetut katselut olivat sama kuin sivustolla käynnit... Mutta google analyticsin ja bloggerin statistiikat eivät täsmää. Mistäköhän tämä johtuu?

  VastaaPoista
 3. Minulla jakonappularivi tulee automaattisesti postin perään ilman eri virityksiä..

  VastaaPoista
 4. Kas, löysitkin hyvännäköiset nappulat. :)

  VastaaPoista
 5. Hanna, olin kärsimätön ja pistin jo blogini lukijat asialle. Katso Allyn vastaus ylhäällä, niin saat samanmoiset, jos haluat.

  Niin, eikös vaan Helena:-)

  VastaaPoista
 6. Kyllä vaan kommenttisi liittyi hyvinkin kustantamokeskusteluun ;) Miten kohdellaan ihmisiä eettisesti, puolin ja toisin...

  VastaaPoista
 7. No juu. Mutta tarkoitin etten ota konkreettisesti kantaa asioihin joista en tiedä.

  VastaaPoista
 8. Alkuperäisestä aiheesta vieLä: Sofi Oksanen on fiksu nainen ja Teos tekee varmasti jotain oikein, jos hän Teokseen on päätynyt tämän seuraavan työnsä osalta...

  VastaaPoista
 9. Hei Kirsti,
  löysin blogien maailman jokin aika sitten ja olen käynyt lukemassa kirjoituksiasi täällä, vaikken olekaan ennen kommentoinut. Oksasen kustantamovalinnassa ilahduin siitä, että nyt nostettiin esiin muitakin tärkeitä asioita kuin vain myyntiluvut ja raha (joista on muuten viime aikoina puhuttu). Hyvän työilmapiirin lisäksi kotimaiseen kirjallisuuteen satsaaminen ja kirjallisten ansioiden korostaminen kaupallisuuden ohi. Toivotaan, että Oksasen kannanotto saa muutkin tahot miettimään, mitkä asiat ovat tärkeitä.

  t. Elina

  VastaaPoista
 10. "Mutta hyvin harvoin eettisyys on sitä miten kohtelen ihmisiä, joiden kanssa olen päivittäin tekemisissä työssä, perheessä, vapaa-ajan harrastuksissa."

  Hyvä havainto. Eettisyys arkipäivän ihmissuhteissa on saattanut hautautua jonkin muun nimikkeen alle. Minulla on tästä aivoitukseni, mutta keskustelu näyttää keskittyvän Oksasen ylistämiseen, johon en voi yhtyä koska en ole lukenut häneltä mitään.

  VastaaPoista
 11. Helena, minäkään en ole lukenut Oksaselta muuta kuin Stalinin lehmiä, joka jäi kesken. Oksasella alkaa kyllä olla jo sellainen maine, että tässä saa kohta sakinhivutusta jos ei ilmoita ihailevansa hänen teoksiaan. Tuo eettisyysjuttu tuli mieleen kun luin Keltikangas-Järvisen kirjaa, minun on tarkoitus postata aiheesta jotain vähän myöhemmin.

  Hei Elina, minäkin löysin sinun blogisi jokin aika sitten, ja luulin laittaneeni sen blogirullaani, mutta ei sitä ollutkaan. Korjasin nyt puutteen. Niin, taidemaailmassa ei ole mielestäni koskaan eettisyyttä pidetty kovin korkeassa kurssissa. Enkä suoraan sanoen ole ihan varma tarkoittaako vähälevikkinen kirjallisuus välttämättä eettisyyttä. Uutisen perusteella minulle ei tullut selväksi tämä eettisyysasia, mutta jään odottamaan lisäselvityksiä. Siitä että eettisyys on tärkeää, olen samaa mieltä.

  Hanna, kyllä Teos varmaan jotain tekee oikein, ainakin se on valinnut oikean ihmisen omistajakseen, siis miljonäärin, jolla on ollut kiinnostusta maksella kustantamon tappioita. Mikä siis tietenkin on erinomainen asia. Kaikki kustantamot eivät ole yhtä onnekkaita. Monen muun kustantamon on pakko ansaita kirjoillaan, kun ei ole sitä miljonääriä auttamassa tyyliin pappa betalar.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!