keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Uusrahvaanomainen herätys

Tiedättekö, että tammikuu on kansallinen novellinkirjoituskuukausi eli KaNoKiKu, eli marraskuisen NaNoWriMon pikkuveli. KaNoKiKu on myös Facebookissa. Päämääränä on kirjoittaa tammikuun aikana novelli, mikä onkin järjellisempi päämäärä kuin kirjoittaa koko romaani kuukaudessa. Sopivasti avautuivat myös Uusrahvaanomaisen spekulatiivisen fiktion sivut.

Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio on perinteistä tai modernimpaa genrekirjallisuutta - scifiä, fantasiaa, kauhua, avaruusseikkailuja, miekkaa & magiaa - ennen kaikkea konstailematonta viihdettä, joka ei pyri olemaan valtavirta- tai jopa korkeakirjallisuutta. Sen sijaan se pyrkii viihdyttämään lukijoitaan seikkailuilla ja oudoilla tarinoilla kuvitteellisista maailmoista tai meidän tuntemamme maailman hämäriltä rajapinnoilta.

Mahtuisikohan romanttinenkin viihde Uusrahvaanomaisuuden sisälle. Mahtui tai ei, omaksun uusrahvaanomaisuuden keskeiseksi kirjoitusfilosofiakseni. Testaan sitä heti tammikuussa. Kokeilkaa tekin novellinkirjoituskuukautta, joko uusrahvaamaisesti tai korkeakirjallisesti.

Share/Bookmark

6 kommenttia:

  1. Ai niin, tästähän tuli meiliä, pitää laittaa välipäivinä postaus aiheesta.

    Uusrahvaanomaisuus kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Linkki ei löytänyt.

    VastaaPoista
  3. Kas, mukava huomata että uusrahvaanomainen spefi on herättänyt keskustelua. :)

    Tuo kotisivu on joulun tietämillä hieman kaatuillut, ilmeisesti siksi että palveluntarjoaja vaihtoi fyysistä olinpaikkaansa ja tästä koitui kaikennäköistä ongelmaa. Nyt tilanne ainakin vaikuttaisi vakiintuneen.

    Ja romantiikka toki sopii uusrahvaanomaisuuden piiriin, joskin siinä on hyvä olla mukana spekulatiivinen elementti (kun spekulatiivisesta fiktiosta on kysymys :)).

    VastaaPoista
  4. Tajusin vasta nyt, että täysveriseen romanttiseen viihteeseen ei ehkä sopisi määre uusrahvaanomaisuus, kun siinä nimenomaan kaiken pitää olla mahdollisimman tyylikästä ja säikyvää. Romanttinen viihde on ehkä rahvaanomaista vai kaunokirjallisuuden puhtautta ja älyllisyyttä vaalivien normikriitikoiden mielestä.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!