maanantai 24. tammikuuta 2011

Nimiehdotuksia?

Onko Maata näkyvissä mielestänne hyvä nimi kirjalle? Tuleeko siitä sellainen olo, että tuonpa kirjan tahdon lukea? Minulla on nyt muutama päivä aikaa keksiä syksyllä ilmestyvälle romaanilleni parempi nimi, ja haluaisin niin myös tehdä, mutta nimen keksiminen on aivan kerta kaikkiaan viheliäistä hommaa. Päätän aina, etten edes ryhdy kirjoittamaan kirjaa ennen kuin on hyvä nimi tiedossa, mutta sitten käy niin kuin nytkin. Kirja valmistuu, nimi ei.

Olen etsiskellyt toista nimivaihtoehtoa jostain kaaosteorian tai sallimuksen suunnalta. Ymmärtäisivätkö nykyihmiset edes, että mikä on sallimus. Voi olla etten minäkään ymmärrä sitä sanaa.

Sekin minua vaivaa, etten ole ihan varma onko Auliksen isä mainittu nimeltä edellisissä jaksoissa. Minulla on se vaikutelma, ettei ole, ja siksi ristin hänet nyt Armakseksi. Mutta pitäisi varmaankin vielä käydä edelliset osat läpi, koska olisi kyllä noloa tajuta jälkeen päin, että ensimmäisessä osassa Auliksen isä oli nimeltään Erkki tms.

Sopii tietenkin ihmetellä, että kuka nämä kirjat on kirjoittanut ja luonut niissä seikkailevat ihmiset ellen edes muista henkilöitteni nimiä.

ps. Virtaavissa ajatuksissa kirjoitetaan Pappia kyydissä romaanista

Share/Bookmark

26 kommenttia:

 1. Maata näkyvissä tuo vaikka mitä uskonnollista mieleen. Varsinkin kun se on Pohjoismaiden suurimman gosbelfestarin nimi.

  http://www.maatanakyvissa.fi/

  VastaaPoista
 2. Minullekin tuli mieleen jokin nuorisofestari Länsi-Suomen suunnalla. Jokin muu nimi olisi ehdottomasti parempi.

  Kaaosteoria ja sallimus eivät myöskään vielä riitä tuomaan mieleen mitään nasevaa nimiehdotusta.

  VastaaPoista
 3. Sallittu kaaos.

  Kohtaloteoria kaaoksessa.

  Sallimuksen hetket.

  Viimeinen ranta.

  Kaaosta ja kehäkukkia.

  Sana, sekasorto, sallimus.

  Äh, ei oikein irtoa.

  (ehkä pitäisi olla lukenut se kirja, noin ylipäänsä...)

  VastaaPoista
 4. tuo maata näkyvissä tuo kyllä juuri sen festarin minullekin mieleen., mutta ei se nyt välttämättä ole mahdotonta vaikka olisi sitten kirjankin nimessä. noista susupetalin ehdotuksista pidän Sallitusta kaaoksesta...

  VastaaPoista
 5. Senkin ovelus, keksit kysyä blogissasi nimiehdotuksia! :) Ja mä kun vaan pähkäilin omassa pikku pääkyssäni niin että savu nousi.. No kyllä sieltä onneksi nousi lopulta muutakin.

  Maata näkyvissä on mun mielestä hyvä nimi, ja erityisen sopiva siksi kun edellinen oli Pelastusrenkaita. Vähän niinkun pelastusrenkailla on kelluttu ja seuraavaksi on sitten maata näkyvissä.

  "Sopii tietenkin ihmetellä, että kuka nämä kirjat on kirjoittanut ja luonut niissä seikkailevat ihmiset ellen edes muista henkilöitteni nimiä."

  Haha, niin tuttua :D Parhaimmillaan (vai pitäiskö sanoa pahimmillaan) oon ollut niin lahopää, että saman kirjan aikana oon about puoleenväliin mennessä unohtanut*, ketkä on enää hengissä ja ketkä ei...

  * tosin olin siihen aikaan äärimmäisen stressaantunut, joka ehkä/toivottavasti selittää tuon hölmöilyn.

  VastaaPoista
 6. Tiinanen ja Maisakaisa, olette siis ilmeisesti sitä mieltä, että Maata näkyvissä ei käy, koska sen niminen festari on olemassa. Olen itsekin miettinyt haittaako saman niminen festari. Itse keksin samasta nimen yhden edunkin, mutta mikä on pääsyy pitää samaa nimeä haittana?

  Susupetal, kiitoksia. Kaaosta ja kehäkukkia voisi olla sopiva nimi. Muutenkin piristää kun lukee erilaisia ehdotuksia. Omatkin ajatukset nytkähtää vähän liikkeelle.

  Anni M, juu Sallittu kaaos on kiva. Ja siis sinua ei haittaa, vaikka kirjalla olisi sama nimi on festarilla.

  Anu, oikeastaan ajattelin, että tästähän aiheesta olisi pitänyt tehdä oikein kysely kirja-arvontoineen, mutta kun juuri sain voitot postiin, en viitsinyt kuitenkaan. Ja tuota juuri ajattelin nimessä, jatkoa Prenkaille.

  Kyllä minullekin käy noin kirjoitusvaiheessa. Luulen, että kirjoittaminen yksinkertaisesti on niin keskittymistä vaativaa. Muita hommia pystyy tekemään hiukan stressaantuneenakin, mutta kirjoittamishetkellä pitäisi aina skarpata itsensä ja olla jotenkin 110% läsnä tekstissään.

  VastaaPoista
 7. Festari-assosiaatio tuli mieleen minullekin. Sellaista painolastia et ehkä halua kirjallesi. Kyseessä on SLEYn nuorisofestarit Turussa ja linja päiviräsäsmäisen jyrkkää.

  "Veden yli"
  "Sallimus ja soutamisen taito"
  "Kohti rantaa"
  "Peräsimessä sallmius"
  "Airoissa kohtalo"
  "Saari ulapan reunassa"
  "Luodolta luodolle"

  He, tässähän intoutuu:)

  VastaaPoista
 8. Lähinnä nimestä tulee mielleyhtymä, että kirjan aihepiiri on kovin uskonnollinen. Eli jos kirja tulisi vastaan kaupassa/kirjastossa, en välttämättä jaksaisi lukea takakantta (tai koko kirjaa) selvittääkseni onko näin. Ajattelin vaan että saattaa karsia lukijakuntaa.

  VastaaPoista
 9. Monta hyvää ehdotusta jo saitkin. Itselleni tuli myös festarit mieleen maata näkyvissä-nimestä.
  Miten olisi "Horisontin takaa"?

  VastaaPoista
 10. Tiinanen, kirja ei ole uskonnollinen, se on komediallinen ihmissuhdedraama, mutta tapahtuu kirkollisissa ympyröissä, joten ihmiset joita ko. aihepiiri ei yhtään kiinnosta jättävät kirjan joka tapauksessa lukematta.

  Jenni, se on kyllä totta, etten halua ihmisten assosioivan kirjaani ko. festareihin ja ajattelevan että tässä nyt jotenkin promotaan tiettyä kristillistä kansanliikettä. Koska sitähän tässä ei tehdä. Hilpeitä nimiä sinulla kyllä, kiitos niistä. Jokaisesta voisi kirjoittaa oman tarinansa. Sallimus ja soutamisen taito miellyttää aivan erityisesti:-)

  VastaaPoista
 11. Marke, kiitos nimiehdotuksesta! Pistän ylös.

  VastaaPoista
 12. Ajattelen poikaani, joka suuressa rahtilaivassa nyt, ja puutarhahommatkin houkuttelee...

  VastaaPoista
 13. Samoja mielleyhtymiä nimestä Maata näkyvissä, mutta en ennen tämän kommenttikeskustelun lukemista pitänyt sitä rasitteena. Mutta voi se siis olla rasitekin.

  Lukea ahmaisin kirjasi eilen :) ja kirjoitin siitä blogiini. Kiitos vielä, olipa se ihana palkinto.

  VastaaPoista
 14. Höh, musta juuri Kaaosteoria olisi hauska nimi. Tosin siitä tulee mieleen Paskateoria, jota en ole lukenut, mutta jota joku on kehunut kovasti.

  VastaaPoista
 15. Jl, oletpa nopea lukija.

  Hanna, kyllä minäkin pyörittelen sitä kaaosteoriaa mielessäni.

  VastaaPoista
 16. Minusta Maata näkyvissä on vähän pliisu ja kliseinenkin eikä herätä kovasti kiinnostusta. Mutta jos kirjan nimi olisi esim. Soutamisen taito (Jenniä mukaellen), heräisi mielenkiintoni oitis jo pelkän nimen perusteella.

  VastaaPoista
 17. Ranta häämöttää
  Ranta näkyvissä
  Ranta näkyy jo
  Horisonttti häämöttää
  Horisontin tuolla puolen
  Risainen rantaviiva
  Hurmaava horisontti
  jne
  Mark Twain sanoi, että pitää keksiä ainakin 25 nimeä

  VastaaPoista
 18. Kirsti, nopea lukija silloin, kun tekee mieli ahmia. Ja kun on opiskeleva kotiäiti, jonka koti on usein vähän niin ja näin... :)

  VastaaPoista
 19. Kirsti, Soutamisen taito kieltämättä kuulostaa
  hyvältä.

  Anna, pitänee totella Markia tässä.

  Jl, kirjan maailma oli sitten ilmeisesti tuttukin jossain määrin:-)

  VastaaPoista
 20. Mulle tuli mieleen Tuure Kilpeläisen hittibiisin nimi Valon pisaroita. Tosi kaunis. Harmi vaan että että se on käytetty. Mites olis Niskavuori sarjaa mukaillen, "Entäs nyt, Aulis" :)Tai sun alkuperäistä ideaa mukaillen. "Ranta näkyvissä" Kyyhkynen ja mistelinoksa tuli myös mieleen tästä maata näkyvissä teemasta, saisko siitä mitään. Kaaosteoria on munkin mielestä hyvä.

  VastaaPoista
 21. Entäs nyt Aulis vois olla kiva, vähän retrohenkinen nimi:-)

  VastaaPoista
 22. "Taivas näkyvissä"?

  VastaaPoista
 23. Minulle Maata näkyvissä -assosiaatio on positiivinen, koska eikös Aulis ole vähän tiukkapipo? Kirjassahan voisi olla kohtaus, jossa Aulis menee Maata näkyvissä -festareille pitämään jotain nuorisohartautta. :)

  Sopisi siis hyvin kirjalle.

  VastaaPoista
 24. Ihanaa, lisää nimiehdotuksia, kiitos anonyymi!

  Salla, aivan. Auliksellahan on kytkökset juuri tuota festaria järkkäävään herätysliikkeeseen. Mutta taidat tässä ketjussa olla ainoa, joska näkee tuossa nimessä jotain positiivista.

  VastaaPoista
 25. Mitään virallista estettä saman nimen käyttöön ei liene edes silloin, kun kahdella kirjalla on sama nimi, mutta mielleyhtymät voivat olla rasite. Täällähän on kylläkin esitetty myös positiivisia näkemyksiä siitä kytköksestä.

  En itse tarttuisi Maata näkyvissä -nimiseen kirjaan, mutta Soutamisen taito saattaisi kiinnostaa. Tosin silloin odottaisin jotakin muuta kuin kirkollis-komediallista ihmissuhdedraamaa.

  Laitan ehdotuksia, jos tulee inspiraatio...

  VastaaPoista
 26. Taidan tehdä tästä nimiasiasta kyselyn, tervetuloa osallistumaan:-)

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!