lauantai 11. helmikuuta 2012

Musta madonna

Muista sitten, että sinä et katso ikonia, vaan ikoni katsoo sinua. Tällaisen ohjeen sain ikonimaalarilta, Lemmikki Louhimieheltä, kun hän luovutti minulle ylläolevan kuvan. Tämä on toisinto Jasna Goran luostarin Mustasta madonnasta. Sinun pitää siunauttaa ikoni, Lemmikki sanoi vielä.

Kun kerroin asiasta tuttavalle, hän sanoi hiukan ehkä skeptiseen sävyyn: Niin, totta kai, eihän se muuten toimi. Ja sitten me asianmukaisesti naureskelimme, koska mitäpä sitä nykyajan ihminen muuta tekisi kuin naureskelisi pyhäinkuville.

Mutta tein kuten ikonimaalari toivoi ja vein sen puolalaisen munkkipapin siunattavaksi. Haluatko pitkän, vai lyhyen kaavan? isä Peter kysyi. Kun en osannut heti vastata, hän sanoi, että lyhyt kaava on puolitoista tuntia, pitkä kaava kaksi ja puoli. Näytin ehkä hiukan hölmistyneeltä, koska hän puhkesi niin iloiseen nauruun.

En ehtinyt toipua hämmennyksestäni, kun hän jo teki ristinmerkin, luki Terve Marian, ja sen jälkeen alkoi puhua ikonille tuttavalliseen sävyyn. Sanat menivät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta ymmärsin hänen pyytävän Marialta, että tämä voisi auttaa minua vaeltamaan esimerkkinsä mukaisesti, mikä ei ihan vähän olekaan pyydetty. Sitten hän otti esiin vihkivesiastian ja ripsotti ikonin päälle vettä, sen jälkeen minäkin sain päälleni roiskaisun ja silmälasit vettyivät. Sitten taas naurettiin iloisesti.

Madonnan kasvoissa näkyvät mustat viirut ovat peräisin miekanjäljistä. Valloittajarosvot tunkeutuivat luostariin 1400-luvulla ja yksi rosvoista sivaltsi ikonia miekalla. Kun ikonia toisinnetaan, miekanjäljet halutaan mukaan, ikonia rakastetaan osittain juuri noiden jälkien tähden.

Lisäys: Liitän postaukseen kuvan alkuperäisestä ikonista.

Alkuperäinen Jasna Goran musta madonna

 
Share/Bookmark

19 kommenttia:

 1. Jännä, että minullakin on tuollainen musta madonna. Minun madonnallani on myös miekanviillot kasvoissa ja toisin kuin sinun madonnallasi mustat, kultakuvioiset vaatteet ja huivi. Sylissä olevalla Jeesus-lapsella on punaiset vaatteet ja kirja kädessä. Olen ostanut ikonin matkamuistona Santorinilta, ikonikaupasta. Ikonin taustalla on todistus (certificate), jossa sanotaan: This icon is a copy of a byzantine icon made on canbas, in colours of hagiografy. The background is in sheet of gold. Its export of Greece is allowed. Ikonien maailma on minulle kohtalaisen tuntematon enkä ole koskaan kuullutkaan, että ikoni pitäisi siunauttaa.

  VastaaPoista
 2. Onko sinun kuvasi tuollainen, jonka liitin postaukseen? tietenkään et ole kuullut ikonin siunaamisesta, sinähän olet luterilainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ikonini on tosiaan aika samanlainen, kuin tuo alkuperäinen. Paitsi värit ovat osittain erilaiset. Puvun reunukset ja käänteet ovat samanlaiset (kultaa ja punaista), puvun koristelukin on samantyyppinen. Mutta minun madonnani vaatteiden pohjaväri on pikimusta, ei sininen. Jeesus-lapsi näyttää samanlaiselta ja -väriseltä.

   Poista
 3. Olen nähnyt yhden mustan madonnan, Montserratin vuoristossa olevassa bendiktiläisluostarissa. Se oli patsas, ei maalattu ikoni, vaan istuva madonna lapsi sylissään. Kovasti sen luokse tehdään pyhiinvaellusmatkoja, kerrotaan myös Pyhän Ignatius Loyolan tehneen aikoinaan pyhiinvaellusmatkan kyseiseen luostariin.
  Koko paikka on aika vaikuttava. Se sijaitsee korkealla vuoristossa, reilun kilometrin korkeudessa. Sitä Mustaa Madonnaa pidetään katalonialaisten suojeluspyhimyksenä. Perimätiedon mukaan patsas on tuotu Espanjaan noin 50 jKr.

  Näitä katolilaisten mustia madonnia on käsittääkseni ympäri maailmaa, mahdatko tietää mistä on saanut alkunsa tämä musta väri?

  VastaaPoista
 4. Käsittääkseni siitä on jonkinlaista epäselvyyttä, että ovatko alunperin vaaleat kuvat tummentuneet esim. kynttilöiden polttamisen vuoksi, vai onko tehdessä tosiaan ajateltu, että Pyhä äiti olisi ollut mustaihoinen. En siis osaa vastata kysymykseesi.

  VastaaPoista
 5. Euroopassa on noin 500 mustan madonnan kuvaa, osa keskiajalta, osa ehkä vanhempiakin. Väri ei tarkoittane sitä, että madonna olisi afrikkalainen, vaikka sellaisia on maalattu Afrikassa.

  Tumma väri johtuu ikonin iästä tai puun laadusta (esim. eebenpuu).
  Kyproslaisessa luostarissa ikonimaalaajamunkki selosti meille, että ikonit tummenevat kovasti käytössä tuohuksen vuoksi. Siksi siellä maalatut ikonit olivat aika kirkasvärisiä, vaikuttivat suorastaan räikeiltä.

  Loretossa Italiassa on myös musta madonna Marian syntymäkodin kirkossa. Se on kaunis kaupunki korkealla mäellä.

  MInulle on kertynyt useita ikoneita, sillä lapseni tuovat niitä matkoiltaan. Lisäksi minulla on katolisten pyhiä esineitä, sillä miniäni on katolinen.

  Lempi-ikonini on bulgarialais-ranskalaisen ikonimaalarin maalaama, lahja häneltä. Se on eri tyyliä kuin Suomessa yleensä nähdyt ikonit.

  http://blogisisko.blogspot.com/2009/04/paasiainen-2009.html

  VastaaPoista
 6. Minäkin muistan lukeneeni, että Musta Madonna olisi saanut nimensä,
  koska on ajan saatossa tummentunut ja ehkä vahingoittunut tulipalossa. Muistini on hatara, joten voipa olla, että ajattelen jotain muuta Mustaa Madonnaa kuin sitä Jasna Gorassa olevaa. Kävin Jasna Gorassa pari vuotta sitten eli 1993. Voi miten aika rientää.

  VastaaPoista
 7. Minäkin muistelen nähneeni Mustan madonnnan patsaan, Puy-en-Velayn tuomiokirkon pääalttarilla Auvergnessa Ranskassa. Luterilaiselle oli hämmentävää nähdä keskeisimmällä paikalla Maria eikä Kristusta tai krusifiksia. Kyseinen tuomiokirkko on muistaakseni Ranskasta lähtevän Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin alkupiste.

  VastaaPoista
 8. Piti vielä sanoa, että mielenkiintoinen, uusi ajatus minulle, että ikoni katsookin minua! Kiitos kun välitit sen. Voi olla, että ikonit alkavat puhutella ihan uudella tavalla.

  VastaaPoista
 9. Blogisisko, hienoja ikoneja sinulla.

  Anonyymi, 1993 oli minunkin mielestäni juuri äsken... Ja mitäpä aika ylipäätään on...?

  Maisakaisa, luterilaiset ovat tosiaan aika tarkkaan siivonneet Marian pois, mikä on vähän outoa mielestäni, kun asiaa ajattelee. Minuakin kosketti ajatus, että ikoni katsoo. Se avasi uuden näkökulman ikoneihin, ja tuo minun saamani ikoni, sillä todellakin on Katse.

  VastaaPoista
 10. Osa katolisistakin on tullut uskossaan Kristus-keskeisemmiksi esimerkiksi Quebecissä. Mutta joissakin maissa kuten Kroatiassa Maria on keskeinen, Jeesuksen löytää vasta kovan etsimisen jälkeen kirkoista jostakin syrjemmältä. Viimeaikaiset paavithan ovat nostaneet Marian asemaa, siis ensin 1800-luvulla ja sitten ihan viime vuosikymmeninä.

  VastaaPoista
 11. Vaan muistelisin nykyisen Benedictuksen taas nostavan messusäännössä krusifiksin keskeisimmälle sijalle, vaikka kyllähän myös Maria tärkeänä pysyy...

  Muistelen myös noiden vanhempien Mustien Madonnien tosiaankin muuttuneen mustiksi ajan myötä, mutta sittemmin uusia ikoneita saatetaan tehdä tarkoituksella toisinnoiksi niistä vanhoista Madonnoista, niinkuin tämä.

  Minulla ei tylsästi ole minkäänlaisia ikoneita, vain yksi ruusukko...

  VastaaPoista
 12. Kuten Hirilii niin minäkin olen käynyt Montserratin luostarissa, jonne pääsee Barselonasta junalla ja asemalta ylös vuorelle sellaisella cabinilla. Olen nähnyt mustan madonnan patsaan, ja koskenut sitä ympäröivää lasia (tai liekö muovia), patsaan läheisyyteen pääsy vaati pitkän jonotuksen. Luostari on ehdotttomasti näkemisen arvoinen paikka ja siellä on myös kuuluisa poikakuoro.

  VastaaPoista
 13. Anna, eikös se Kristus-keskeisyys ole aikalailla sisäänrakennettu katolilaisuuteen ympäri maailmaa, koska messu keskittyy kommuunioon jossa ajatellaan Kristuksen olevan konkreettisesti ja todellisesti läsnä?

  Hdcanis, niinhän ne varmaan ovatkin muuttuneet mustiksi ajan myötä. Mutta ehkä silti on myös tarkoituksella haluttu tehdä mustia Marioita, onhan Jeesuksiakin ollut liikkeellä vaikka minkä värisiä.

  Heidi, ehkä pitää ottaa tavoitteeksi Montserratissa käyminen. Minulla on jäänyt aika vähiin tuo matkustelu.

  VastaaPoista
 14. Olen saanut tilaisuuden käydä sekä Jasna Gorassa että Loretossa, ja olen nähnyt niiden mustat madonnat, joita kumpaakin sanotaan ihmeitätekeviksi.
  Jäin miettimään, miksi Isä Peter nauroi...
  Sydämellisesti
  Rocky*

  VastaaPoista
 15. Ai niinkö! No sinähän olet sellainen matkamies maan, Rocky.

  Isä Peter varmaan nauroi, koska hän on niin iloinen ja mutkaton ihminen.

  VastaaPoista
 16. Jos joskus vielä matkustat kauemmaksi Kirsti, niin tuo paikka on, no myös melkoinen turistirysä, mutta eräs sellaisia paikkoja joka kannattaa elämässään nähdä.

  Kuten Heidi tuolla kertoikin, Barcelonasta pääsee kätevästi: ensin paikallisjunalla ja sitten vähän pienemmillä kulkuneuvoilla. Kävin myös varsinaisen luostarialueen yläpuolella, jossa on vanhoja erakkomunkkien luolia. Ja mistä luostari sai alunperin alkunsa. Hmm, sen kokemuksen jälkeen tajusin ettei nykymaailmassa enää kukaan länsimaissa elävä ihminen (jolla on tietokone, kännykkä ja muut vermeet) voi sanoa olevansa erakko. Yksinäisyydestä puhumattakaan.

  VastaaPoista
 17. Ai niin, kuulin toisaalta sellaisenkin selityksen mustalle värille että materiaalina olisi käytetty tummaa puuta (ebenpuuta tms.) ja/tai että materiaali jota on käytetty, etenkin kai näissä patsaissa, on vain ajansaatossa tummunut.

  VastaaPoista
 18. Hirlii, kiitos vinkistä, täytyy pitää mielessä. Olen tosiaan huono matkustelija, mutta aina tulee jossakin käytyä. Saamasi selitys mustalle värille on varmaan ihan oikea sekin. Mutta mukava olisi ajatella, että joku madonna olisi alunperinkin tehty tummaksi.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!