torstai 8. joulukuuta 2016

Luilta apua

On kummallista, millaiset asiat palaavat mieleen uudestaan ja uudestaan. Kuten Hemmingin pyhäinjäännösarkku, joka typötyhjänä kyyhöttää Turun tuomiokirkon nurkassa. Ja Hemmingin luut, jotka lepäävät arkeologian laitoksella.

Mietin tänään, että missähän ne luut täsmälleen ottaen ovat. Millaisen oven takana, ovatko kaapissa, ovatko laatikossa. Millaisessa pakkauksessa, ovatko muovipussissa, vai pahvirasiassa. Oi Hemmingin luuparat, näinä ankeina joulukuisina kosteina päivinä, ei kai teitä kolota.

Haeskelin youtubesta videoita radiohiiliajoituksesta, Luonnontieteellisellä museolla on ajoituslaboratorio, katsoin videon monta kertaa. Mietin mitä tapahtuu Hemmingin luille, milloin ne ajoitetaan ja miten se tapahtuu. Millaiseen pömpeliin hänen hauraat vanhat luunsa laitetaan.

Ymmärsin, että ajoituksessa olennaista on laskutoimitus.Tutkin monimutkaisia numerosarjoja enkä tietenkään ymmärtänyt niistä mitään.

Miksi olen niin kiintynyt Hemmingin luihin, sitä on vaikea ymmärtää. Saamelaiset ovat vaatineet saamelaisten kalloja pois museoiden kokoelmista haudattavaksi esi-isiensä maille. Onko minulla nyt menossa jokin vähän vastaava prosessi. Minusta tuntuu, että Hemmingin luut pitäisi pelastaa. Ruotsin saamelaiskäräjät ovat puhuneet eettisen neuvoston perustamisesta saamelaisten luita varten.

Minusta Hemmingin luut ovat aivan väärässä paikassa, kun ne ovat arkeologian laitoksella. Kamalaa jos ne ovat jossain pussissa. Hemmingin luiden pitäisi olla pyhäinjäännösarkussa ja ihmisten pitäisi päästä niiden luo. Kun kerroin tänään koululaisille Hemmingin luista, he olivat yllättävän kiinnostuneita niistä ja tekivät kiinnostavia ja hämmentäviä kysymyksiä. He esimerkiksi kysyivät miten luut voivat auttaa ihmistä, joka pyytää niiltä apua. Ja miten se tapahtuu, että luilta pyydetään apua, mitä sanotaan, ja mikä on se vaikutusmekanismi.Share/Bookmark

5 kommenttia:

 1. onpa koululaisilla ollut mahtavan hienoja kysymyksiä!

  Aion miettiä koko päivän aivojeni sopukoissa, mitä pitää sanoa ja mikä on vaikutusmekanismi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onko tämä jo jännittävän koululaiskertomuksen alku?

   Poista
 2. Hei Marika! Juu, ajattelin niin, että lähdetään luista liikkeelle. Jostain arkeologian laitoksen kellarista, jossa piispan luut ovat säilössä.

  VastaaPoista
 3. Mitenhän päin sitä pitäisi ajatteluansa vääntää tai kääntää, että voisi uskoa saavansa apua kuolleen ihmisen luilta? Noiden lasten esittämien kysymysten lisäksi kysyisin, että uskooko joku siis tänäkin päivänä yhä edelleen näin? Tai että kenenkään jäännöksillä itsessään olisi yhtään mitään merkitystä kenellekään elävälle, siis muutakin, että ne on haudattu tiettyyn paikkaan ja voi käydä muistelemassa? t. vilpittömästi hämmästynyt

  VastaaPoista
 4. Jaa no en osaa sanoa uskooko kukaan varsinaisesti saavansa apua LUILTA. Vaikka sinänsä minusta hauska ajatus. Ja toisaalta, ovathan kaikenlaiset pyhäinjäännökset kuuluneet ihmiskunnan kulttuurihistoriaan miljoonia vuosia. Esi-isien jäännöksissä on ollut voimaa, manaa, ties mitä. Ja miten sen erottaa, että onko niillä jäännöksillä itsessään arvoa, vai onko arvo vain sen korvien välissä, joka niitä jäännöksiä ajattelee ja muistelee. Kiva, että hämmästyit vilpittömästi, se on elämän merkki.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!