maanantai 29. elokuuta 2011

Keskisormea voisin taas näyttää, ellei se olisi niin tuhma ele


Vilniuksesta on tosiaan palattu. Kivasta matkasta myöhemmin. Katsoin tuossa vanhoja lehtiä. Perjantain Turun sanomissa esiteltiin syksyn kirjasato. Toimitus oli huomiomerkinnyt mielenkiintoiset kirjat. Tein pienen kanamaisen laskutoimituksen. 24 kirjaa oli todettu kiinnostavaksi ja haluttu nostaa esiin. Niistä 22 oli miesten kirjoittamia, kaksi naisten. Luonnollisestikaan minä en ollut kumpikaan noista onnekkaista naisista. Kyllä miehet on mestareita, kun ne ovat niin paljon mielenkiintoisempia ihmisiä ja kirjailijoita kuin naiset. Minun piti tähän pistää jokin ylevöittävä kuva jostain Vilnan kirkosta, mutta pistänkin Trakain juurella uiskennelleen nokikanan, joka sekin on aika ylevöittävä. Kannattaa katsoa tarkasti sen räpylöitä. Ne ovat kiinnostavat, vaikka ei sitä hullumpi huomaisikaan.Kirsi Kirjanurkassaan, Sinisen linnan kirjasto ja Villiviinikin olivat lukeneet Ristiaallokkoa, Satakunnan kansassa oli ollut arvio myös, mutta sitä en nyt tähän saa. En myöskään Eksyneistä tehtyä Portin arvostelua, joka oli siis niin ihana, että varmaan kehystän sen ja pistän seinälle ja luen sen uudestaan aina kun usko omaan työhön uhkaa hiipua, eli HYVIN USEIN. Kiitos vain Liisa Rantalaiholle osallistumisesta ammatti-identiteettini nostatustalkoisiin.

Share/Bookmark

14 kommenttia:

 1. No jopas on jännittävä kiinnostavuussuhde mies- ja naiskirjailijoiden välillä :-O Mahtoiko noiden kiinnostusmerkkien jakaja olla mies vai nainen..?

  Hellanduudelis miten söpö pikku kananen! 8-)

  Hitsi, lähden kohta kirjastoon, täytyykin vilkaista jos siellä olisi Portti. Liisa Rantalaiho on kyllä kaikinpuolisesti ihana ja aivan huippu <3

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen huomio noista kirjoista. Jos näin todella oli, luulisi, että asiasta nousee isompikin haloo.
  Kotkottaapi yksi tällaisista asioista myös ärsyyntyvä kananen.

  VastaaPoista
 3. Höpö höpö Hanna, ei nouse mitään sen kummempaa kuin tämä minun halooni tässä prkl!

  Anu, kollega jo Facebookin puolella päivitteli, että ihminen käy Vilnassa ja sitten ihmettelee siellä näkemänsä nokikanan varpaita.

  VastaaPoista
 4. Olikohan tuon kirja-arvostelun Turun Sanomiin tehnyt useampi vai yksittäinen henkilö toimituksesta? Ainakin elokuva-arvosteluissa törmää niin usein omaastaan poikkeaviin mielipiteisiin, että kriitikon sanoihin ei enää pane kovin paljon painoa. Niin monta makua kuin ihmistäkin. Paras ottaa itse selvää.

  VastaaPoista
 5. No mutta nuo nokikanan varpaat ovat kyllä ihailemisen arvoiset - kannattaa kuulkaas klikata kuva isommaksi ja tarkkailla niitä oikein kunnolla!

  Aika mielenkiintoinen (sukupuoli)jakauma noilla kiinnostavilla kirjoilla. Minäkin nostan haloon täällä sinun blogissasi!

  VastaaPoista
 6. 22 kiinnostavaa mieskirjailijaa. pöh sanon minä.

  VastaaPoista
 7. Delilah, en tiedä kenen mielenkiinnonkohteet siinä on merkitty. Muistan, että Jukka Kajavan aikoihin monilla oli se periaate, että jos Kajava haukkuu, kannattaa katsoa ohjelma, koska se varmaan on hyvä...

  Elegia, nimenomaan, varpaat ovat ihan ihmeelliset. Ja varsinkin kun hän ui, niin ne ovat hienot.

  Anni, huomioni kiinnittyi myös siihen, että ainoa huomionarvoinen lastenkirjailija oli Barack Obama.

  VastaaPoista
 8. Jaahas, syksyn kirjasato ja peräti kaksi mielenkiintoista naiskirjailijaa! (Ketkä ne kaksi muuten olivat?). Useimmat miehet eivät kuulemma juurikaan lue naisten kirjoittamia kirjoja. (Pitääkö paikkansa, en tiedä, näin vain usein väitetään). Lehtien kulttuuritoimittajilta, myös miehiltä, voisi tietysti odottaa hieman enemmän. Kukkiikohan sovinismi erityisesti Turussa?

  Hesarin uutuuslistalla sinä olet ainakin!

  Terveisin, Ilona.

  VastaaPoista
 9. Ne kaksi naiskirjailijaa taisivat olla kirjasyksyn kiintiönaisia. Eikös niitä kiintiöitä ole tungettu vähän joka asiaan? Miksipä ei kirjallisuuteenkin.
  -----
  Eikun tää oli huumoria! Auts, auts, auts, hei, älä lyö, pane se kirves pois! Tai jos lyöt niin hamarapuolella kiitos ja ei sitten kasvoihin! Leikkiähän minä vaan laskin, auts, auts! (Juoksee karkuun päätään pidellen).

  Vanha Erkki

  VastaaPoista
 10. Ilona, lehti on jossain alakerrassa, en jaksa käydä enää etsimässä:-) Eivät jääneet nimet mieleen, mutta olisiko ainakin toinen ollut jokin sellainen esikoisteos, joka on herättänyt huomiota. Kyllä kai siitä on jotain tutkimuksellistakin dataa, että miehet lukevat mieluiten miesten kirjoittamia kirjoja ja ne kelpaavat sitten myös naisille, joskin jotkut naiset kelpuuttavat myös naisten kirjoittamat kirjat. Mutta siis olen kyllä huomannut, ettei kriitikon sukupuoli mitenkään yksioikoisen selkeästi vaikuta siihen, että minkä verran naisten kirjoittamia kirjoja arvostetaan ja arvostellaan. Juuri eilisessä satakunnan kansassa oli mieskriitikon oikein ihana arvostelu Ristiaallokosta.

  Vanha Erkki, ehkä se kiintiönainen ei olisikaan niin huono ratkaisu, mutta naiskiintiö saisi olla suurempi. Ei kun tääkin oli huumoria, tai sitten ei. Onhan se tyhmää tuollaisesta asiasta urputtaa, kun ei se asia siitä urputuksesta paremmaksi muutu, mutta ehkä mun oma olo taas vähäksi aikaa huojentui, kun päästin höyryn puhalle.

  VastaaPoista
 11. Minullekin ehdotettiin kirjailijanimeä, mutta ajatus jotenkin puistatti. Olen tosin pohdiskellut saisiko miehenä enemmän anteeksi tai vuorostaan enemmän kehuja niistä hyvistä kohdista? Mutta tätä ei voi tietää ja ehkä parempi näin. Jos lukijoita/huomiota olisi saman verran miehenäkin, niin sitten ei voisi syyttää kuin itseään, eiks je? ;) Tissit vaan pystyyn ja kynä käteen.

  VastaaPoista
 12. "Tissit vaan pystyyn ja kynä käteen. "
  Aivan! Tissit pystyyn vaikka kaaritukien avulla, jos ei muuten!

  VastaaPoista
 13. Tissit vaan pystyyn ja kynä käteen." :D Juuri näin. :D

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!