maanantai 5. marraskuuta 2018

Ällöttävä Knausgård

En ole aikoihin tehnyt noloja, alamittaisia tunnustuksia, vaikka sehän oli alunperin (joskus nuorena, hehheh) tämän blogin tarkoitus. Mutta palaan nyt juurille ja tunnustan. Olen juuttunut lukemaan Knausgårdin kuusiosaista Taisteluni-sarjaa ja edennyt siinä neljänteen osaan, jossa alan jo olla ns. voiton puolella.

Minua inhottaa, että kulutan ainutkertaisen elämäni kallisarvoisia hetkiä moiseen toisen ihmisen paskassa rypemiseen, mutta sitä hyvää, mitä tahtoisin tehdä, en tee, vaan teen sitä pahaa mitä en tahtoisi. (Eespäin siis Paavalin viitoittamalla tiellä.) Tajuan kyllä K:n suosion. Hän kirjoittaa taitavasti, ja ammentaa aiheensa samasta inhimillisestä likasangosta kuin iltapäivälehdet ynnä muut laatujulkaisut. Hän tyydyttää ihmisen tirkistelynhalua ja tekee sen tavalla, joka miellyttää esteettisintäkin nirppanokkaa. Oikeasti on pakko ihailla miehen kykyä kirjoittaa. Hän on lahjakas, ja käyttää lahjansa saastassa rypemiseen.

Lukemisesta jää niljakas olo. Suihkussa käyminen ei auta. Pitää ehkä mennä ripittäytymään. Huolestuttaa ajatella, että eräänä päivänä kahlaan ehkä vielä läpi viidennen ja kuudennenkin osan. 

Share/Bookmark

2 kommenttia:

  1. Vähän ihmettelin, miksi kuvaat Knausgårdin Taisteluni-sarjaa "ällöttäväksi", "niljakkaaksi" ja "saastassa rypemiseksi". Mä oon lukenut Taisteluni-kirjat heti tuoreeltaan, ja mielestäni ne ovat hienoa kirjallisuutta. Se mitä kuvaat saastaksi kuvaisin itse inhimilliseksi. K pyrkii näyttämään ihmisen elämän sellaisena kuin se on, sekä hienot että huonot puolet. Ei siinä ollut mielestäni mitään saastaista. Terapeuttista kylläkin, jos ja kun itsekin on kokenut vähän samantapaisia asioita elämässään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, saat ihmetellä. Ja saat kokea Knausgårdin niin kuin koet. Minä puolestani pidätän itselläni oikeuden kokea kirjat omalla tavallani.

      Poista

Kerro mitä mielessä!