tiistai 24. elokuuta 2010

Häveliäisyys haloo, mihin menit?

Eilen jäi juna-asemalta mieleen siniseen minimekkoon ja keltaisiin korkokenkiin sonnustautunut nuori nainen, joka poseerasi itselleen. Hän otti itsestään kuvia. Eikä siis vain ottanut kuvia, vaan myös otti kasvoilleen erilaisia ilmeitä, heilautteli pitkiä hiuksiaan ja käänteli päätään. Minä tietenkin tuijotin, vaikka minua on opetettu, että tuijottaminen on epäkohteliasta. Mutta onko se epäkohteliasta myös tuollaisessa poseeraustilanteessa? Hänhän esiintyi, selvästikin. Vainko itselleen, omalle kameralleen, ja niille valituille, jotka ehkä saisivat katsella hänen kuviaan esimerkiksi Facebookissa.

Sitä katsellessa tajusin, että kulttuurissa on tapahtunut syvällinen muutos, ja tajusin kuuluvani dinosaurusten aikaan.

Jotkut Facebook kaverinikin lähettelevät ja vastaanottavat omia ja kaveriensa alastonkuvia tai lähes alastonkuvia ja kommentoivat niitä vilkkaasti. Ilmoittavat himoitsevansa toista. Häveliäisyys, joka oli itsestäänselvyys vielä minun aikanani, näyttää nyt kadonneen.

Mietin voiko häveliäisyys todella kadota maailmasta. Vai onko niin, että se siirtyy seksin alueelta muille elämänalueille. Mutta jos niin on, mille alueille se on siirtymässä?

Olen sen ainakin huomannut, että ihmisten saattaa olla hyvin vaikea puhua rakkaudesta ilman ironisia, kyynisiä letkautuksia. Kiinnostavaa kyllä, vaikeinta tämä tuntuu olevan naisille. Tämä on siis vain huomio, jonka olen tehnyt.

Share/Bookmark

19 kommenttia:

 1. Yhä useampi on oman elämänsä näyttelijä. Roolia vaihdetaan asun mukana - ja sitten näkyvyyttä hakemaan naamakirjaan.

  Iisi

  VastaaPoista
 2. Naisten ironiset, kyyniset kommentit on varmaan ainakin osittain (ehkä alitajuisia) reaktioita sille, että vielä ihan lähihistoriassa on ollut vallalla ajatus että mies voi Mennä, Elää, Tehdä ja Kokea, mutta naisen korkein - ja mielellään ainoa - täyttymys on löytää Rakkaus (= joku äijänturjake) ja sitten synnyttää itselleen se Suurin Rakkaus (= jälkeläinen).

  Ja tietysti Sitä Oikeaa odotellessa on pitänyt istua tiukasti immenkalvon päällä, ettei saa Huonon Naisen mainetta. Ikään kuin vehkeet käytössä kuluisi, heh...

  VastaaPoista
 3. Jos joku lähettää minulle itsestään alastonkuvan kommentoitavaksi, kuvautan itseni vastineeksi burkhassa.

  VastaaPoista
 4. Oman elämänsä näyttelijä tosiaan, Iisi.

  Anu, kyllä siihen varmasti ihan pätevät syyt on, miksi naiset ovat aika varovaisia näiden rakkausasioiden kanssa. Mainitsemasi asiat ovat varmaan yksi selitys. Toinen on myös se, että naiset ovat varmaan joutuneet kokemaan että pehmeydestä on heille aika tavalla haittaa esim. työelämässä.

  Hehhee Helenosaurus, hauska nimimerkki. Voidaan sitten jakaa burkhakuvia keskenämme ja kommentoida niitä.

  VastaaPoista
 5. Minä en ole istuskellut immenkalvoni päällä kovin pitkään, kai siitä kertoo mm. se että olen 47 ja vanhin tyttäreni 27 v. Ja se oikea löytyi vasta kolmannella yrittämällä Mennä, tehdä ja kokea kerkesin niin että tunsin itseni väsyneeksi ja vanhaksi jo kaksikymppisenä. Vähemmälläkin olisi pärjännyt. Mitään en olisi menettänyt jos olisin odottanut.
  En silti oikein jaksa tajuta tuota nakukuva-kulttuuria. Jos kaikki näytetään kaikille niin onko se enää eroottista? Oli sitten miten nätti kroppa hyvänsä, paljastamisessa ei ole enää mitään kiihottavaa. Jokaisen oma asia tietysti jos tykkää esitellä kitarisojaan alakautta. Tänä päivänä paljastelua tapahtuu fyysisesti ja henkisesti niin paljon että fiilis on kuin olisi syönyt yliannoksen täytekakkua. Vähän on hyvää, liikaa on ähkyn paikka. Silläkin uhalla että leimaudun kukkahattutädiksi, eroottisempaa on pitää jotain peitossa.

  VastaaPoista
 6. Joo kommentoin lähinnä tuota rakkaus-kyynis-juttua, en mäkään tajua noita ns. heruttelukuvia (enkä varsinkaan jos niitä lähetellään ns. ystäville pitkinpoikin Feisbuukkia!). Enkä pidä hyvänä makuna sitä että "pukeutumisen" jälkeen tissit ja peba roikkuu yhä kaikkien näkyvillä.
  Mutta kukin tyylillään, parempi niin että jokainen saa heilua vaikka nakusenaan kuin että kaikki pakotettaisiin burkhaan. Tietty kaikkein parasta jos noiden väliltä löytyisi joku järkevä välimuoto. Mutta eipä tää maailma ole ennenkään mun järkeni mukaan pyörinyt (valitettavasti ;)

  VastaaPoista
 7. Tuo Iisin "oman elämänsä näyttelijät" on hyvin sanottu. Se on aika surullista, että virtuaalitodellisuudet synnyttävät erityisesti tätä performanssia.

  Ennen vanhaan myös takkinsa alta genitaalejaan vilauttelevia sanottiin exhibitionisteiksi. Itsenä paljastelijoiksi. Siihen perverssion muotoon käsittääkseni liittyy juuri häpeä monissa muodoissaan: häpäistään itseä ja toisia, tehdään tekoja joita hävetään, saadaan nautintoa tästä häpeäkierteestä.

  Oikeat julkkikset suojelevat yhä lähimmäisiään: eivät jaa lastensa kuvia joka lehteen, eivät anna toimittajien tulla olohuoneeseen. Nyt monet muut kuin varsinaiset julkisuuden hlöt haluavat innokkaasti olla esillä tai olla idoleita tai itsensä paljastelijoita tai toisten häpäisijöitä. Vai ovatko kaikki exhibbarit näillä vehkeillä vihdoinkin tulleet kaapista ulos?

  Tiedän, että useimmat ihmiset eivät kuitenkaan jaa omia alastonkuviaan tai muutenkaan levittele tarpeettomasti yksityisasioitaan netissä tai virtuaalimaailmassa. On hyvä muistaa, että FB tai edes blogimaailman menoon eivät suinkaan k a i k k i osallistu tai ole mukana. Tunnen aika monta.

  VastaaPoista
 8. Hirlii, saattaahan se olla, että kaappiekshibiotinistit tulevat ulos taipumuksineen kulttuurin muuttuessa myönteisemmäksi heidän harrastuksilleen. Myös meitä blogisteja on syytetty ekshibitionismista, ja ehkä se jossain määrin pitää paikkansakin...

  anu, meidän järkevien ihmisten pitäisi olla ahkerampia politiikassa, pyrkiä johtotehtäviin sen sijaan että vain kirjoittelemme kirjoja. Jos johtaisimme maailmaa, voisimme paremmin vaikuttaa siihen että maailma pyörisi meidän säätämällämme järkevällä tavalla.

  Reine, ehkä se kuitenkin on hyvä kokemusvaranto olemassa kirjoittamisenkin apuna, että olet ehtinyt elämässä kokea kaikenlaista. Minustakin on tuntunut, että paljastelun luulisi vievän fiilikset, mutta onkohan se ikäkysymys. Parikymppiset eivät taida kokea samalla tavalla. Mutta kiinnostava seurata, mitä tapahtuu, kun tuo sukupolvi ikääntyy. Tuleeko kyllääntyminen, vai meneekö meno aina vain hurjemmaksi.

  VastaaPoista
 9. Houkutteleva ajatus, Kirsti, mutta sen verran musta löytyy uskovaa että pidän politiikkaa Saatanan valtaistuimena maan päällä ;) Sitä paitsi mulle kelpaisi vain diktatuuri (toki olisi hyvä ja kiltti diktaattori) koska muuten homma olis vaan turhauttavaa vääntöä poikaporukoiden saunaseuroja vastaan.
  Toisekseen en tajua politiikasta höykäsen pöläystä...

  Ihannemaailmassahan semmoinen perusterve järki pulpahtaisi itse kunkin päähän ihan itsestään heti kun vauva putkahtaa tuubista ulos. Mutta tässä meidän maailmassa tolkku pitää kasvavaan lapseen jonkun toimesta ohjelmoida, tai edes yrittää itse järkeistyä siinä vaiheessa kun aivot alkaa olla riittävästi kehittyneet.

  VastaaPoista
 10. Aika moni pitää poliitiikkaa pahana asiana, ja kallistuu valistuneen itsevaltiuden kannattajaksi, edellyttäen tietenkin että pääsisi itse siksi itsevaltiaaksi. Hiukan huolestuttavaa minusta. minä kyllä menisin poliitiikkaan, mutta olen liian herkkä ja sekava.

  VastaaPoista
 11. Aamutelkkarissa haastateltiin stripparia joka on mukana tositv-ohjelmassa, jossa osallistujat joutuvat elämään kuusi viikkoa muslimin oppien mukaan.

  Strippari (nimeä en muista) sanoi, että hän mieltyi pitkään sekä kaiken peittävään asuun ja huiviin, hän sanoi ettei oikein osaa sanoin kuvailla sitä tunnetta, mutta haluaisi jatkossa ainakin joskus kulkea niin kadulla.

  Minusta tuo dilemma on tosi mielenkiintoinen, etenkin tämän naisen kertomana. Tässä on ehkä sellainen tositv-ohjelma jota saatan katsoakin (hah. markkinointi siis oli onnistunutta...)

  Bloggareita on niin monenmoisia, seuraan aktiivisesti niin harvoja ettei minulla oikein mitään kokonainäkemystä edes ole. On ehkä niin paljon muutakin elämässä jolle antaa aikaansa. Julkisessa kirjoittamisessa on tietty aina ripaus exhibbausta, vaikkei se sitä ihan sananmukaisesti nyt olekaan. Luulen että useimaat kirjoittajat tekevät aikalailla valintoja siitä mitä tai mistä tai miten kirjoittavat.

  Itsevaltias-tyyppiset politiikot saavat kyllä huolestumaan kun on kyse yhteisten asioiden hoidosta. Ei minusta yhteisten asioiden hoito kuitenkaan ihan Saatanasta ole lähtöisin...;)

  VastaaPoista
 12. YLEN sivuilla tuosta ohjelmasta:
  http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/08/kuusi_viikkoa_muslimina_opetti_suvaitsevaisuutta_1928889.html

  VastaaPoista
 13. Huomasin kans, että tuollainen ohjelma on tulossa.Voisin hyvin kuvitella, että stripparina leipäänsä tienannut ihminen kokisi huojentavana peittävän pukeutumisen.

  Ei mullakaan ole kokonaisnäkemystä bloggaajien yleisestä ominaislaadusta, mutta jossain vaiheessa printtimedioissa kovasti syyllisestettiin bloggaajia narsismista, ekshibitionismista ym kamalasta.

  VastaaPoista
 14. Hei kamoon, diktaattorijuttu oli vitsi ;) Politiikka ärsyttää mua lähinnä sen takia, että en käsitä sitä ollenkaan, vaikka muuten olen tietääkseni suht keskivertoällillä varustettu. Okei, olen kyllä aikalailla sen-jonkun-fiksun-tyypin kanssa samaa mieltä, jota en muista nimeltä mutta joka sanoi että demokratia ei ole paras, vaan vain vähiten huono vaihtoehto.

  Jossain toisessa dokkarissa aikoinaan musliminainen oli sitä mieltä, että hunnutus tasa-arvoistaa naiset - heidän sanomisiaan kuunnellaan sen sijaan, että rumat vaiettaisiin kuoliaaksi ja kauniiden tissejä tuijotettaisiin. No, jos miehille ainoa keino nähdä naiset ihmisinä on peittää heidät päästä varpaisiin, ettei miehen putkiaivo heti rynnistä joko "kaamea akka" tai "tota kun pääsis panemaan" -kaistalle, niin ehkä sekin on sitten se vähiten huono vaihtoehto?

  Toisaalta voinee myös ottaa sen terveen lähtökohdan, oli mies tai nainen, että antaa piutpaut muille ja keskittyy siihen, miten tosissaan itse ottaa itsensä (siinäkin on tietysti hyvä pitää järkevät rajat).

  VastaaPoista
 15. Mulla on kyllä miltei intohimona seurata poliittista elämää, siis sehän on paljon mielenkiintoisempaa kuin esim. urheiluskabojen seuraaminen. Ehkä siksi, että poliittinen argumentointi tapahtuu puhumalla ja kirjoittamalla, ja eduskunnassa istuu muutama aivan verraton verbaalikko. Ei sitä sen kummemmin tartte käsittää, kuin nyt ehkä se, että vähän viitsi seurailla. Niinkuin mitä tahansa arkeensa vaikuttavaa asiaa. Arkisessa elämän menossa ne päätökset ja ratkaisut kumminkin konkretisoituvat.

  Toi ohjelma vaikuttaa, ainakin nyt, aika hyvin rakennetulta. Huntuhan kyllä just tuollalailla suojeleekin naisia epäasialliselta käytökseltä, mutta on siinä sekin puoli jossa nainen saa elää, oli kulttuuri sitten mikä tahansa, että naisen on hillittävä tai säädeltävä miehen seksuualisuutta vaatteilla ja omalla pukeutumisellaan eikä esim. liian kevytkenkäisellä pukeutumisella "houkutella" miestä raiskaamaan. Ihan kuin aikuista miestä ei voisi kohdella täysijärkisenä olentona joka kantaa vastuunsa eikä ole vain oman viettielämänsä vietävänä.

  VastaaPoista
 16. Politiikka on kyllä mennyt aika kummalliseksi. Just tuli uutisissa kristillisdemokraattien puoluekokouksesta, ja ymmärsin asian niin, että oikeasti ne haluaisi nostaa sukupuolineutraalin avioliiton vastustamisen vaaliteemaksi, mutta kun tuntuu ettei sillä saa tarpeeksi kannatusta, niin nostetaankin vaaliteemaksi ajokorttiän laskeminen 17 vuoteen. Et siis onko poliitikan avulla tarkoitus ajaa tärkeäksi kokemiaan asioita, ja hankkia niille kannatusta. Vai vaan saada omalle puolueelle kannatusta ja valtaa, ihan sama mitä ne asiat on joita ajetaan. Mut siis mistäs tää juttu nyt meni tohon politiikkaan...?

  Kaavuilla peitetyistä naisista tuli vielä mieleen, että jotkut arabinaiset tuntuvat pitävän itseään vastustamattoman ihanina. Miehet tulisivat hulluiksi, jos näkisivät heidät ilman kaapua. Joskus olen ajatellut, että olisi oikeastaan ollut ihana elää sellaisessa harhaluulossa.

  VastaaPoista
 17. Kaipa siinä vois tulla hetkellisesti hulluksi silkasta antikliimaksista, jos on nähnyt pelkkiä salaperäisiä käveleviä kangaskääryleitä ja ykskaks näkiskin kaavuttoman naisen ensimmäistä kertaa elämässään. Jestas, eihän se näytä ihmistä kummemmalta!

  VastaaPoista
 18. Ne on näitä Mungolifejä ne valokuvaajat.
  http://trustbus.weebly.com/1/post/2010/08/mungolife-kovassa-pyrityksess.html

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!