keskiviikko 21. elokuuta 2013

Hämmennys on ollut toinen nimeni


Olen lukenut amerikkalaista kirjoittajaopasta. Olen keksinyt muutaman syyn joiden vuoksi kirjallinen menestykseni on ollut vaatimatonta.

Ehkä on hyvä, että käsikirjoitus, jota nyt yritän työstää, on torjuttu jo pariin otteeseen.

Tajuan mikä käsikirjoituksessa on ollut pielessä. Olen ehkä alitajuisesti mukautunut ajan hengen luomiin odotuksiin ja vaatimuksiin ilman että voisin niitä täysin allekirjoittaa. Olen ollut konformisti. Mukautunut johonkin ja piilottanut sisimpäni. Piilottanut sen, mikä on itselle tärkeintä.

Se ei ehkä ole ollut pelkuruutta, vaan sekavuutta, hämmennystä. Hyvässä tahdossa Henrik tunnusti rakastetulleen suurimman syntinsä ja se oli juuri tämä, hämmennys. Anna ei ymmärtänyt miten hämmennys voisi olla synti. Minä tajusin heti mikä totuus tuohon tunnustukseen kätkeytyi.

Matka hämmennyksestä selkeyteen voi joskus olla pitkä. Se kannattaa silti kulkea. Se kannattaa kulkea, vaikkei palkkioksi tulisikaan loistavaa kustannussopimusta ja uraa kansallisena ja kenties jopa kansainvälisenä bestselleristinä.

Share/Bookmark

3 kommenttia:

 1. Mulla on sama kokemus. Pari vuotta sitten nanowrimoilin nuortenkirjaräpellyksen, johon yritin oikein varta vasten miettiä "mikä on nyt in". No läjä skeidaahan siitä tuli, ja aavistelin koko ajan itsekin että joku siinä ei vaan toimi. "Hämmennys" on osuva sana. Luojan kiitos kustantajaltakin oli samaa mieltä.

  Työelämäromaania yritin myös kirjoittaa ulkoisista lähtökohdista, väänsin ja väänsin tekstiä ja lopulta melkein itkuakin, kun se ei millään lähtenyt ns. lentoon. Loppuviimein heivasin koko yritelmän hiivattiin, istuin alas ja aloitin alusta siten kuin vaisto käski. Kappas, kirjoittaminen eteni kuin tanssi vain :) Ja vaikka tulos ehkä hämmentää joitakin lukijoita ;) itse en kokenut tuota ikävää hämmennystä vaan päinvastoin selkeyttä, kun tarina tuntuu itsestä JUURI OIKEALTA.

  VastaaPoista
 2. Hauska kuulla. Arvaan, että puhe on siitä oudosta rakkauslapsesta. On tehnyt mieli udella, että mistä se tulee ulos, mutta en ole halunnut vaikuttaa liian uteliaalta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuletko Kariston bileisiin tänään? Supsatan sen sun korvaan siellä ;)

   Poista

Kerro mitä mielessä!