lauantai 24. elokuuta 2013

Niin vaikeaa on, mutta Rooma on nähtävä

Olenko jo sanonut, että viikon päästä lähden Roomaan. Lähden siis Roomaan. Jos kysyt, että mitä odotan Roomalta, mitä aion tehdä siellä, voin vastata rehellisesti tai voin vastata epärehellisesti.

Vastaan nyt rehellisesti. Odotan, että pääsen lentokoneeseen normaalisti. Selviän esimerkiksi turvatarkastuksesta. Odotan, että löydän Rooman lentokentältä junan ja pääsen keskustaan. Odotan, että löydän hotellin josta olen varannut huoneen ja että minulle tosiaan on siellä pidetty huonetta varattuna. Odotan, että olisi ravintoloita, joissa voisin tilata ruokaa tuntematta itseäni idiootiksi. Odotan, että minua ei katsota pitkään ihmetellen mitä tuo täällä tekee. Tällaisia odotuksia minulla on.

En ole tilannut paavilta audienssia enkä ole hommannut lippuja päästäkseni Pietarinkirkon spesiaalimessuihin. Aion hiipiä vain siellä jossain liepeillä. En käytä niitä suhteita joita minulla on Roomassa, koska pelkkä siirtyminen täältä sinne ja totuttautuminen vieraaseen kaupunkiin on aivan riittävän stressaavaa. Tällainen ihminen minä olen, ei ihme että on ollut elämässä vaikeaa. 

Share/Bookmark

26 kommenttia:

 1. Parasta aloittaa Rooma ihan hissukseen, sillä viisaat sanovat, että vie kokonaisen ihmiselämän oppia tuntemaan kaupunki nimeltä Rooma.

  Olen ollut Roomassa vain kolme yötä, asuin mieheni kanssa halvassa pikkuhotellissa Campo dei Fiorin laidalla. Portailla istui kissa. Ikkunasta näki pienen aukion, johon ihmiset kerääntyivät illallla aterioimaan ja juttelemaan ja soittamaan.

  Kävelimme päiväkaudet kaupungilla. Lapsuudenystäväni ja hänen miehensä, molemmat luonnontieteellisten aineiden emeritus-opettajia yliopistossa,ovat olleet lukemattomia kertoja Roomassa. Aina löytyy kuulemma uutta. Rooma valloittaa. Minä ihastuin Roomassa Fra Angelicon maalauksiin (Vatikaanin kokoelmissa. Suosittelen.)
  Minulle Firenze oli merkittävämpi.
  http://blogisisko.blogspot.fi/2005/10/italiasta-se-alkoi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion ottaa vinkistäsi onkeeni, eli otan Rooman haltuuni hissuksiin:-)

   Poista
 2. Kirsti, Rooma on mieletön. Pärjäät tietysti loistavasti. Vain kaksi varoituksen sanaa: 1)tähän aikaan vuodesta siellä on tolkuton määrä turisteja 2) tähän aikaan vuodesta siellä on myös tolkuttoman kuuma (jopa minulle, joka en yleensä kärsi kuumuudesta) – onhan hotellissasi kunnon ilmastointi? Elämäni ainoan lämpöhalvauksen olen saanut kerran Roomassa, kun en tajunnut juoda riittävästi vettä.
  Rooma on rakastettava, ylpeä ja surullinen yhtä aikaa.
  Buon viaggio! Ja samassa kaupungissa sitten ilmeisesti kuljetaan samaan aikaan ainakin pari päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-) Ehkä törmäämme Roomassa..
   Otin onkeen varoituksen sanasi ja tarkistin ilmastointiasian, kyllä siellä hotellissa ainakaan verkkosivulla luvataan ilmastointia. Minulla alkaa jo matkakuume nousta.

   Poista
 3. Toisaalta Rooma on myös kaupunki jossa on juotava vesijohtovesi, ei itsestäänselvyys :)

  Pari kertaa käynyt siellä, Vatikaanissa olen käynyt katsomassa pihalla että onpas tuonne kirkkoon ja museoon pitkät jonot ja vaellellut sitten muualla. Onneksi hienoista kirkoista ei ole kaupungissa pulaa (Santa Maria di Trastevere omana suosikkinani)

  Ekalla käyntikerralla meni jonkin aikaa vierastaessa kaupunkia kun keskusta oli jotenkin niin turisteinen että vaikutti ettei siellä normaaleja ihmisiä edes asu ja kyseessä olisi iso aavekaupunki jonka asukkaat ovat hylänneet, muttei ihan niin asia kuitenkaan ollut :)

  Onkos isä Tri jo palannut Roomaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Santa Maria In Trastever myös minun ehdoton suosikkini <3

   Historiallisessa keskustassa ei asuu enää yhtään syntyperäistä roomalaista, ja Trasteverelläkin 80% askukkaista on jo amerikkalaisia. Mutta roomalaiset käyvät klyllä töissä historiallisessa keskustassa, joten kyllä heihinkin törmää :)

   Heinä- ja elokuu ovat kyllä ne kuukaudet joita vähiten suosittelen Roomassa käynnille, toisaalta, jos nyt pelotellaan, niin odotukset eivät voi olla kovin korkealla ja siinä tapauksessa voi yllättyä positiivisesti :)

   Poista
  2. Jotain tuollaista arvelinkin, ja siinä mielessä oli eräänlainen helpotus bongata Terminin vierestä kiinalaiskortteleita, selkeä viesti siitä että on tämä kuitenkin ihan oikea kaupunki :)

   Poista
  3. Jos joskus haluat nähdä aitoja roomalaisia, mutta et halua matkustaa aivan perferian sementtilähiöihin, niin suosittelen entistä kotikaupunginosaani Garbatellaa. Metron varrella ja ah niin hurmaava. Jopa niin hurmaava, että sitä on käytetty monissa filmeissä ja televisio-ohjelmissakin.

   Poista
  4. Hdcanis, ihan näinä päivinä ainakin lähtee ja kaipaus on suuri täällä päässä... En tiennyt, että Rooman vesijohtovesi on juotavaa. Onko tosiaan? Vera, kiitos vinkistä, täytyy katsastaa tuo kaupunginosa. Aion myös tsekata lempikirkkonne:-)

   Poista
 4. Oih, Rooma on ihana! :) Vietin siellä siellä viikon 9. luokan luokkaretkellä, silloin keskityttiin pääasiassa livahtamaan baariin (jossa ei kysytty papereita yhden Cuba Libren takia!) ja pussailemaan teinigigoloiden kanssa Piazza Navonalla, mutta itse Ikuisesta kaupungistakin jäi kaunis, historiallinen, tunnelmallinen mielikuva ja kaipuu käydä siellä vielä joskus uudelleen.

  Ota rennosti ja nauti reissusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on kokemusta pussailusta teinigigolojen kanssa, harmi ettei voi ottaa sitä osuutta uusiksi...

   Poista
 5. Ota mukaan iso päivänvarjo ja leveälierinen tiivis hattu, jotta et polta naamaasi, Jouduin ostamaan Roomassa ison sateenvarjon, jonka suojassa olin helteellä Forum Romanumilla. Piazza Navona on kaunis. Se oli lähellä hotelliani. Kirkoissa kävi kova viukojen läpsytys, kun oli mahdottoman kuumaa.

  VastaaPoista
 6. En kyllä taida varjoa ottaa mukaan, mutta lippalakin ehkä..

  VastaaPoista
 7. Rakastan Roomaa, kävin siellä muutaman kerran 90-luvulla. Kävin messussa Vatikaanissa, sihen aikaan se oli helppoa, sen kun vain käveli sisään. Istuin siellä sitten portugalilaisten nunnien joukossa, kokemus oli hieno, jotenkin vapauttava, en osaa sitä sen paremmin selittää. Suosittelen! Sikstuksen kappelin maalaukset ovat upeita. Kun jätin kappelin, olisin halunnut olla silmät kiinni lopun päivää, koska kaikki mitä näin tuntui turhalta Michelangelon maalausten jälkeen.

  Taskuvarkaita Roomassa oli varmaan yhtä paljon kuin turisteja, varsinkin Colosseumin kieppeillä. Passin ja rahojen kanssa kannattaa olla varovainen. Takin ulkotaskussa ei kannata pitää mitään.

  Ravintoloista en osaa sanoa. Kerran pyysin aterian jälkeen teetä. Tarjoilija kysyi olinko sairas, Italiassa kuulemma vain sairaat ihmiset juovat teetä. Tunsin itseni idiootiksi, kuten usein muulloinkin, ja erityisesti ravintoloissa.

  VastaaPoista
 8. Tässä tuli taas esiin, miksi suomalainen nainen haluaa matkustella etelään, gigolojen vuoksi. Kuvottavaa. Missään muussa maassa naiset eivät ole samanlaisia kuin täällä.

  VastaaPoista
 9. Minäkin tunnen itseni aina idiootiksi ja varsinkin ravintoloissa. Aion kyllä oleilla paljon kirkoissa.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi: kiitos päivän nauruista! Sinulla on loistava huumorintaju!

  VastaaPoista
 11. Oi, kuulosti niin tutulta toi etukäteishermoilusi! Itse mietin, mikä kaikki voi mennä pieleen, ja selviänkö yleensä hengissä matkalta. Kaikki meni tietysti hienosti, ja oletinkin sitten takaisin tullessa, että lentokone tippuu, koska muuten oli sujunut niin hyvin. Ukonilma oli tullessa, mutta ihme ja kumma, tulin ehjänä, ja matkasta onnellisena kotiin.

  Omasta Rooman matkastani on jo 23 vuotta. Olin juuri tähän aikaan vuodesta, ja ilma oli sopivan lämmin +24. Populaa oli mielettömästi Vatikaanin taideaarteita katsomassa, mutta muuten ei niin hirveää ihmismäärää ollut etteikö olisi hyvin päässyt mihin halusi.

  Matkasin Benedicta Idefeltin hengessä (katolinen nunna, jonka kirjoja olin juuri lukenut). Olin aivan huumaantunut, varsinkin kirkkojen paljoudesta. Kirkot olivat auki, ja usein siellä oli jotain, ainakin sivualttarilla menossa. Joku saattoi tulla ostoskassien kanssa sinne, polvistua ja rukoilla hetken, ja jatkaa taas matkaa. Voiko sulle parempaa kaupunkia olla kuin Rooma, kun kerran tykkäät oleilla kirkoissa!

  Se historian läsnäolo modernin elämän keskellä on huimaa. Viinin ja herkullisen pastan voimalla jaksoi kulkea ympäriinsä.(Ota hyvät kengät mukaan). Eiköhän siellä ole niin totuttu turisteihin, että pieni hölmöilykin on ihan normaalia. Uskon, että selviät mainiosti.

  Innolla odotan matkaraporttiasi ah, niin ihanasta Roomasta!

  Hyvää matkaa!

  Sanna

  VastaaPoista
 12. Minäkin olen lueskellut Benedictan kirjoja, hänellä on ollut melkoinen elämä. Niin olen suunnitellutkin, että hyvät kengät jalkaan ja sitten patikointia sellaiset 15-20 km päivässä. Saa nähdä millaisia matkaraportteja tulee. Yritän muistaa ottaa kuvia. Kamera on hyvä, mutta olen laiska kuvaaja. Kiitos tsemppauksesta Sanna!

  VastaaPoista
 13. Hei, kyllä sun on ihan pakko ottaa kuvia! Ajattele nyt, ethän sä luultavasti Roomassa alvariinsa käy, ja se on ihmeellinen kaupunki.

  Oletko kuullut Benedictasta, että asuuko hän nykyisin Roomassa vai Suomessa vai missä? Hyvin iäkäs hän taitaa tätänykyä olla.

  Sanna

  VastaaPoista
 14. No juu, yritän ottaa kuvia:-)

  Benedicta asui ainakin jossain vaiheessa eläkkeelle jäätyään Suomessa.
  Tämä haastattelu on melkein kymmenen vuoden takaa
  http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/sisar_benedictan_haastattelu_22438.html#media=22440
  En tiedä millaisessa kunnossa nyt on. Syntynyt v1920 eli vuosia alkaa olla mittarissa.

  VastaaPoista
 15. Kiitos vinkistä!

  Sanna

  VastaaPoista
 16. Juuri näin Rooma on otettavakin... aikoinaan vietimme häämatkan kokonaan Roomassa ja liepeillä (2 viikkoa) ja silti tuntui että vasta tuli raapaistua pintaa...

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!