keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Arvostelua

Turun sanomissa on arvostelu Pappia kyydissä-kirjastani. "Kyllä kepeästikin voi puhua painavaa asiaa, tuntuu olevan turkulaisten kirjailijoiden viesti muulle Suomelle, ja siitä sopii ottaa mallia," Viertola toteaa.

Mietin, että miksi se tosiaan tuntuu usein olevan ihmetyksen aiheena jos painavasta asiasta puhutaan kepeästi. Eikö kirjallisuus ole oikeastaan lähtenyt liikkeelle juuri siitä, hankalia asioita on käsitelty tekemällä niistä tarinoita, joita ihmiset voivat lukea aikansa kuluksi, viihtyä ja siinä sivussa ehkä saada jotain ajateltavaa.

Arvostelun lopussa sanotaan näin: "Pappia kyydissä kysyy yleisemmällä tasolla kirkollisen aiheensa takaa, voiko rakkautta ja eriäviä mielipiteitä olla saman katon alla. Ihan vakuuttunut en ole sen tarjoamasta vastauksesta, mutta hyvin aiheellista sitä on aina kysellä." Lause hämmensi, koska senhän voi ymmärtää kahdella tavalla. Kriitikko ei ole vakuuttunut siitä vastauksesta, jonka kirjani tarjoaa. Tai sitten hän ei ole vakuuttunut siitä, minkä vastauksen kirjani tarjoaa. Luonnollisesti jälkimmäinen vaihtoehto olisi lähempänä totuutta, koska käsittääkseni kirjani ei tarjoa vastausta.

MeNaisetkin on arvostellut kirjani, mutta sitä ei taida löytyä netistä. Siinä sanotaan, että "Ellilä kuvaa ennakkoluulottomasti ja räväkän lämpimästi syvällisen ja ja rohkean Matleenan itsenäistymistä." Neljä tähteä.

Share/Bookmark

11 kommenttia:

 1. Kepeys, syvyys ja oivaltavuus eivät ehkä mahdu saman hatun alle - ihan kaikilla ihmisillä. Ajatustottumuksiahan ne ovat, ne sellaiset hattarat, että ajattelee ettei viihdekirjallisuusgenreen sijoitettu romaani voisi käsitellä haastavia,ajankohtaisia aiheita.

  Ei tässä romaanissa tosiaankaan tarjota vastausta, loppukin jää avoimeksi ja lukija voi miettiä miten tässä lopulta mahtaa oikein käydä. Viitteitä ja vihjeitä annetaan, mutta ei se minusta ollut mitenkään sinetöity, se lopputilanne.

  VastaaPoista
 2. Onko valokuva otettu Turun pääkirjastossa vai missä, kyselee Sinikka.

  VastaaPoista
 3. Sielläpä siellä, Sinikka!

  Hirlii, olen valittanut tästä ennenkin, mutta usein ihmisten ajatus tuntuu kulkevan sitä rataa, että kun on raskas ja vaikea lukuinen kirja, sen täytyy olla syvällinen ja viisas teos. Saattaa ollakin, mutta ei välttämättä. Helppolukuisuus ja raskaslukuisuus ei välittämättä vielä kerro paljonkaan kirjan sisällöstä. Sitäkin on nähty, että joku tahallaan kirjoittaa vaikeaselkoista puutaheinää, ja täydestä on mennyt.

  VastaaPoista
 4. Kirjailijahan tekee suuren työn kirjoittaessaan raskaista asioista keveällä kädellä. Hän pureskelee asian sopiviksi haukkapaloiksi lukijalle ja tarjoaa ne ihmisen omaksuttavassa mittakaavassa.

  On henkistä laiskuutta kirjoittaa vaikeaselkoisesti ja hämäräperäisesti. Monesti kirjoittajan omatkaan ajatukset eivät ole silloin selkiytyneet tarpeeksi, jotta hän osaisi kirjoittaa helppolukuisesti.

  Turun Sanomien arvostelussa oli tosiaankin hämäräperäistä pronominin käyttöä. Ei auennut minulle, minne viittattiin.

  VastaaPoista
 5. Kun olen niin työni kuin opiskelujeni (ja joskus myös silkasta kiinostuksesta) lukenut koko joukon myös erilaisia tietokirjoja, niin kyllä he jotka kertovat selkeällä ja hyvällä suomenkielellä asiansa saavat ihailuni.

  Hyvin sanottu Celia: vaikeaselkoisuus on usein silkkaa henkistä laiskuutta.

  VastaaPoista
 6. Varasinkin juuri kirjastosta tuon kirjan. Mielenkiinnolla odotan sen lukemista, kun tänään sen haen !

  VastaaPoista
 7. Ai sitäkö se oli Celia, hämäräperäistä pronominien käyttöä:-)

  Hirlii, sama juttu, arvostan kovasti ihmisiä, jotka osaavat kirjoittaa vaikeat asiat ymmärrettävästi.

  Toivottavasti kirjasta on iloa, Lettu!

  VastaaPoista
 8. Onnea arvostelujen johdosta!
  Tee

  VastaaPoista
 9. kiitos, sitä tarvitaan!

  VastaaPoista
 10. Hei! Sain juuri luettua "Pappia kyydissä" ja tulin kurkkaamaan tänne nettisivuillesi kiittääkseni hienosta, ajatuksia herättävästä lukukokemuksesta. Olen myös papin vaimo (tosin en itse teologi) ja kolmen lapsen äiti, ja kirjassa käsitellyt useimmat aihepiirit ovat minulle tuttuja - sekä kipeällä että riemastuttavalla tavalla. On hauskaa löytää kirja, joka sivuaa niin läheltä omaa elämänpiiriä. Olen myös lukenut kaikki aiemmat kirjasi (moneen kertaan), ja pitänyt niistä kaikista kovasti! Kiitos vielä kerran - ja onhan seuraava kirjasi jo tekeillä...??

  VastaaPoista
 11. Oi kiitos palautteesta! Tosi mukava kuulla, että tämän aiheen todellinen asiantuntija kokee kirjan osuneen maaliin! Mukava jos muutkin kirjani ovat miellyttäneet. On seuraava kirja tekeillä juu, mutta se on aina korkeamassa kädessä, että tuleeko siitä valmista.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!