torstai 23. huhtikuuta 2009

Kyytiä narsistille

Puolituttu kysyy, saako hän minulta kyydin kotiinsa. Ok, se sopii, missä sinä asut, minä kysyn. Hän selittää. En ymmärrä selitystä. Sovimme, että ihminen neuvoo minulle tien ja niin hän tekeekin. Mutta jollakin tavalla hän neuvomisensa ohessa tuo esiin muitakin asioita. Hän ei sano suoraan, mutta tajuan, että on tosi typerää, kun en tunne Turkua. Kun oikea osoite löytyy, hän poistuu autosta kuin olisi tehnyt suurenkin palveluksen opettaessaan minulle Turun paikallistuntemusta.

Kuluu muutama viikko. Sama puolituttu tarvitsee jälleen kyytiä. Nolottaa myöntää, mutta tänä aikana paikallistuntemukseni ei ole lisääntynyt, enkä enää muista millaista reittiä hänen luokseen pääsee. Puolitutun äänestä kuulen, että tälläinen pöhköys on hänestä käsittämätön ilmiö. Pelkään, että matkalla tapahtuu katastrofi, rengas menee rikki tai tulee kolari, en selviäisi siitä tämän suoritustani kylmästi arvostelevan ihmisen silmien alla. Matkan aikana mietin sitä kiinnostavaa juttua, että joudun jännittämään ja tuntemaan itseni tyhmäksi ja huonoksi, vaikka itse asiassa minähän se tässä teen hänelle palvelusta. Poltan bensaa ja aikaa ja kulutan autoani tarjotakseni hänelle kyydin kotiin. Kun oikea osoite viimein löytyy, hän poistuu autosta jättäen jälkeensä vaikutelman, että olen idiootti.

Tästä lähtien opin laatimaan strategioita, joiden avulla vältyn kyyditsemiseltä. Tulen paikalle kävellen. Kun puolituttu kysyy kyytiä, kysyn haluaako hän reppuselkään. Hän ei ymmärrä huumoriani ja menee pummaamaan kyytiä muualta.

Olen huomannut, että aika monet muutkin hiukan ärsyyntyvät tämän puolitutun tavasta tuoda esiin omaa erinomaisuuttaan ja siinä sivussa painaa alas muita. Mutta sen vastapainoksi on muutama ihminen, joiden mielestä tämä puolituttu on kerrassaan nasta tyyppi, ihan loistoyksilö.

Share/Bookmark

7 kommenttia:

 1. Mikä siinä onkin, että toiset tuntuvat imevän ilmasta kaiken hapen ja toiset tuovat tullessaan aina raikkaan henkäyksen. Viisasta on pysytellä tuollaisten vampyyrien ulottumattomissa (nyökkäilee ponnekkaasti)

  VastaaPoista
 2. Niinpä onkin viisasta! Vaan sepä minua sangen suuresti kiinnostaa, että kaikki ihmiset eivät selvästikään koe tätä henkilöä samalla tavalla. Tästä aukeaa mielestäni mielenkiintoisia horisontteja sosiaaliseen todellisuuteen...

  VastaaPoista
 3. Mainio juttu, ja siksin että osaat niin hiton hyvin tuon sanankäytön (nauratti tuo: kyytiä narsistille). Kelttikangas-Järvinenhän käyttää sitä uutta termiä: minävaurioinen, joka kertoo ihan saman.

  Olen elämässäni tutustunut kolmeen ihmiseen, jotka saavat minulta tuon "tittelin" (enkä järin helpolla enkä mielelläni minkääänmoisia etuliiteitä ihmisille antaisi). Narsistiinhan ei voi tutustua siten kuin tavallisesti toisiin ihmisiin tutustutaan, hän haluaa etupäässä yhtä asiaa: valtaa.

  N-tyypithän on sosiaalisesti taitavia, eivät sillätavoin kömpelöitä kuin aika monet ihmiset kuitenkin ovat, itse ainakin olen. Mutta näiden N-tyyppien sosiaalisuus on pelkästään pinnallista, sisältäpäin he ovat ihan muuta ja mitä lähemmäksi pääsee, sitä selvemmin tämä "puoli" tuleekin sitten esiin.

  He yleensä hajottavat yhteisöjä. Yhdessä yhdistyksessä toimiessani eräs N-henkilö melkein onnistui saamaan ihmiset kahteen leiriin, onneksi siihen porukkaan kuului sen verran selvänäköisiä ihmisiä ettei tuo N-henkilö saanut lopulta valtaansa koko porukkaa. Se porukkahengen hajottamiseen johtava taipumus johtuu käsitykseni mukaan juuri tuosta, että hän saa ihmiset joko vihaamaan tai palvomaan itseään.

  En tiedä ovatko ne kovinkaan mielenkiintoisia, tuhoisia ne ovat monesti ja traagisiakin ne kohtalot.

  VastaaPoista
 4. Varmaan olen kokenut jotain samankaltaista, tuntui niin tutulta. Pisti myös miettimään miten itse vastaavassa tilanteessa toimisin. Ainakin kiusaus olisi suuri vastata samalla mitalla. Automatkan aikana voisi vähintään sivulauseissa tuoda ilmi miten tyhmänä, saamattomana, säälittävänä...jne pitääkään ihmistä, joka ei autoa ja ajokorttia ole pystynyt hommaamaan,vaan joutuu roikkumaan kanssaihmistensä vaivoina.Tosin tuollaisen henkilön ego saattaa olla niin suuri, ettei hän piikkiä huomaa.Väärin se kyllä on, jos joudut jättämään auton kotiin välttyäksesi palkattoman taksin hommilta. On se!

  VastaaPoista
 5. Niinhän he hajottavat Hirlii. Voi olla että tein vääryyttä tälle ihmiselle, ehkä hän ei ole ihan narsisti, onpahan vain muuten minun näkökulmastani ärsyttävä ihminen. En ole tehnyt riittävästi tuttavuutta, että vedenpitävästi voisin tehdä diagnoosin, päästelinpähän taas vähän höyryjä vaan.

  Sepä olisikin hienoa Riitta, jos osaa antaa samalla mitalla takaisin, se osoittaisi ettei ole pompoteltavissa. itsellä iskee kuitenkin niin kattava epävarmuus, etten keksi mitään sanottavaa, keskityn vain selviytymään tilanteesta ja pelkäämään jotain nolostuttavaa katastrofia.

  VastaaPoista
 6. Täysin asiaan liittymätön kommentti:
  Löysin joitain mielenkiintoisia,itseänikin kiinnostavia uusia blogeja "tarkkailulistaltasi". Enimmäkseen näin niitä on löytänytkin.

  VastaaPoista
 7. No sehän se on se paras metodi kiintoisan luettavan etsiskelyssä Hirlii:-)

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!