lauantai 14. maaliskuuta 2015

Myssyn tyhjyys vaivaa intelligentsiaa jos näin on

Keitä ovat ne kirjailijat, jotka kiertävät puhumassa yleisötilaisuuksissa ja kertovat kaikelle kansalle, että eivät lue kirjoja? Törmään jatkuvasti sellaiseen väitteeseen, että tällaisia kirjailijoita on.

Tämä asia tulee usein esiin, kun kurssitan ihmisiä ja puhun kirjojen lukemisen tärkeydestä.

On mielestäni yllättävän paljon ihmisiä, jotka haluavat kirjailijoiksi, mutta eivät halua lukea muiden kirjoittamia kirjoja. En ole vielä onnistunut jäljittämään nimeltä niitä kirjailijoita, jotka kiertävät kertomassa etteivät lue kirjoja.

Pidän tällaisia kirjailijoita luokkapettureina. Minusta tuollaisten kirjailijoiden, jos he ovat todellisia, pitää hävetä. He sahaavat oksaa jolla itse istuvat.

Myös harrastajakirjoittaja, joka haluaa julkaista kirjan, mutta ei viitsi itse lukea, on ilmiö jota on vaikea ymmärtää.

edit: facebookin puolella keskustelussa tuli esiin, että voi olla kysymys väärinymmärryksestä. Kirjailija on ehkä sanonut haastattelussa, että ei lue kirjaa jos kirjoittaa uutta romaania, tms. ja tämän on tulkittu tarkoittavan sitä, ettei kirjailija koskaan lue. 

Share/Bookmark

15 kommenttia:

  1. Tarkasti en nimiä muista mutta muistelen muutaman kirjailijan todenneen etteivät lue muiden kirjoja (muuta kuin lähdemateriaalia) _silloin kun oma kirjoitustyö on kesken_.
    Sellaisesta en tiedä joka ei koskaan lukisi mitään, ja haluaisin kuulla näistä minäkin, päänsisäisellä "näitä en ainakaan lue"-sikalistalla on vielä tilaa.

    VastaaPoista
  2. Ei ole uskottavaa. Kirjailijaksi ei opi varmaankaan muuten kuin lukemalla ja paljon. Mutta eivät kai kirjailijat sentään yhteiskuntaluokkaa muodosta?

    Jos aattelen poliittisia ihmisiä, niin heillä tuskin on kovin paljon aikaa lukea ainakaan kaunokirjallisuutta, joka mielletään monien ihmisten päissä viihteeksi. Siis tämä vain jatkoa tuohon mahdolliseen luokkataustaan.

    VastaaPoista
  3. Kirjailijat kuuluvat taiteilijaluokkaan.

    Viittaan tässä ketjussa olevaan Mai Laakson kommenttiin, kirjailijat ovat hänen mukaansa usein todenneet eivät koskaan lue toisen kirjoja. Myös pari kurssilaista mainosti lukemattomuuttaan juuri äskettäin, joten tämä asia alkaa jurppia.
    http://kirstiellila.blogspot.fi/2015/03/elamaa-suuremmat-kirjoituskurssilaiset.html

    VastaaPoista
  4. Olisiko jotain rakentavampaa kuin muiden haukkuminen?

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Siis luokkapetturi on kirjailija, joka kiertää yleisötilaisuuksissa kertomassa, ettei lue kirjoja. Mitään kirjoja. Ei uusia, ei vanhoja. Mutta en tiedä onko tällaista kirjailiaa.

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Luku- ja kirjoitustaito ovat saman kolikon kaksi puolta. Kieli opitaan kirjallisuudesta, lukemalla. Kirjoittaminen on kielenkäyttöä.

    Ymmärrän kirjailijoita, jotka työstäessään teostaan välttelevät ja pitävät etäisyyttä toisiin kirjailijoihin. Olen kuullut, että jotkut taas pitävät lempikirjailijansa lähellään työskennellessään, sekin on mahdollista.

    On vaikea uskoa, että ammattimainen kirjoittaminen olisi mahdollista ilman aktiivista lukuharrastusta. Monelle toimittajalle tekisi mieli antaa lukukehotus, koska siinä ammattikunnassa on selkeästi jo näkyvissä ilmaisun köyhtyminen. Miltei rappiotila ...

    VastaaPoista
  9. Hyvänen aika, kaikissa bisneksissä on tunnettava oma ala. Kirjailijan / siksi aikovan kannattaa perehtyä trendeihin, jotta osaisi tarvittaessa välttää niitä. Palautin kerran romaania ja huokasin tutulle kirjastonhoitajalle, että kirja oli hyvin samantapainen kuin muutama muu siihen aikaan ilmestynyt. Hän sanoi: "Niin, monta kertaa tulee mieleen, että taas tämmöinen." Myös vanhojen mestarien tuotanto on kirjailijan bisneksessä ammattikirjallisuutta. Monella alalla sitä luetaan vielä illalla sängyssä vaikka unettaisi kuinka. Terveisiä siis kirjoittajakurssilaisille. :)

    VastaaPoista
  10. Muistaakseni Sofi Oksanen sanoi, ettei hän halua edes kustannustoimittajakseen henkilöä joka tuntee vähemmän kirjallisuutta kuin hän. Se vasta onkin vaativa ammatti, jonka työoloista ollaan, ja ilmeisesti ihan aiheesta, huolissaan.

    Monissa muissakin ammateissa kuin vain kirjailijoiden ammattikunnassa on hyvä olla vähintään hyvä kirjallisuuden tuntemus: äidinkielen (ja muidenkin kielien) opettajat, kirjastoalan ammattilaiset, kirjakauppiaat, toimittajat, kriitikot, tiedottajat, kustannusalan toimijat, teatterityön ammattikunta. Muitakin varmaan on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, yksi tärkeä ammattikunta vielä: kääntäjät.

      Poista
  11. Kiitos kommenteista. Niin hassua kuin se monen mielestä varmasti on, niin tarvitsen välillä vähän vahvistusta. Olen nimittäin jo iäkäs ihminen, ja pudonnut kehityksen kärryiltä muutenkin. Joten periaatteessa olisi ihan mahdollista, että se mikä on ollut normi minun nuoruudessani, ei ole sitä enää nyt. Siis huomaamatta olisi voinut hiipiä sellainen kulttuuri, etteivät kirjailijat enää lue, kuten eivät myöskään kirjailijaksi haluavat lue. Mutta ainakaan tämän blogin piskuinen lukijakunta ei osta tätä ajatusta.

    VastaaPoista
  12. Runoistahan sanotaan, että Suomessa niitä kirjoittaa useampi kuin lukee. :-P Ja uskoisin asian olevankin näin, koska tällaisia ihmisiä on tullut vastaan. Eri asia, julkaistaanko heitä.

    NaNoWriMo-miitissä tapasin kerran tyypin, joka sanoi kirjoittavansa steampunk-romaania. Sanoin, että onpa mielenkiintoista, onkohan tällaisia jo julkaistu suomeksi (tästä on useita vuosia aikaa)? Nolona hän vastasi, että ei ole lukenut yhtään steampunk-romaania, ainoastaan katsonut animea tms.

    VastaaPoista
  13. Eli sain hiukan tukea väitteelleeni, että liikkeellä on kuin onkin ihmisiä, jotka kirjoittavat, mutta eivät lue.

    Kiitos Maija "todistajanlausunnostasi".
    Minua selvästikin epäiltiin pahantahtoisesta valehtelusta, kun puhun ihmisryhmästä, joka hengaa mielellään kirjoittaja- ja kirjallisuuspiireissä, mutta ei välitä lukea kirjoja. Mutta kommenttisi perusteella voisi siis ajatella, että tuo ihmisryhmä on todellinen.

    VastaaPoista
  14. Tuollaisia Maijan kuvaamia henkilöitä varmaan on, että harrastavat jonkin verran kirjallisuutta mutta enemmän jotain muuta kulttuurimuotoa (kuten elokuvia, tv-sarjoja yms) ja päätyvät sitten tuomaan jotain muiden alojen ideoita kirjallisuuteen ottamatta selvää että onko sellaista jo tehnyt joku muu.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!