maanantai 21. syyskuuta 2015

Ei stondaa

Miksi tuntuu, että vain Suomessa on mahdollista, että kantaväestöä aletaan ohjeistaa kuinka pitää pukeutua jotta maahanmuuttajat eivät hämmentyisi. Pohjois-Savon opisto on pyrkinyt helpottamaan turvapaikkaa hakevien 16–17-vuotiaiden poikien kotouttamista antamalla pukeutumisohjeita naisopiskelijoille. Asuntolan ohjaajien mukaan naisten peittävämpi pukeutuminen helpottaisi islamilaisista maista tulevien turvapaikanhakijoiden kohtaamista opistolla.

Silti on sanottava, että itsekin välillä hämmennyn, kun vastaan tulee naisia legginsseissä ja siihen yhdistettynä jokin niukka, navan paljastava ja avarakaulainen toppi. Silloin spontaanisti toivon, että ihmiset pukeutuisivat jotenkin neutraalimmin. Hämmentyisin myös miehistä munasillaan, mutta yleensä miehet pukeutuvat aika peittävästi. Jos rantaleijonat uimarannoilla paljastelevat itseään, niin minä taas en liiku sellaisissa paikoissa. 

Tavat ovat vapautuneet Suomessa. Ikäiseni nainen kertoi eilen, että kun häntä oli tullut kadulla vastaan kolmen alle kouluikäisen pojan ryhmä, yksi pojista oli katsonut häntä silmiin ja sanonut: ei stondaa

Tuttavaa oli naurattanut mutta myös kauhistuttanut. Siksikö naiset kulkevat kaupungilla asioillaan, jotta esikouluikäisillä pojilla stondaisi? No sellaisen kuvan tästä meidän kulttuuristamme helposti saa. Naisten kuuluu olla sen näköisiä että miehillä stondaa. Ja miehillä pitää stondata, mutta sitä ei saa näyttää. Paitsi ehkä tositeeveessä primetime aikaan. Ainakin siitä puhutaan televisiossa jatkuvasti. 

Maahanmuuttovirasto kuulemma hämmästelee naisille annettuja ohjeita, joten ehkä tämä pukeutumisohje on vain savolaisten kouranleukojen pikku provokaatio. Minulla tässä vain vahvistuu se käsitys, että maailma on hullu ja ihmiset ovat hulluja, ja hullummaksi menee. Ikävä olla näin negatiivinen aamutuimaan, mutta tämmöisin aatoksin lähden työviikkoon tänään. Otsikon voi ymmärtää myös laajemmin, ikäänkuin metaforisena kuvauksena omasta mielialastani.

Share/Bookmark

9 kommenttia:

 1. Ainakin naisasialiitto Unionin eilisessä viestissä (facebookissa) sanottiin, että opisto on kieltänyt antaneensa moista ohjetta. Valheita levitetään ja ihmiset uskovat mitä haluavat :(. Tämäkin kirjoitus otsikoineen on mukana vahvistamassa väärää huhua, vaikka lopussa esitätkin epäilyksesi jutun todenperäisyydestä.

  VastaaPoista
 2. Eikö siis Savon Sanomat ole luotettava media ja ovatko jutussa haastatellut ihmiset feikkihenkilöitä?

  VastaaPoista
 3. Se ei ollut opiston ohje, vaan yksittäisen opettajan hölmöilyä, ja meitä on moneksi, se on vain siedettävä.

  VastaaPoista
 4. Itse mietin sitä, että johan tässä on kouluissa ruvettu himmaamaan jouluperinteiden kanssa ja suvivirren laulamisessa, koska uskonnolliset perinteet loukkaavat toisin uskovia ja uskonnottomia. Tässä ilmapiirissä en siis pidä kauhean kaukaa haettuna, että ajatus pukeutumisohjeista suomalaisille jatkaisi elämäänsä.

  VastaaPoista
 5. Ohje on perätön, mutta olen sitä mieltä, että naisten pitäisi kulkea alasti ja harrastaa puistoissa joogaa. Burkhailijat ja muut ahdistuneet voisi sulkea Seilin saareen kunnes oppivat paljastaville eli normaaleille tavoille. Ei siinä mitään vikaa ole, jos nainen haluaa olla kiinnostava. Joutuvathan he sitten elämään jostain 45-vuotiaasta lähtien täysin vailla vainoajien ja ihailijoiden tungettelua / seuraa. Ei saa parrua vaikka kuinka rukoilisi. Ilo siis pitää ottaa irti kun vielä voi ja se on hienoa.

  VastaaPoista
 6. http://yle.fi/uutiset/pitkaan_maahanmuuttajien_parissa_tyoskennellyt_nainen_pukeutuminen_ei_ole_koskaan_ollut_ongelma/8320203
  Tästä uutisesta käy ilmi, että savolaisessa opistossa on keskusteltu naisten pukeutumisesta. Juu, ei ole tullut VIRALLISTA ohjetta, mutta kuten sanoin, suomalaiset eivät tarvitse virallisia ohjeita alkaakseen määrätietoisesti rajoittaa omaa ja muiden elämää sen vuoksi mitä joku toinen mahdollisesti ajattelee. Tämä on jokin suomalainen omituisuus, siis yksi niistä.

  VastaaPoista
 7. Eiköhän se ole niin, että naisille on jaettu pukeutumisohjeita AINA. Ja käyty kiivasta keskustelua siitä, mikä on naisille sopivaa pukeutumista ja saako hameenhelma olla lyhyt, vai mihin sen pitäisi päättyä ettei nainen vaan tulisi raiskatuksi.

  Joten. Ei mitään uutta taivaan alla.

  VastaaPoista
 8. Ajattelin, etten taida olla niin energisellä tuulella, että asettuisin poikkiteloin, mutta tässä blogissa on varmaan sivistynyttä porukkaa, joka osaa suhtautua eri mieltä oleviin = ei kaada herjakuormaa niskaan.

  Joten repliikiksi keskusteluun blogimerkintäni Siveät kaula-aukot (http://aamulyhyet.blogspot.fi/2015/09/siveat-kaula-aukot.html). Juttu on liian pitkä kommentiksi.

  Eri kulttuureissa on näitä juttuja, joiden kohdalla voi olla fiksuinta vähän katsoa ja joustaa periaatteistaan. Sama kuin liikenteessä. Jos joku ei voi koskea tiettyihin asioihin, voin hoitaa tehtävän hänen puolestaan jne. Rajoituksia muuten on joissain kulttuureissa miehillekin: esimerkiksi väljät suorat housut eikä kaikissa seuroissa paitahihasillaan.

  Muslimityötoverini lähiössä olivat jo tottuneet hellemekkoihin ja muuhun. Asiakaspalveluun mennessä tietysti piti "pukeutua".

  VastaaPoista
 9. Niin onhan se selvää, että me kaikki sopeutamme pukeutumistamme tilanteiden mukaan. Minäkin pistän paremmat vetimet, kun lähden tuonne maalikyliin. Mutta tässä kohtaa, josta nyt puhumme, on mielestäni pukeutumisen siveämmäksi säätäjien motiivi väärä.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!