tiistai 16. helmikuuta 2016

Onko Tommi Kinnunen uusi Sofi Oksanen?

Tuttava kertoi kuulleensa tutulta, joka oli lukenut uudesta Suomen kuvalehdestä, että Tommi Kinnunen on käynyt kirjoituskurssini. Tuli sellainen dejavuu-tuntu ja kysyinkin, että oliko varmasti uusi lehti, ettei sittenkin parin vuoden takainen.

No oli minkä vuoden lehti tahansa, niin mietin, että pitäisikö minun ryhtyä jollakin tavalla rahastamaan tällä. Olen siis kirjailija, jonka mainittavin aikaansaannos on, että Tommi Kinnunen on joskus käynyt kirjoittajakurssini.

Tommi järjesti Turussa mahtavat kirjapeijaiset uuden kirjansa lanseeraamiseksi, minä en saanut kutsua. Sanon tämän ilman erityistä katkeruutta, koska rehellisesti sanoen olisin tuskin jaksanut osallistua. Elän vähän raskasta elämänvaihetta tämän kirjailijuuden ulkopuolella ja tunnen tarvetta vetäytyä hiljaisuuteen, erämaa kutsuu enemmän kuin peijaiset joista en ole HSP:nä koskaan ollut kovin kiinnostunut. Tai siis voinhan olla kiinnostunutkin, mutta en kestä niiden viriketulvaa ja sosiaalisten tilanteiden lukemattomia kiusallisia hetkiä.

On sitä paitsi paastoaikakin, jolloin on suositelteva välttää ylenmääristä itsensä viihdyttämistä ja mieluummin vähän hiljentyä ja mieluummin käydä tapaamassa ihmistä, jota kukaan ei välitä käydä tapaamassa.

Voin olla väärässä, mutta olen ollut aistivinani, että ylenpalttinen innostus Sofi Oksasen ympärillä olisi hiukan laantunut. Onko siis aika vaihtaa kirjallinen kunkku toiseen Suomenmaassa? Kadehdin rahaa ja suosiota, mutta en elämäntilannetta.

Share/Bookmark

9 kommenttia:

 1. Auts, kyllä minä olisin katkera, jos en olisi sinuna saanut kutsua tuonne peijaisiin. Ihan sama, olisiko mennyt, mutta hiukka kipeää tuollainen kyllä minulle tekisi ja tulisi loukattu olo.

  No, minähän en aikanani saanut kutsua edes siihen Asentoja-kirjan julkkareihin, kirjassahan oli myös minun novellini.

  Taidamme olle seinäruusuja.

  Olen nettilehdistä silmäillyt Kinnusen hypetystä, hyvin hänet on nostettu esille, mietin samaa, että onko nyt Tervon, Hotakaisen ja Oksasen aika ohi.

  Jotenkin raadollista tämä maailma, joka pyörii julkisuuden ehdoilla. No,kaipa se on oma valinta, kun siihen ryhtyy ja myyhän se kirjoja, kai.

  Sinulle voimia ihan jokapäiväisen elämän läpiviemiseen.

  Luin tuolta aikaisemmista postauksista linkkisi Leenan arvosteluun Kaivatuista, oma arvosteluni oli aikaan hiukka lyhyempi:

  https://susupetalsanat.wordpress.com/2013/12/21/tekstiviestin-pituinen-kirja-arvostelu/

  VastaaPoista
 2. Ei me mitään seinäruusuja olla.

  Kiitos että muistutit tuosta pienestä kirja-arviostasi.

  Paastoaikaan sopii hyvin, että ylpeys saa pieniä kolhuja. Koska ylpeys on kaiken pahan alku, omin voimin sitä ei saa kitkettyä joten tämmöisistä on aina apua:-)

  VastaaPoista
 3. En usko Oksasen uran hypetyksen hiipuvan, sillä Kyyhkyset olivat viime vuoden parhaimpien käännöskirjojen listoilla Englannissa ja Kanadassa.
  Kaikkea hyvää uusille kirjailijoille ja sinulle Kirsti. Olin kurssillasi muutama vuosi sitten ja jos joskus käy niin hassusti, että jotain julkaistaan, niin ainakin kerron sinun kurssista niin kuin Kinnunen, siitä hänelle pointsit.

  VastaaPoista
 4. Kotimainen myynti Oksasella viime vuonna hiipui puoleen siitä mikä hänellä oli ollut ja se ilmeisesti riitti notkahduttamaan koko kirja-alan, koska Suomessa markkinat ovat niin pienet. Siinä mielessä siis olisi nyt tilausta uudelle komeetalle, jonka hypetys realisoituu kirjamyyntinä täysimääräisenä. Toivon, että sinulle käy julkaisujen suhteen toiveittesi mukaan ja kiitos jo etukäteen, jos kerrot että olet käynyt kurssiani. Kasvaahan se maine niinkin, vaikka katoaisi loputkin kunniasta. ;-)

  VastaaPoista
 5. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/27/sofi-oksasen-kirjan-myynti-romahti

  VastaaPoista
 6. Minusta tuntuu että ylipäänsä Suomessa pitää olla joku, jota hypettää ylitse muiden. Aika aikaansa kutakin: Sofia on hypetetty muutama vuosi. En usko että hänen suosionsa varsinaisesti lakkaisi olemasta (mielestäni esim Norma on hyvä teos, joten eivät Oksaselta taidot ole kadonneet) mutta jotta yleisö ei nukahtaisi, halutaan nostaa uusia nimiä esiin. Valitettavasti Suomessa parrasvaloihin pääsee kerrallaan vain yksi, kaksi nimeä. Ehkä nyt on Kinnusen vuoro sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ajatellut, että Oksasen suosio lakkaisi kokonaan olemasta. Mutta linja näyttää olevan se, että kun kulttuuritoimitukset muutenkin kutistuvat ja kirjallisuuden palstatila ja mediahuomio kokonaisuudessaan vähenee, sitä annostellaan yhdelle tai kenties muutamalle. Yritän toki muistaa, ettei kannata sättiä kirjailijoita, vaan niitä voimia jotka alalla jylläävät. Välillä ehkä kadehdin, mutta sitten taas kadun tomussa ja tuhkassa ja teen parannuksen.

   Poista
 7. Hei Kirsti, useasti olen ajatellut, että sinäpä se vasta kiinnostava kirjailijahahmo oletkin. Siksipä olikin ilahduttavaa taannoin lukea pitkä juttu sinusta Sana-lehdessä (muistaakseni). Nauroin ja liikutuin jutun äärellä. Oksaselta olen lukenut vain Puhdistuksen. Se riitti. Kyllä se oli hyvä, mutta koin, että en tarvi sitä maailmaa enempää. Olen lukenut monia kirjojasi useita kertoja, niistä tulee kuin ystäviä. Sinulla on jännä taito samaan aikaan viihdyttää ja lohduttaa. Laita lisää pökköä pesään ja usko persoonalliseen kykyysi. Voimia vaikeaan aikaan! talviunisin terveisin Helinä

  VastaaPoista
 8. Se viihdyttäminen ja lohduttaminen on aina ollut tärkein päämääräni, joten kiitos tästä kannustuksesta!

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!