keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Ehkä juuri sinä olet se hankala naapuri

Eilen osui korvaan uutinen, että joka neljännellä suomalaisella on hankala naapuri.

Okei, aika paljon on tässä maassa hankalia naapureita. Meidän taloyhtiössämme on 30 asuntoa, äkkiä laskien täällä on noin kahdeksan ihmistä joilla on hankala naapuri.Jos jokaisella heistä on yksi hankala naapuri, taloyhtiössämme on kuusitoista ihmistä hankalan naapuruuden verkossa. Jos jollakin on kummallakin puolellaan hankala naapuri, tällöin peräti kaksikymmentä neljä ihmistä taloyhtiössämme on sotkeutuneena hankalaan naapuruuteen. Vain neljä huonekuntaa olisi vapaana hankalan naapuruuden ikeestä.

Kuinkahan moni niistä joka neljännestä suomalaisesta, joilla on mielestään hankala naapuri, ovat kuitenkin myös itse niitä hankalia naapureita? Ovatko nuo huonoista naapureista kärsivät ihmiset aivan varmasti itse hyviä naapureita muille? Miten tämä hyvien ja huonojen naapurien dynamiikka mahtaa toimia?

Miettikääpä tutkimus, gallup tai muu vastaava, jossa tutkija soittaa ja kysyy: Oletko hankala naapuri? Riiteletkö, kiusaatko naapureitasi? Häiritsetkö heitä öisin? Kuinka monta hankalaa naapuria mahtaisi maasta löytyä, jos tutkimusasetelma olisi tämä? Miksi tällaisia tutkimuksia ei tehdä ja julkaista?

Joka neljäs suomalainen on hankala naapuri. Siis myös sinä ja minä voimme olla sellaisia. Mutta tunnustammeko tämän? Haluammeko ajatella sitä mahdollisuutta, että olemme itse hankalia?
 Share/Bookmark

8 kommenttia:

 1. Liittäisin tähän vielä yhden näkökulman. Nimittäin kuinka moni tietää olevansa niin sanottu hankala naapuri? Eli tämähän riippuu vähän myös siitä, keneltä kysytään. Esmes, boheemia elämää viettävän mielestä insinöörimäinennipottajanaapuri on hankala ja varmuudella myös toisin päin.

  Onko olemassa jotain yleisiä hankalan naapurin kriteereitä, joku lista siis, josta voisi tarkistaa, että olenko itse sellainen :D On tietysti joitain selkeitä juttuja kuten yleinen järjestyssääntöjen toistuva rikkominen ja vaikkapa totaalinen yhteistyökyvyttömyys tai suoranainen ilkeys...

  Naapurisovulla ja asiallisilla väleillä on kyllä keskeinen merkitys asumisviihtyvyydelle. Olisi vaan kiinnostavaa kuulla, että millaisia kaikkia asioita ihmiset liittävät hankalaan naapuruuteen?

  Sepe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin, kun naapurien lapset melskasivat keittiöni edessä ja potkivat seinää, että ovatko he nyt sitten niitä hankalia naapureita. Toisaalta minä mulkoilin heitä ikkunasta ja sanoin: älkää potkiko sitä seinää. Siis pilasin heidän ilonsa ja olin heille hankala naapuri. He olivat pieniä, eivät tehneet mitään varsinaista pahaa, mutta minua ärsytti se kopina. Sitten päätin, ettei kumpikaan osapuoli ollut hankala naapuri vaan tämä oli tavanomaista elämää. Eli minulle tuli tästä mieleen vielä yksi uusi asia. Onko niin, että meitä ohjataan ajattelemaan asioita tällaisestä näkökulmasta, että kuka on hankala naapuri, kun toisaalta voisi vain elää ja nahistella ja yrittää tulla toimeen miettimättä, että kuka on hankala ja kuka on ystävä. Eikö se ole ihan luonnollista, että kun eletään lähekkäin niin kaikenlaista kitkaa ilmenee.

   Poista
  2. No totta tavallaan kyllä tuokin. Parhaimmillaan ihminen jalostuu ja avartuu kun suostuu elämään erilaisten ihmisten ympäröimänä. Tarkoituksellinen kiusanteko naapureiden kesken on kai ceissi erikseen. Kaiken kaikkiaan kumminkin tuntuu, että ihmiset ovat kohtalaisen huonoja ymmärtämään erilaisuutta. Mutta se on vain minun kokemukseni..

   Poista
  3. kyllä se on minunkin kokemukseni. Lisäksi olen huomannut, ettei ole mikään tae erilaisuuden sietokyvystä vaikka ihminen itse mieltää itsensä suvaitsevaiseksi maailmojensyleilijäksi.

   Poista
 2. Niinhän se on, että toisen unelmanaapuri on toisen painajaisnaapuri.

  Muistan myös opiskeluajoilta kun joku varoitti, että älä muuta parhaan ystäväsi kämppäkaveriksi, teistä saattaa tulla viholliset. Totuudensiemen siinä ehkä oli. Elintavat kun voivat olla niin erilaisia. Allu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin meni välit ystävään vuosikymmeniksi kun erehdyttiin kämppiksiksi. Myöhemmin on saatu välit korjattua enkä enää edes kunnolla muista mistä se kauhea riita syntyi.

   Poista
 3. Minulla on ollut yksi hankala naapuri. Yllättävintä on ollut se, että se on ollut statusongelma eli hankala naapuri on ollut täällä missä nyt asun, jossa joillain naapureilla on avomersua, Harley Davisonia ja Rolssiakin. Se hankala naapuri ei esim. ollut Lausteella, siellä köyhälässä. Tosin riippunee se kai laskentatavastakin. En niinkään laske hankalaksi häiritsevää naapuria. Että jos alakerran naapuri pistää huonekalut joka viikonloppu kännissä kasaan ja naputtelee niitä kokoon viikolla, niin ei se ole hankalaa. Tai jos hän on meidän saunavuorolla saunassa ja ei tykkää siitä, kun sanomme että vuoro on meidän. Että ihan pitää puukon kanssa ukkopuolen kimppuun käydä, kun selän kääntää, niin ei se ole hankalaa. Itsehän siinä turpaansa sai niin, että varmasti muistaa harkita ensi kerralla tekojaan. Mutta se on hankalaa, kun naapuri kaiken ylös ruutuvihkoon merkitsee ja pahaa mieltä kantaa, pari omenaakin pyytää omalta puoleltaan pois hakemaan oikein syvästi loukkaantuneena ovikelloa rimputtelemalla, ku olivat omput sinne tippuneet ja lastanikin uhkaillaan, sen jo koen hieman hankalaksi, mutta onneksi muuttivat pois. Yritin kyllä olla vittumainen takaisin, jotta ymmärtäisivät lähteä. Mutta hankala en sentään kyennyt heille olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ilmeisesti se tosiaan on määrittelykysymys ja vaihtelee että mikä koetaan häiritsemiseksi.

   Poista

Kerro mitä mielessä!