torstai 8. syyskuuta 2016

Naisoletettu pukeutuu burkhaan

Suomi tuntuu kovin jakaantuneelta. Osa porukasta on ahdistunut sen vuoksi, että turvapaikanhakijoita käännytetään takaisin vaarallisiin oloihin, suomalaiset maahanmuuttoviranomaiset ovat päätöksissään epäinhimillisiä, poliisit ovat rasisteja ja vastaanottokeskusten lähistöllä mieltään osoittavat suomalaiset ovat pahoja ja tyhmiä ja heidän rasisminsa on häpeäksi koko kansakunnalle.

Sitten on sellaisia ihmisiä kuin nuori ystäväni, joka joutuu asumaan kaupungin vuokra-asunnossa alueella, jossa on paljon turvapaikanhakijoita. Ei voi käyttää lyhyttä hametta, avonaista kaula-aukkoa, ei kannata mennä hämärän tultua ulos ja kun rappukäytävässä tai pihalla tulee joku vastaan, ei pidä katsoa päin eikä tervehtiä. Se tuntuu hänestä tylyltä, mutta niin on kuitenkin parempi, jotta ei joutuisi enää uusiin uhkaaviin tilanteisiin. Hänen naapurustossaan asuu paljon kolmekymppisiä tummahipiäisiä miehiä, jotka ovat "kiihtyneitä".

Sanoinkin hänelle, että sinut leimataan rasistiksi, jos sanot tuollaisen ääneen. Hän sanoi, että tervetuloa asumaan sinne missä hän asuu.

Tietenkään ongelma ei ole pelkästään siinä, että alueella asuu maahanmuuttajia, vaan siinä että asukasrakenne on vinoutunut. Siellä asuu lähinnä nuoria miehiä ja sitten joku nuori nainen joukossa. Se jo sinällään aiheuttaa hankaluuksia.

Huomasin, että hän tosiaan puhui miehistä ja naisista jonkinlaisena itsestäänselvyytenä.  Minulle taas tuli mieleen äskettäin käymäni keskustelu kiihtyneen feministin kanssa. Aina kun sanoin jostain ihmisestä "mies" tai "nainen", hän heti korjasi: Tarkoitat siis miesoletettu. Tai: tarkoitat siis naisoletettu. Ja kun sanoin, että minusta heidän sukupuolensa on aika selvä juttu ja sukupuoli vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä, hän sanoi jotain, mitä en kykene toistamaan koska se oli niin monimutkaista ja pyyhkiytyi muististani. Mutta se liittyi etuoikeutettuun asemaani.

Suomessa on porukkaa, en tiedä miten suuresta joukosta puhutaan, äänekkäitä he ainakin ovat, jotka väittävät, että ihminen voi itse valita ja päättää sukupuolensa. Sukupuolia ei ole vain kaksi, vaan niitä on yhtä monta kuin on yksilöä, eikä ihmisiä saa ahtaa binäärisiin lokeroihin.

Mutta kun kantaväestöä edustava valkoinen naisoletettu kohtaa turvapaikkaa hakevan miesoletetun,  siinä voivat osapuolten oletukset olla aika kaukana toisistaan. Nuori naisoletettu ystäväni olisi kiinnostunut kuulemaan, jos jollakin on käytännöllisiä ehdotuksia kuinka toimia hänen tilanteessaan, jotta jännitteitä asuinympäristössä voisi vähentää, ilman että hän joutuu pukeutumaan burkhaan.

Share/Bookmark

21 kommenttia:

 1. Tulee mieleen että miksi tämä miesnaisoletus pitäisi rajoittaa vain sukupuolia koskevaksi.

  Ikiin tätä kai hieman harjoitetaankin kun sanotaan että ihminen on niin vanha kuin tuntee olevansa, eli pitäisikö 64-vuotiasoletetun tai 14-vuotiasoletetun oikeuteen päättää oma ikänsä eikä sulloa ahdistaviin lokeroihin (minä voisin olla 734-vuotiasoletettu).

  Tai vaikka yhteiskuntaluokat tai varallisuustaso. Onko meillä köyhiä ja rikkaita vai köyhäoletettuja ja rikasoletettuja? Ehkä meidän pitää tässäkin tapauksessa hylätä ahdistavat binääriset lokerot.

  Kun puhutaan näistä valelääkäreistä niin ehkä pitäisikin puhua lääkärioletetuista? Ja ehkä sinäkin olet kirjailijaoletettu. (onko "sinä" ja "minä" myös väkivaltainen binäärinen järjestelmä?)

  Kaiken järjen mukaan biologinen laji on myös hylättävä lokero, ihmisyyttä on yhtä monta kuin yksilöä joten on mieletöntä kategorisoida asioita jonkun "lajin" perusteella.

  Kas, tämä ajatuskulku tuntuu johtavan sosiopatiaan.

  VastaaPoista
 2. No sitä minäkin olen ihmetellyt, että miksi juuri sukupuoli nyt on semmoinen, joka pitää saada päättää, kun mikään muukaan asia ei sellainen ole. Kuitenkin sillä olisi paljon suurempi vaikutus ihmisten elämään, jos jotenkin voitaisiin päättää, että ollaan mieluummin rikkaita sen sijaan että nyt ollaan köyhiä. Ja minusta olisj tosi kiva voida päättää olen 28 vuotias, tai jotain niillä main. Ai miten niin en muka ole. Tunnen itseni nuoreksi, kuka voi kiistää sisäisen tuntemukseni. Valekirjailijaksi olen kyllä aina kokenut itseni.

  Eikös joku norjalainen tyttö kokenutkin identioituvansa kissaksi. Miten hänen mahtoi käydä, saiko kissan mikrosirun korvaansa omistajaltaan?

  Hiukan sosiopaattiselta touhu on kieltämättä vaikuttanut viime aikoina.

  VastaaPoista
 3. Johtuuko halu häivyttää sukupuolet siitä, että sukupuolten rajat on koettu liian ahtaiksi. Että tällainen ja tällainen on mies ja vain tällainen on nainen. Raja kulkee tässä ja jos et sovi siihen, olet outo.

  Sukupuolten rajojen häivyttäminen tuntuu keinotekoiselta, mutta näitä sukupuolirooleja olisin valmis rajulla kädellä tuulettamaan. Itse olen jossain määrin kokenut puristumista näitä rajoja vasten ja siksi asia kiinnostaa.

  t. Naisoletettu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tuo koettu ahtaus on yksi selittävä tekijä. Mutta moni on kokenut senkin, että on kyllä ihan mahdollista elää naisena ja miehenä niin ettei sulloudu ulkoapäin tarjottuun rooliin. Se onnistuu ilman että täytyy purkaa koko järjestelmä joka lisäksi lienee aika vaikea purettava, koska tuntuu olevan niin luontainen tapa koko tälle luomakunnalle jakautua sukupuoliin. Muutamat poikkeukset vahvistavat säännön.

   Poista
 4. Aina nuoret naiset ovat saaneet kohdata miesten kiiluvia silmiä, ala-arvoisia ehdotuksia, lääppimistä, kourimista, vitsailua ja muuta. Aina.

  Seksuaalirikoksia tekevät valtaosaltaan miehet. Katolilaiset ja fundislestadiolaiset miespapit ovat "kunnostautuneet" myös lapsiin sekaantumisessa.

  Mitä sanoisin nuorelle ystävällesi, joka ahdistuu maahanmuuttajamiehistä? Kysyisin mitä on konkreettisesti on tapahtunut. Mikä oli tilanne ja mitä siinä tapahtui. Katseita? Sanailua? Lähentelyä? Ehdotuksia? Mitä? Vasta sitten voi miettiä kuinka voi puuttua asiattomuuksiin, ja jos on kyse todellisesta uhkailusta/uhkasta löytää keinot miten sen saa loppumaan.

  Keinoja kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasa-arvo etenee tälläkin alueella, juuri napsahti nakki naisopettajalle joka oli käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen oppilastaan.

   Ei sinun varmaan tarvitse sanoa ystävälleni mitään. Hänhän itse toivotti kaikki tervetulleiksi asumaan kulmakunnalleen. Kommenttisi rinnastuu minun mielestäni vähän noihin hurskasteleviin päivityksiin, jossa keskituloiset hyväosaiset kokeilevat kuukauden millaista on elää peruspäivärahalla. Kun kerää sieniä ja marjoja metsistä niin herranjesta, sosiaalituet riittävät maanmainiosti.

   Poista
  2. Anonyymi, en allekirjoita tuota väitettäsi "Aina nuoret naiset ovat saaneet kohdata miesten kiiluvia silmiä, ala-arvoisia ehdotuksia, lääppimistä, kourimista, vitsailua ja muuta. Aina. "

   Minusta väite on vahvasti väritetty ja liioiteltu. Tunnen helsinkiläistyttöjä, jotka puhuvat samoin kuin jutussa kuvattu nuori tyttö. he asuvat Kontulassa, lähellä ostaria, jolla majailee joukoittain nuoria maahanmuuttajamiehiä.

   Miehet kuvaavat tyttöjä kännyköillään, huutelevat ja tekevät seksiehdotuksia ja halventavia eleitä, seurailevat tyttöjä, jotka eivät enää uskalla käydä kaupoilla kyseisellä paikalla. Kyllä tämä ilmapiiri poikkeaa suuresti siitä vapaasta ilmapiiristä, mihin meillä on totuttu. Pelko on todellista, ja turha miehiä on mielestäni lähteä testailemaan.

   Poista
  3. Tässä ei varsinaisesti myöskään auteta aidosti hädänalaisten maahantulijoiden asiaa, jos leimataan hysteerikoiksi nuoret naiset jotka kokevat uhkaa näillä asuinalueilla.

   Poista
  4. Haluaisin totisesti nähdä, kun Kirsti ja pseudonyymi Ikkuna I käynnistävät hankkeensa ja ryhtyvät tositoimeen. Auttamaan nuoria naisia. Kuinkahan moni rientää luoksenne?

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Tälle "ikkunaiinekselle": Jo pieni vilkaisu blogiisi kertoo ettet tunne nuoria tyttöjä, et ainakaan niin paljon kuin minä. Edustat ajattelutavallasi peräkyläläistä ja enempi peräkamarin maalaismiestä kuin kaupunkilaista tai minkäänikäistä naista. Olen asunut vuosikausia Hgissä hyvin muualta muuttaneiden keskellä, eikä ole tarvinnut pelätä. Sen enempää kuin nyt kaupungissa tarvitsee.

  Neuvoni on: pysykää metsäläiset siellä missä olette syntyneet, kaupunkilaisuus ei kaikille sovi.

  (olen nainen ja asunut hyvin moni-ilmeisillä asuinalueilla, työkavereina ollut nuoria muslimimiehiäkin (huhuu). Ennakkoluuloja en aio kasvattaa ja lisätä, ahdistuneimmat saavat siitä vain lisäravintoa fobioihinsa. Seksuaalirikoksia tekevät edelleenkin eniten supisuomalaiset miehet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Anonyymi, asun satakuntalaisessa kaupungissa ja olen tehnyt elämänurani opettajana, varsin pidettynä, jos sanon suoraan. Bravuurini olivat luovan ilmaisun kurssit teini-ikäisille.

   Voin vakuuttaa, että joukossa oli kaikenlaisia ja kaikenvärisiä oppilaita. Mm. romaninuorukaiset osoittivat taiteelliset kykynsä hämmästyttävällä tavalla, vaikka eivät muissa aineissa loistaneetkaan. Maahanmuuttajanuorille olen opettanut suomea.

   Poista
 7. Tulipa taas outoja kommentteja anonyymeiltä. No rauha teille.

  VastaaPoista
 8. Ikävää, että sinä Kirsti vaikutat ennakkoluuloiselta muslimeja kohtaan. Tunnetko ketään henkilökohtaisesti? Pidän sinua viisaana ja humaanina kirjoittajana ja olen seurannut blogiasi pitkään, mutta tämä maahanmuuttajia kohtaan tuntemasi ennakkoluuloisuus ja jopa suoranainen viha on saanut minut hieman perääntymään blogistasi. Ikkuna-iinestä en edes viitsi lukea. Joskus sitä luin mutta se on niin tympeää älyllisyyteen verhottua rasismia, että pahaa tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhuinko jossain kohtaan muslimeista? Eivät kaikki turvapaikanhakijat todellakaan ole muslimeja. Tunnen henkilökohtaisesti todella paljon maahanmuuttajia, koska toimin aktiivisesti yhteisössä, johon kuuluu väkeä näin 80 eri kansallisuudesta. Mukana myös paperittomia. Mutta blogianihan ei tosiaan ole pakko lukea. Jos ahdistaa, kannattaa etsiä toinen kupla.

   Poista
  2. Jaa nyt ymmärsin, sana burkha ohjasi ajatuksia pelkästään muslimeihin. Lainaan kuitenkin itseäni tuosta blogipostauksesta:
   "Tietenkään ongelma ei ole pelkästään siinä, että alueella asuu maahanmuuttajia, vaan siinä että asukasrakenne on vinoutunut. Siellä asuu lähinnä nuoria miehiä ja sitten joku nuori nainen joukossa."

   Olisi hyvä, että asukasrakenne olisi aina sillä tavalla tasapainossa, että alueella asuisi lapsiperheitä, nuoria sinkkuja, vanhuksia. Suuri osa ystäväni huolista johtuu siitä, että on synnytetty getto, jossa asuu lähinnä vain nuoria miehiä. Siis turvapaikanhakijoita ja sitten näitä kotimaisia puolimaailman kansalaisia, huumehörhöjä, alkoholisteja ym. jotka eivät saa asuntoa vapailta markkinoilta. Ongelman ydin siis ei ole ihmisten kansallisuudessa, vaan köyhyydessä ja yhteiskuntapolitiikassa, joka synnyttää lisää köyhyyttä.

   Poista
  3. Missä semmoinen ghetto on, jossa on vain nuoria maahanmuuttajamiehiä ja vain yksi nuori naimaton suomalainen nainen? Mä en nyt usko tähän stooriin, jostain syystä.

   Poista
  4. Todistat siis omalta osaltasi todeksi postaukseni väitteen: armas Suomemme on kovin jakautunut, ihmisten todellisuudet ovat kaukana toisistaan.

   Poista
  5. Olet väärässä ennakkoluuloinesi, Anonyymi. Rasismia eli rotuvihaa en osaa tuntea, koska minusta ihminen on nahkansa sisällä aina pohjimmiltaan sama. En ole koskaan kirjoittanut mitään halventavaa toisenlaisista ihmisistä.

   Mistä tuntee rasismikortin heiluttajan? Siitä, että hän vain nimeää toiset rasisteiksi, muttei pysty yhdelläkään lauseella todentamaan huutoaan.

   Joskus jopa epäilen, että kyseessä on jonkinlainen fobia: nähdä rasisteja kaikkialla, missä joku uskaltaa olla eri mieltä hänen kanssaan tai pelkästään pohtii asioita maahanmuuton ympärillä..

   Poista

Kerro mitä mielessä!