keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Ketjut ruosteessa

Kun kävin hakemassa polkupyörän keväthuollosta, huoltomies alkoi kysellä, että mitähän öljyä sinne ketjuihin oli laitettu, kun se oli kerännyt itseensä tomua ja kiviä, ja oli niin tiukassa, että hän sai tehdä töitä tosissaan saadakseen ketjut puhdistettua. Menin vähän hölmöksi, on nimittäin niin että siippa tosiaan lorautteli viime vuonna nariseviin ketjuihini jasmiinilta tuoksuvaa hierontaöljyä, jota saimme joskus lahjaksi ystävältä, joka halusi kannustaa meitä hoitamaan parisuhdettamme. Jostain syystä emme ole käyttäneet öljyä varsinaiseen tarkoitukseensa. Tiet olivat vielä jäisiä, mutta oli ihana ajella kotiin pyörällä, joka luistaa hienosti. Ostin avuliaalta huoltomieheltä pullon ketjuihin tarkoitettua öljyä ja mietin olisiko hänellä ehkä käyttöä jasmiinintuoksuiselle hierontaöljylle. En tohtinut kysyä kuitenkaan.

Share/Bookmark

11 kommenttia:

 1. Se on mukavaa, että sinulal on noin läheinen suhde sykkeliisi. Polkupyöräerotiikkaa löytää myös Flann O'Brienin maanmainiosta klassikkoteoksesta Kolmas konstaapeli.

  Kaikkein tärkeintä toimivassa pyöräsuhteessa on keskinäinen tasapaino.

  VastaaPoista
 2. Jaaha, kiitos kirjavinkistä Utumies. Niin, kieltämättä tasapainoa tarvitaan pyörräillessä.

  VastaaPoista
 3. Tämä oli ehkä hauskimpia blogipostauksia pitkään aikaan!
  Kun fillari on laitettu kuntoon, niin sillä ajelu on kyllä suuri nautinto. Itsekin tässä mietin, että veisinkö pyörän ammattilaiselle vai suhuttelisinko itse laventelintuoksuiset hierontaöljyt.

  VastaaPoista
 4. Muutenkin ketjujen öljyämisen tarkoitus ei ole saada ketjuja rasvaisiksi niin, että niiden pintaan tarttuu kaikki, vaan saada voiteluaine valumaan ketjun sisään eli sinne liikkuvien nivelten väleihin. "Oikea" tapa öljytä ketjut on tipautella juoksevaa öljyä ketjun sisäpinnoille, rullata ketjuja raivokkaasti hetki niin, että öljy valuu joka rakoseen ja sen jälkeen PYYHKIÄ fillarirätillä ketjun ulkopinnat yltä, päältä ja sivuilta niin, ettei ketju jää tahmeaksi. Se tahmeus juuri kerää tomua ja kiviä hidastamaan menoa. Tuollainen paksu hierontaöljy ei varmaan edes ole valunut kunnolla ketjun rakosiin, jonne voiteluaine kuuluu.

  VastaaPoista
 5. Hihihi! Hierontaöljyä rattaisiin! Hauska juttu.

  Pyöräilykausi lähestyy. Haaveilin vielä hetki sitten, että voe kun piäsis 5 tuhannen km:n pyörämatkalle ensi kesänä, mutta eipä se tule onnistumaan. Täytyy tyytyä vain näihin muutaman sadan kilometrin lenkkeihin tässä jossakin...

  Toissakesänä tein 80-vuotispäivityksen Pentti Haanpään vuonna 1928 tekemään pyöräretkeen Keski Suomeen, Savoon ja Karjalaan. Yli 2100 km tuli mittariin ja aikataulukin piti.

  Mutta että hierontaöljyä... Takapuoli piti kyllä öljytä tiheään tohtori Kaikkosen Pepanthelilla...

  VastaaPoista
 6. Onpas ihanaa, kun polkupyöräharrastajat aktivoituvat kommentoimaan!

  Koistinen, suosittelen ammattilaista, se pitää kansantaloudenkin rattaat pyörimässä.

  Juha T, kyllä se hierontaöljy silti tuntui hiukan auttavan, narina loppui ja polkeminen keveni, mutta epäilemättä on parempiakin öljyjä siihen tarkoitukseen.

  Valto Ensio, sinähän peto olet. Tuollaisiin reissuihin minä en ole yltänyt koskaan. Mutta pyöräily on kyllä kivaa.

  VastaaPoista
 7. Tämä oli hauska juttu. Kevät on selvästikin tulossa sinne Turkuunkin!

  VastaaPoista
 8. Olkaapa hyvät vaan, Jl ja Anna. Vaikka kevät on edelleen enemmän uskon asia kuin näkyvää todellisuutta.

  VastaaPoista
 9. Tämä uskon asia onkin siitä riemastuttava, että siitä tulee näkyvää, konkreettista todellisuutta. :)

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!