maanantai 11. helmikuuta 2013

Aina sitä hämmästyy

En tiedä kumpi järkyttää enemmän. Paavin ero, vai sen huomaaminen, että paavin ero järkyttää. Edellinen paavin ero on tapahtunut 1200-luvulla, joten aika poikkeuksellista historiallista tapahtumaa tässä todistetaan. Tulisiko seuraava paavi Etelä-Amerikasta viimeinkin, tai Afrikasta. Tunnen ihmisiä, joiden elämä meni nyt sekaisin.

Share/Bookmark

21 kommenttia:

 1. Minä taas ihmettelen, mikä siinä niin järkyttää? Paavi B kuudestoistahan on melkoisen iäkäs herra ja voimatkin jo vähissä. Ei ihme, ettei jaksa. Ei kai sitä nyt pidä ihan niin paljon itseään kärsiinnyttää, että viimosilla voimillaan pitäisi hengailla ympär maalimaa näyttämässä naamaansa. Päästetään vaan paavi "eläkkeelle". Meinasrin kirjoittaa päiviltä, hoho.

  Eli kuten tästä voi huomata, paavin olemassaolo ei vaikuta elämääni mitenkään. ;)

  VastaaPoista
 2. Paavi on vähän kuin omainen. vanheneminen, heikentyminen, on tietysti luonnollinen osa ihmisen kohtaloa, mutta silti tuntuu surulliselta kohdata tämä tosiasia.

  VastaaPoista
 3. YLE:n Facebookissa uutista kommentoi joku pipopäinen nuorehko neito: "Taas niin turha uutinen". Tuumasin itsekseni, onko oikeasti nuorison historiallinen ja yhteiskunnallinen taju näin ohuella pohjalla - jos uutinen koskettaa 1,12 miljardia ihmistä maapallolla, se ei ole todellakaan "turha", vaikka se ei juuri omaa elämää liippaisikaan.

  Mikähän ei sitten ole turha uutinen? Sketsihahmon putoaminen viihdeohjelmasta? Anteeksi, tämä oli ilkeää. Ja voihan olla, että tulkitsin tuon lausahduksen jotenkin ihan väärin.

  VastaaPoista
 4. Ei 1200-luvulla, vaan 1415 Gregorius XII.
  http://t.co/jUfEwpXZ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin paaveja oli jo valmiiksi kolme, kahden oli pakko lähteä, että saatiin sopu. Ihan vastaavaa eroa kuin nyt pitää hakea 1200 luvulta, näin sanottiin kotimaan verkkosivuilla.

   Poista
 5. Täällä eletään jossain kuplassa selvästikin. Uutinen on monella tapaa pysähdyttävä. Facebookissa leviää paavin kroppaan ympättyä Berlusconia, sekin tuntuu yllättävän mauttomalta.

  VastaaPoista
 6. 1200-luvulla eri tapaus. Celestinus erakko valittiin paaviksi 80-vuotiaana, väsyi. seuraaja heitti hänet vankilaan, ja Dante kirjoitti hänet Jumalaisessa näytelmässä helvettiin (Wall Street)

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. edellä Wall Street journal, Wikipedia:
  Pyhä Celestinus oli muutaman kuukauden paavina. http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyh%C3%A4_Celestinus_V

  VastaaPoista
 9. Todella ainutlaatuinen tapaus. Koko maailma on ymmällään, sillä tuo 1200-luvun Celestinus V oli ensimmäinen, joka erosi paavin virasta ( ja viimeinen, jota ei valinnut konklaavi), Gregorius XII poikkeustapaus, kuten sanoit Kirsti. Kun sanoin, että tulet kokemaan uusia mielenkiintoisia ongelmia, en voinut kuvitellakaan, että tulisi tällainen uutinen.
  http://www.britannica.com/EBchecked/topic/101351/Saint-Celestine-V
  Poista nuo aikaisemmat viestini.

  VastaaPoista
 10. Täällä ovat uutistoimitukset sekaisin. Ihmettelin ensin päivällä, että häh, mitä se paavi nyt on tehnyt, ja kun aloin ymmärtää enemmän, näin mitä ymmärsin. Eronnut paavi. Saksa ainakin kuohuu.

  VastaaPoista
 11. Joo, dramaattinen tapahtuma ja sen verran harvinainen ettei kai yksi yhteen näitä ole tapahtunut, mutta tosiaan virallinen mahdollisuus tähän oli ja paavi on jo joitain vuosia sitten maininnut että jos terveys pettää niin voi tätä vaihtoehtoa käyttää...
  Ymmärrettävä mutta silti yllättävä, mutta sellaisiahan ne vanhempien sukulaisten vanhuuteen väsähtämiset tapaavat olla, vaikka järki sanoo että se on luonnollista niin silti...

  VastaaPoista
 12. Minä rohkenen olla sitä mieltä, että kerrankin joku älyää jäädä eläkkeelle hyvän sään aikana. Jos ei jaksa, niin sitten oli totisesti aikakin. Ihminen kai se paavikin on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin. Kaikki muistavat, kuinka heikossa hapessa Jean Paul II oli viimeisinä aikoinaan. En ihmettele, ettei Benoit XVI halua samaa pyöritystä.

   Poista
 13. Juu, kyllä minä ymmärrän ja kunnioitan kykyä tehdä tällainen päätös, mutta ei se vähennä tilanteen dramaattisuutta.

  VastaaPoista
 14. Pitää konklaavin valita alun alkaen nuorempia henkilöitä, onko jo kehitysmaiden katolisten aika ja naisten? Nykyinen ja myös edesmennyt meininki muistuttaa N-liiton johtovalintaa, joka tosin oli lyhytaikainen verrattuna paavien valintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vatikaani lienee järein valkoisen miehen bunkkeri mitä nykypäivänä on jäljellä. Ainakin julkisesti, tiedä sitten mimmoisia uusnatsi- ym. verkostoja silmän ulottumattomissa luikertelee.

   Poista
 15. Minulla ei ole asiantuntemusta arvioida kumpaakaan valintaprosessia, mutta veikkaan, että tuskin saamme naispaavia..

  VastaaPoista
 16. Nuorempien valinnassa on se ongelma että paavius on yleensä elinikäinen ja jonkinlainen vaihtuvuus on yleensä parempi kuin liian pitkät kaudet. Siitähän oli puhetta että Benedictus XVI:n valinnan yhtenä puolteena oli tämän ikä, Johannes Paavali II:n pitkän kauden jälkeen haluttiin joku joka ei vedä päälle parikymmenvuotista kautta. Hyvän tovinhan Benedictus XVI kuitenkin jaksoi.

  VastaaPoista
 17. Liekö syynä oma ikääntyminen, mutta olen alkanut arvostaa iän ja kokemuksen tuomaa perspektiiviä asioihin. Voi monestakin syystä olla fiksua, että paaviksi valitaan iäkkäämpiä tyyppejä. B mielestäni hoiteli hommaa ihan ok, vaikkei ollut sellainen mediapersoona kuin edeltäjänsä.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!