23.
Epänormaali on normaalia.
***
En tiedä pitäisikö olla pahoillaan siitä, että kun pitkästä aikaa pystyn eläytymään, suorastaan heittäytymään romaanin maailmaan, nauramaan, liikuttumaan ja huudahtelemaan mielessäni: juuri näin, tiedän tunteen, olen kokenut samaa, kysymyksessä on ylikansallinen menestysteos, josta on leivottu myös elokuva.
En ole nähnyt elokuvaa ja kirjaankin tartuin vain siksi, että jossain kirjoittajaryhmässä joku ihminen sanoi toistamiseen en edes muista kenelle, enkä minä tähden, että lue se Piin elämä, se romaani kertoo juuri tuosta asiasta. En muista mistä asiasta. Mutta Piin elämä, Piin elämä, se jäi takomaan takaraivoa ja kun kirjastossa näin romaanin palautushyllyssä, otin sen mukaan ja luin parissa iltapäivässä riemastuneena kuin lapsi.
Tein sinulle tunnustuksen. Kurkkaa http://www.ladygrase.blogspot.fi/. Joo veneilyä, mutta rakastan silti häröilyjäsi!
VastaaPoistaTästä tulee Hamlet mieleen.
VastaaPoistaPiin elämä -elokuvaa en ole nähnyt, mutta kirjasta pidin valtavasti. Olen vuosikaudet ihastuksissani jauhanut kaikille, että ajatella: kirjan juonen voi oikeastaan tiivistää yhteen lauseeseen (poika matkustaa veneellä tiikerin kanssa valtameren halki). Ja miten runsas ja valloittava kertomus se onkaan.
VastaaPoistaTerv. Sari
Oho, kiitos Elli-Jasmiini!
VastaaPoistaAi niinkö? Anna.
Sari, minäkin ihmettelin että miten voi tarinan rakentaa sillä tavalla, mutta kyllä vaan voi.
Hamlet sanoo suurin piirtein näin: kun on "sairas" aika, terve joutuu pitämään itseään sairaana.
VastaaPoistaTutut on olleet tunnelmat Hamletin aikoina.
VastaaPoistaKarmeita jutteli myös Hamlet.
VastaaPoistaShakespeare eli pahaan aikaan. Oli sotia ja hirveitä kulkutauteja, jotka saattoivat tappaa yhdessä päivässä.
Tiesitkö, että Shakespeare oli "salakatolinen"? Oli pakko olla salaa siihen aikaan, kun Henrik VIII oli aloittanut "uskonpuhdistuksen" toisin sanoen puhdistanut kirkon omaisuuden itselleen ja jakanut luostarit suosikeilleen rakennustarpeiksi ja linnoiksi (Downton Abbey -tyyliset rakennukset). Samoin teki Kustaa Vaasa. Onneksi Elisabet oli jo aika lempeä.
Tämäkin on huonoin mahdollinen aika kääntyä katoliseksi. Tunnen myötätuntoa, mutta toivon, että saat Piin elämän lisäksi paljon muitakin elämäniloa nostavia kokemuksia. (Ei ole luterilaisillakaan hyvät ajat.:))
En tiennyt Shakespearen salakatolisuudesta. Salakatolilaisia oli Suomessakin, ihan rahvaan ihmisiäkin ainakin pitkin 1700-lukua. Paavi kehottaa optimismiin ja rohkeuteen, pessimismi ja pelko ovat paholaisen keksintöä... Niin, tuon aforisminkin tarkoitin oikeastaan positiiviseksi, se tuli juurikin Piin elämästä. Siinä normaali rahtilaiva upposi meren pohjaan ja alkoi ihmeiden aika.
VastaaPoistaYmmärsin sen aikaisempien aforismiesi jatkumona.
VastaaPoista