8.
Raskas aika vaatii kevyet uutiset.
***
Kyllä se pistää miettimään, kun uutislähetyksessä kerrottiin eilen uutisena, että nyt ihmiset joogaavat erityisen paljon, tai että suosituin mieskuorolaulu on Sibeliuksen Finlandia. Ajatella, jos olisin jäänyt vaille näitäkin uutisvälähdyksiä.
Ja pari päivää sitten näytettiin oikein reportaasia, kuinka jonkin urheilulajin harrastajat lapioivat lunta Vantaanjokeen.
VastaaPoistaAivan. Eukonkanto- ja saappanheitto-kilpailujen uutisointeja odotellessa...
VastaaPoistaViime viikolla oli Kymppiuutisissa uutinen (huom! ei edes loppukevennys) siitä, kuinka kyseisen päivän Kauniiden ja rohkeiden jakso oli Ridgen viimeinen!!!!!!!!! Paasasin lapsilleni, että kuka on Ridge Forrester? Uutiskuvassahan näytettiin näyttelijä Ron Mossia. Sitten jutussa vielä haastateltiin joitain mummoja, jotka tiesivät, että Ridge ja Brooke ovat olleet tv-sarjan aikana seitsemän kertaa naimisissa. Seitsemän! Kuinka uskottava on sarja, jossa sama pari on mennyt naimisiin seitsemän kertaa? Kysyn vaan...
VastaaPoistaNiin muuten olikin uutisissa. Eikö niitä avioliittoja ollut Ridgellä toista kymmentä, mutta Brooken kanssa seitsemän. jotkut ne uskoo avioliittoon ja se on hienoa se.
VastaaPoistaIhmiset yleensä hahmottavat uutistarjonnan kummallisesti: kun kerrotaan jostain kouluampumisesta isoin otsikoin, se on marisijoiden mielestä revittelemistä ja jos kerrotaan päättäjien toilauksista ja väärinkäytöksistä, se on loanheittoa, Talvivaaran tai STX-telakan onneton hoitaminen on ikävää syyllisten etsimistä, ulkomaat liian kaukana ja Eu:n rahavirrat liian monimutkaisia. Kaikki on niin negatiivista ja synkkää, sanotaan. Halutaan posittivisia uutisia. Jees, mutta kun suuren luokan positiivia uutisia on niin kovin vähän. Ja jos lehdistö turvautuu noihin hauskoihin ja viattomiin saappaanheittoihin tai lumenlapiointeihin maristaan keveydestä ja haluttaisiin "oikeita uutisia". Mitähän ne sitten mahtaisivat olla?
VastaaPoistaSitäpaitsi ei kannata kovin vakavasti naureskella noille Ridge-uutisoinneille tai muille lumenlapioinneille. Niitä tehdään ihan tahallaan,nehän ovat sellaisia inhimillisesti kiinnostavia, niille naureskellaan mutta niitä luetaan, lukija tuntee lukiessaan ylemmyyttä:tyhmäthän tämmoisiä lukevat...
Eli toden totta: raskas aika vaatii kevyet uutiset.
Tilanne on täysin päinvastoin. Vaikeina aikoina kaivataan sisältöä ja varsinkin optimismia.
VastaaPoistaErittäin hyvä aforismi, Kirsti! (On todettava, että olemme siis viimeiset 20 vuotta menneet kohti aina vain raskaampia aikoja...)
VastaaPoistaRakkaat ystävät: uutinen ei voi olla muuta kuin tosiasioiden kokoamista ja kertomista, se on pelkkää faktaa. Uutien ei ole fiktiota tai toiveajattelua. Ne eukonkatokilpailujutu ovat sitä hassunhauskaa optimismia. Raskaina aikoina niitä tietty tarvitaan.
VastaaPoistaMun mielestäni uutiset (seuraan vain ylen uutisia)ovat tätänykyä masentavia. Tukka nousee pystyyn, kun on vaan talouskriisiä, yt-neuvotteluja ja leikkauksia. Pelottavaa!
VastaaPoistaOptimismia minäkin kaipaisin kuten joku tossa aiemmin. Ei haittaa, jos uutisten lomassa kerrotaan joogasta tai pääsiäisen vietosta tai kuorosta. Pikkukevennykset rankkojen aiheiden väliin passaa mulle. Mutta ei mikään Ridge, yök.
Olen ihan innoissani sun afoista! Lisää!
Sanna
Eikö se ole jotenkin sisäänkirjoitettuna uutisen ideaan, että niiden kuuluu olla huonoja uutisia. Oletusarvona meillä on, että asiat menevät hyvin, ja kun jossain ei mene, se on heti uutinen. Siksi voisi oikeastaan ajatella, että on onnellista niin kauan kuin suurin osa uutisista on huonoja, koska se tarkoittaa, että enimmäkseen koetaan maailman olevan mallillaan. Jos alkaisi tuutista tulla vielä enemmän joogaa ja ridgeä, se tarkoittaisi, että asiat ovat todella huonosti, koska ei enää uskalleta uutisoida huonoista jutuista...
VastaaPoistaKiitos palautteesta afojen suhteen. Tässähän alkaa jo ihan innostua...