keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Ajatelkaa sanan kannustaminen alkuperää, vähän karsee sana, eikö?

Jenni Haukiolla on ollut Suuri Ilo saada järjestellä Turun kirjamessuja ja hän on aivan innoissaan siitä miten loistava ohjelma on tulossa ja hän odottaa kovasti kirjamessuja. Lukiessani näitä hänen valmistelutiiminsä joukkopostitusterveisiä mietin, että onko se totta. Onko messujen järjesteleminen ollut suuri ilo.

Luultavasti se on ollut, mutta toisaalta asiasta ei voi olla ihan varma, koska vaikka se ei niin kovin suuri ilo olisikaan ollut, niin tällaisiin markkinointikirjeisiin ei voi koskaan laittaa, että

olen nyt ollut vähän ahdistunut siitä mitä tapahtuu Syyriassa ja Egyptissä ja mitä tapahtuu Turussa, että oliko se moskeijakin pakko töhriä. Ja mietin välillä koko tämän touhun tarkoitusta, että kannattaako järjestää tällaisia massatapahtumia, joihin pieni ihminen hukkuu ja herkkä sielu niin herkästi vammautuu. Mutta kun maailma nyt on tämmöinen, niin yritän pysyä mukana, varsinkin kun olen presidentin puoliso.

Noinhan ei voisi kirjoittaa, kun tarkoitus on kannustaa ihmisiä sankoin joukoin kirjamessuille. Mutta huomatkaa sanan kannustaa alkuperä. Kannushan on se piikki, joka kiinnitetään saappaaseen ja jolla lyödään hevosta kylkeen, kun se ei jaksaisi enää laukata.

Kirstin messuohjelma:
Lauantaina 5.10 Nuorisokirjailijoiden osastolla Fiilaan ja höylään klo 11.
Klo 15.30 olen Vinski lavalla Johannes ja Jura kirjan kanssa.
Sunnuntaina 6.10 klo 11.30 Fiore-lavalla Terhi Rannelan kanssa (Terhin Punaisten kyynelten talo ja minun Kaivattuni puheenaiheena), 
Klo 14 vuorossa Äidinkielen opettajien liiton osasto (Mutta mikä kirja, onko se tuo Johannes ja Jura?)
Sakariinina pohjalla Ihmissusikavalkadi 14.45 lähtien. Juri Nummelin haastattelee ja tulee sinne kai muitakin. 

Tarkemman ohjelman ja myös paikat jne löytää tietenkin kätevästi verkosta.Share/Bookmark

15 kommenttia:

 1. Kannustaminen pitäisi kai vaihtaa innoittamiseen tai innostamiseen, kirjailija saa valita;)

  Minusta on hienoa, että Jenni Haukio haluaa kantaa kortensa kekoon Turun kirjamessujen primus motorina. Tämähän tuo messuille lisäarvoa, kun tavallaan preseidenti puoliso antaa niille 'kasvot'.

  (Minä en tästä lähin pysty enää KANNUSTMAAN ketään, kiitos sinun;) En käytä issikalla, jolla ratsastan, edes kuolaimia!)

  VastaaPoista
 2. Sosiokulttuurinen innostaminen on ollut lempiaiheeni jo runsaan vuosikymmenen. Mutta kyllä sekin sana voidaan pilata, kun innostaminen toimii peiteterminä kaikenlaiselle ihmistä kunnioittamattomalle hiostamiselle. Samoin valtaistaminen ja voimaistaminen tai voimaannuttaminen ovat oikein ymmärrettyinä hienoja asioita, mutta konsulttien käsissä erilaisissa työvoimapoliittisissa koulutuksissa... aargh

  VastaaPoista
 3. Yksi kaverini käytti kyllä "innostamista" tuollaisessa etymologisessa kannustaa-merkityksessä, motivoi muita tekemään asioita joita nämä eivät ymmärtäneet haluta :)
  Ihan siis positiivisessa mielessä, yhteiset asiat tuli tehdyksi jne. mutta "A innostaa sinut [tekemään jotain]" tuli kyllä lentäväksi lauseeksi...

  Ja hämmentävää kyllä jotkut ihmiset myös nauttii kaikenlaisten isojen tapahtumien järjestämisestä...en ihan tajua mutta siksi en varmaan sellaisia järjestäkään :)

  VastaaPoista
 4. Niin jotkut nauttivat isojen tapahtumien järjestämisestä ja niihin osallistumisesta, ja heidän tämä maailma selvästikin on..

  VastaaPoista
 5. Olisit ehkä voinut jättää sanan kannustaminen taustat setvimättä. Huh, huh. Mutta toisaalta: monilla kohteliaisuustavoilla on karmeat taustat. Kättely = minulla ei ole kädessäni murha-asetta. Nainen menee ensimmäisenä portaat alas = entisaikaan linnoissa salamurhaajat väijyivät , olihan se parempi että salamurhaaja iskee piikkinsä naiseen kuin mieheen. Jeps jeps.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi juttu. Ja onko se pelkkä urbaanilegenda, että kravatti olisi tullut kroaateilta, jotka pitivät kätevää hirttosilmukkaa aina messissä, koska ei koskaan tiennyt kenet pitäisi hirttää. No en ole tarkastanut tätä, pitääkö paikkansa. Niin hyvä juttu, että kiva kertoa, vaikkei olisikaan tosi

   Poista
  2. Mä olen kuullut että kravatti oli tullut liinasta joka oli vedetty tiukasti kaulan ympärille ettei syöpäläiset putoile kauluksesta sisään.

   Poista
  3. Nainen portaat alas ensimmäisenä = siksi ettei mies katseli hameiden alle.

   Poista
  4. Jo muinaiset roomalaiset käyttivät liinaa kaulassaan merkkinä siitä, mihin sotajoukkoon kuuluivat. Huivi on kelvannut yhtä hyvin pioneereille kuin partiolaisille tai karjapaimenille.

   Nimi 'kravatti' tuli kardinaali Richelieun joukoissa taistelevien kroatialaisten palkkasotureiden värikkäistä kauniista kaulahuiveista, jotka saattoivat olla silkkiä, pellavaa tai jotain karkeampaa kangasta.

   Kroatialaiset viettävät lokakuun puolivälissä kansallista kravattipäivää. Siellä voi nähdä patsaillakin kirkkaanpunaisen pitkän ja kapean huivin, joka on kietaistu kaulalle.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Oli väärä linkki. Täällä oikea
   http://winterheart-zombieboy.blogspot.ca/2010/07/next-time-you-wear-tie-cravatthink-of.html

   Poista
 6. Tsemppaaminen on myös kamala sana.

  Kamalaa on myös, etten pääse kirjamessujen sivuille, heittää blankoksi, kuten myös Turun messukeskuksen sivut. Outoa. Eli en pääse selaamaan messujen ohjelmaa. Höh.
  VastaaPoista
 7. No höh. Onko tässä jokin ohjelmaversiojuttu, pitäisikö jotain päivittää, sinähän olet nörtti-ihminen.

  VastaaPoista
 8. Paavikin tuntuu tulleen järkiinsä, noin sivumennen sanoen. Tai sitten hän on ennenkin ollut järjissään, kun taas edelliset paavit eivät. Ihan järkeviä Franciscus puhui haastattelussaan.

  Olipa hyvä selitys kannustaminen-sanan alkuperästä. Ei ihme, että olen tullut koko sanalle allergiseksi, kun turhan usein se tarkoittaa piiskaamista.

  Kirppu

  VastaaPoista
 9. Onpa sinulla paljon messuohjelmaa, hyvä niin! Minulla ei ollut nyt mitään, enkä lähde messuille hupiini norkoilemaan jos ei ole esiintymisiä, kun harvoin on varaa ostaa kirjojakaan. Toivottavasti on ollut, ja on hyvät keskustelut! :)

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!