tiistai 5. huhtikuuta 2016

Voihan kloaakkirotta

Typerää kyllä, mutta juuri tämän vuoden alussa siivosin huushollista 1900-luvun alun suuren tietosanakirjasarjan pois. Kun siis ajattelin, että en tarvitse sellaista vanhentunutta kirjasarjaa, netistähän löytyy kaikki. Muutenkin olen ulkoistanut muistini nettiin.

No nyt sitten juuri olisinkin tarvinnut tuota kirjasarjaa, vaikka eihän siitä ole varmuutta, että se olisi tuonut avun tähän dilemmaan, mutta olisin voinut edes yrittää. Luin lehtiartikkelia vuodelta 1937 ja siinä puhuttiin kloaakkirotasta. Piti siis vain äkisti tarkistaa, että mikä otus se semmoinen on. Minulla on kyllä oletus, mutta pitäähän nyt jokin varmistus saada omille luuloille, ei sitä sovi kirjailijan ihan mitä tahansa huttua kirjoittaa ja syöttää herkkäuskoisille lukijoille totena.

Kaikkitietävä netti tietää kyllä mikä on kloaakki, mutta kloaakkirottaa se ei tunne.

Miksi on aina niin, että kun heittää pois jotain, mitä ei ole tarvinnut vuosiin, niin heti sitä sen poisheiton jälkeen tarvitsee.

Kloaakkirotta, kloaakkirotta, tunteeko joku?

Share/Bookmark

14 kommenttia:

 1. Kloaakki on likaviemäri. Näin kertoo Nykysuomen sanakirja 5. painos 1976

  VastaaPoista
 2. Nokkaeläin polttaa jo, mutta hakusessa on kuitenkin kloaakkirotta...

  VastaaPoista
 3. Kloaakki on "yhteissuoli", joka voi kehittyä eläimille ja jopa ihmiselle. Soita jollekin biologille ja kysy, onko kaikilla rotilla yhteissuoli.

  VastaaPoista
 4. Jos se on haukkumasana 'kloaakkirotta' on mielestäni oikein. Mikä muu se sana voii muutenkaan olla, kun on nähdäkseni kysymys epämuodostumasta rotassa? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11101742

  VastaaPoista
 5. Haen tässä siis kloaakkirotan nykyistä nimeä. Jonka siis kuvittelen tietäväni, mutta haluaisin vielä varmistaa.

  VastaaPoista
 6. Se olisi kyllä ihan mehevä haukkumasanakin, täytyy laittaa muistiin. Kannattaisi enemmänkin lukea vanhoja lehtiä.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. ajattelin heti, että viemärirotta - siis haukkumasana.
  Jotain puistattavaa ja likaista kaikin puolin.

  VastaaPoista
 9. Minulle tuli mieleen basilisko, kaikkien tautien tartuttaja :D

  Aloin itsekin guuglettaa tuota sanaa ja sukelsin jälleen kerran pitkäksi aikaa lukemaan väitöskirjaa Tampereen vesihuollon ympäristohistoriasta vuosina 1835-1921. Kaikenlaista sitä netistä löytyy.

  VastaaPoista
 10. Ei tietääkseni ole viemärirotta, vaan eläin, jota pidetään jokseenkin sympaattisena. Siis jos olen oikeassa omassa johtopäätöksessäni. Ilmeisesti ko. eläimelle ei vuonna 1937 ollut vielä vakiintunutta suomenkielistä nimeä.

  VastaaPoista
 11. Englanniksi selostettu eläimet, joilla on kloaakk eli yhteissuoi.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cloaca

  VastaaPoista
 12. Juu kiitos. Vyötiäistä siis hain. Oletin väärin, että vyötiäinen olisi ollut tuntematon ja korvautunut näin kloaakkirotalla. Mutta 30-luvun tietosanakirja kuitenkin tunnisti vyötiäisen. Kävin siis tätä keskustelua facebookinkin puolella ja asiasta selvisi kaikenlaista. Kiitos!

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!