lauantai 30. huhtikuuta 2016

Järki-ihminen, lue romanttisia kirjoja

Roald Dahlilla on novelli Suuri automaattinen kielikone. Herra Knipe osaa rakentaa loistavia laskukoneita, mutta hän on epäonnistunut kirjailija. Hän on kirjoitellut novelleja ja lähettänyt niitä lehtiin, mutta ei ole saanut julkaistua yhtäkään. Tämä masentaa häntä kovasti. Yhtäkkiä hän saa neronleimauksen, jos hän kerran osaa rakentaa loistavan laskukoneen niin miksipä ei loistavaa kielikonetta jonka voisi ohjelmoida tuottamaan menestyksekkäitä romaaneja.

Herra Knipe ryhtyy toimeen ja suunnitelma onnistuu. Hän saa luotua koneen, johon voidaan ohjelmoida romaani. Ensin valitaan tehdäänkö histoiallinen, poliittinen, romanttinen, eroottinen jne romaani. Sen jälkeen päästään valitsemaan aihe: armeija, sisällisota, rotuongelma, lapsuusmuistot ym. Kolmantena vaiheena on valita tyyli: joycelainen, faulknerlainen, feminiininen jne. Sitten valitaan henkilökuvat, sanasto jne., kymmeniä erilaisia alkuvalintoja. Tällä metodilla romaanin pystyi kirjoittamaan viidessätoista minuutissa. Tuona aikana kirjoittamista oli ohjattava tavalla joka muistutti hiukan urkujen soittoa.

Metodi osoittautui menestykseksi ja näillä romaaneilla Knipe kumppaninsa kanssa ansaitsi paljon rahaa. Jolloin hänen mieleensä tuli, että hänen pitäisi pyrkiä ostamaan kilpailijat pois markkinoilta. Hän luuli ostamisen helpoksi, mutta osoittautuikin etteivät kirjailijat olleet valmiit luopumaan kirjoittamisesta, vaikka heille tarjottiin huomattavaa rahasummaa.

Ensimmäinen, joka suostui luopumaan kirjoittamisesta oli ROMANTTISIA SUOSITTUJA KIRJOJA KIRJOITTAVA NAISKIRJAILIJA. Myöhemmin Knipe huomasi, että juopot ja vanhat kirjailijat olivat myöskin suostuteltavissa luopumaan kirjoittamisesta.

Novellin viesti oli niin tuttu. Ainoa nainen, joka novellissa esiintyy, on romanttinen viihdekirjailija, joka tekee työtään pelkästään rahasta. Aivan kuin olisin vääntänyt tällaisesta aiheesta joitakin kertoja erilaisilla foorumeilla. Myös kirjoittajaryhmissä tämä juttu tulee vastaan tämän tästä. Se tulee vastaan myös sellaisilla kirjoittajakursseilla, joiden tarkoitus on nimenomaan opiskella romanttista viihdekirjallisuutta. Ihmiset tulevat sinne valmistautuneina vastustamaan kurssin tarkoitusta. Kolme kertaa olen vetänyt tällaista kurssia ja joka kerta kurssilla on ollut muutama, jotka ovat tulleet sinne kertomaan, ettei kukaan järki-ihminen pistä aikaansa romanttiseen viihdekirjallisuuteen.

Järki-ihminen varmaankin hermostuu tunteiden vuoksi, koska ne helposti sotkevat koko kuvion. Romanttinen viihdekirjallisuus onkin tarkoitettu niille, joilla järki ja tunne ovat tasapainossa, tai jotka ymmärtävät, että on tärkeä saada ne tasapainoon. Ja vasta, kun ne toimivat yhdessä, elämä on täyteläistä.

Knipen kehittelemä kielikone, olisiko se mahdollinen? Kyyninen mieleni välillä epäilee, että maailma toimii juuri näin kuin Dahl novellissaan esittää. Ihanteellinen mieleni taas väittää, että kaikki kirjat kuitenkin syntyvät kirjoittajansa suuresta rakkaudesta.
Share/Bookmark

13 kommenttia:

 1. Elokuvakäsisten puolella vastaavansorttinen tietokoneohjelma on olemassa! Tosin se toimii vain valmiin käsiksen tarkistusohjelmana. Olen siis vain kuullut, en kokeillut, joten en tiedä tarkemmin.
  Koulukeikalla viime viikolla juttelin kirjastoamanuenssin kanssa, joka huokaili pulaa kevyestä aikuisten naisten kirjallisuudesta. "Sitä menisi vaikka kuinka paljon."
  Ei siis chick litiä, vaan aikuisemmille, kevyesti luettavaa mutta sisältörikasta.
  Juuri sitä mitä olet pitkään peräänkuuluttanut.
  Anneli K.

  VastaaPoista
 2. Dahl oli siis aikaansa edellä!
  Olen tosiaan nyt ryhtynyt itse vastaamaan tuohon tarpeeseen, johon kovin moni muu ei ilmeisesti halua vastata ja heinäkuussa on tulossa ulos.

  VastaaPoista
 3. Anneli Kivelän ja Elsa Pättiniemen ao. kirjastoihminen mainitsi. Onnea kirjallesi! sama

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai Eira Pättikangas?
   Kiitoksia joka tapauksessa, onnea tarvitaan.

   Poista
  2. Eira Pättikangas. Elsa Pättiniemi on yksi muinainen tuttu. Ei kirjailija.

   Poista
 4. Useissa kirjastoissa on romantiikka ihan omassa paikassaan, hyllytettynä erikseen. Ja lainausluvutkin kohtuullisen hyvät, siis suuret. Niin pitkään, kun meillä vielä on suht kattava kirjastoverkko, ei kannattaisi murehtia. Murheen ajat ovat edessä vasta kun kirjastot on saatu karsittua yhtä vähiin kuin naapurimaassamme Ruotsissa. Se aika saattaa olla lähempänä kuin moni uskoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulin, että Ruotsissa ovat asiat mallillaan. Mutta aina pitää olla vähän tärreellään kirjastoverkon puolesta. Onhan se harventunut täällä Turussakin, minun mielestäni ikävästi.

   Poista
  2. Varsinais-Suomessa joka neljäs kirjasto on suljettu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hankintamäärärahat ovat pysyneet samalla tasolla 1990-luvulta lähtien.

   Poista
  3. Siis myös demareiden syytä.

   Poista
  4. Kuntaliitosten ja valtion määrärahojen leikkausten seurausta lähinnä. Seuraava askel voi ollakin hurjempi ja seuraukset koko kirja-alalle rajut. Pääasia taitaa olla, että kirjailijat saavat kolesteroliarvonsa mitattua säännöllisesti. Siitä on kai suurin huoli suomalaisella kirjailijalla, luin siitä Suomen Kuvalehdestä.

   Poista
  5. Heh, vai niin. No me kaikkihan haluaisimme elää ikuisesti.

   Poista

Kerro mitä mielessä!