maanantai 18. kesäkuuta 2012

Yläne ja Köyliö mielessäin

Jalat muusina ja sielu kirkastuneena saavuin kotiin Pyhän Henrikin pyhiinvaellukselta. Tässä linkki uutiseen, jossa asiasta kerrotaan vähän enemmän.

Kaikkein ällistyttävintä oli kohdata niin monta originellia ihmistä, jotka halusivat auttaa pyhiinvaeltajia.

Vai mitä sanotte naisesta, joka nousee yöllä hauduttamaan neljän viljan puuroa jotta se olisi varhain aamulla  pehmeää ja samettista.

Ja kun lauantaina illalla koko päivän kävelyn jälkeen raahauduin Lallin koululle, siellä oli vastassa hymyilevä ihminen, joka toi suolaa ja pesuvateja niin että pääsin hautomaan kipeytyneitä jalkojani.

Kaikilla etapeilla oli joukko ihmisiä, jotka vain odottivat, että pääsisivät palvelemaan meitä.

Huomasin, että kaikki mitä matkan aikana tapahtui oli jollakin tavalla vertauskuvallista. Sekin, että lopulta jokainen pääsi perille, kuka milläkin tavalla. Tyylipuhtaasti tai vähemmän tyylipuhtaasti.

Mutta jos kaikki on vertauskuvaa, miten pitää tulkita, kun aamiaiskananmunassa on kaksi keltuaista?

edit:

Vielä selvennykseksi. Lalli tappoi piispa Henrikin Köyliön järven jäälle. Köyliöstä piispan luut siirrettiin Turun tuomiokirkkoon kesäkuun 18. päivä vuonna 1300. Sen muistoksi tämä reitti taivalletaan kerran vuodessa.

Share/Bookmark

11 kommenttia:

 1. Molemmat tuttuja pitäjiä ja myös Säkylä siinä välissä. Olen syntynyt Yläneellä, sitten muutimme isän kotipitäjään Säkylään ja kotiapulaisemme, ihana Elli, oli Köyliöstä, jossa usein vierailin myöhemminkin.

  Onko tämä oikeesti joku Lallin vaellus? En ymmärrä tuosta munajutusta mitään;-)

  VastaaPoista
 2. Jos kananmunan keltuainen symboloi elämää, silloinhan kaksi keltuaista tarkoittaa kahta elämää. Ehkä elämä ennen ja jälkeen pyhiinvaelluksen? :)
  Jännä muna kyllä, vaikka luonto ehkä selittäisi sen vain samanmunaisilla tipukaksosilla.

  VastaaPoista
 3. Leena, lisäsin uutislinkin tuonne juttuun, eli kysymyshän on Piispa Henrikin pyhiinvaelluksesta. Huomaan olleeni luvattoman epämääräinen. Munajutusta en minäkään ymmärrä.

  Anu, täytyy nyt oikein miettiä, että mikä oli munan merkitys;-)

  VastaaPoista
 4. Tämähän jäi nyt minulta sitten väliin kun kuljetus Helsingistä peruuntui, ja autottomana en sitten paikalle päässyt...mutta hienoa että pääsit perille :)

  Ja juu, Yläneen ja Köyliön väen vieraanvaraisuus ja ystävällisyys on hyväksi havaittu.

  VastaaPoista
 5. Aivan toisesta asiasta: Oletko Kirsti lukenut ylistävän kirja-arvostelun yhdestä teoksestasi? Se oli joko viime Iiris-lehden Lukupiirissä tai ET-lehden vastaavassa. Luin vieraassa paikassa, enkä ehtinyt taltioida paremmin. Olimme muuten samassa esikoiskirjailijoiden ryhmässä Urjalassa 1994. Muistan, kun sanoit sinusta vielä kuultavan. Olit oikeassa. SJnen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ohhoh, niinkö minä sanoin! No joo, jos olisin silloin aavistanut miten pieniä pihauksia minusta kuullaan, niin olisin ehkä pitänyt pääni kiinni. Iiriksen lukupiirissä oli tosiaan pieni esittely. Mukava tavata aikojen päästä.

   Poista
 6. No voi hyvät hyssykät.
  Vähän kyllä ihmettelin, että kuka niistä kanssakulkijoista sitten mahdoit olla. Mietin pitäisikö jokaiselle käydä sanomassa "hdcanis" ja tarkkailla värähtääkö silmäkulma.

  VastaaPoista
 7. Juu, olisin minä itsestäni ilmoittanut :) Mutta logistiikkaongelmia, tänä vuonna isä Dung oli kai ainoa pappi matkassa, aikaisempina vuosina isä Tri on poikennut Helsingin kautta ja isä Dung tai isä Jan sitten tullut Turusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Logistiikkaongelmia oli tosiaan täälläkin päässä ja jossain vaiheessa Köyliössä alkoi tuntua, että mihin minä mahdankaan sieltä vielä päätyä ja kenen kyydillä.

   Poista
 8. Eikös tuo kaksisilmäinen muna olisi kirjailijalle hyvä aihe vaikka novellia varten? Niin pökerryttävän erikoinen kuva, että piti ihan näyttää vaimollekin.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!