keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Niin niin Niinistö!

En oikein tiedä mitä pitäisi ajatella tästä Niinistön kampanjasta, jossa syrjäytymistä lähdetään torjumaan pienillä arkisilla teoilla.

Muistan vuosien takaa sellaisen kampanjan, jossa opetettiin köyhille, kuinka toimeentulotuki saadaan riittämään. Oli kerätty ruokareseptejä, joiden avulla voisi tehdä edullisista raaka-aineista maittavaa ruokaa. Silloin ei vielä ollut sosiaalista mediaa, joka olisi pyörittänyt riekkumisia kaikkien luettavaksi, mutta muistan ajatelleeni, ettei käytännöllisissä ruoka-ohjeissa sinänsä ollut vikaa, ne vain tulivat väärästä suunnasta, nimittäin Kelalta.

Tämän Niinistön kampanjan kanssa on vähän sama asia. Kun kovan linjan kokoomuspoliitikko alkaa opastaa, että vanhempien pitää laittaa lapset ajoissa nukkumaan, niin ohjeet tuntuvat tulevan jotenkin väärästä osoitteesta. Nythän me makselemme 90-luvun laman jälkilaskuja. Tuloerot ovat kasvaneet, julkisia palveluja ajettu alas. On luotu sen tason ongelmia, jotka eivät  tule ratkaistuksi isällisellä ryhtiliikkeellä.

Muutenkin kyllä huomaa, että ehkä presidentin valtaoikeuksien riisuminen on vähitellen alkanut tuottaa tulosta. Niinistö vaikuttaa nukkepresidentiltä. Halonenkin tuntui vielä oikealta poliittiselta vaikuttajalta verrattuna Niinistöön. Aina kun Niinistö esiintyy tiedotusvälineissä, hänellä on jokin pilipalijuttu asianaan. Luulisi miestä harmittavan, kun hän on sentään joskus ollut järeän tason vaikuttaja.

***

Ps. Tässä vielä eilisen merkkipäivänkin muistoksi pätkä fransiskaanista räppiä. Isä Stan Fortuna Bronxista räppää.


Share/Bookmark

14 kommenttia:

 1. On se hienoa, kun rikkaat ja rohkeat meitä neuvovat, että miten eletään ja ollaan. Ei kun orjaksi tehtaisiin kaikki ja mielellään kiinalaisten palkoilla, niin jo on kaikki taas niinkö pittää.

  VastaaPoista
 2. Oh, ja minä kun niiiiiiin en ole koskaan Niinistöstä pitänyt. Nyt vielä vähemmän. Murr.

  VastaaPoista
 3. "Vanhemmille neuvotaan, ettei nuoria pidä tutustuttaa alkoholiin tai edes sen hajuun.

  Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun luin näitä Niinistön neuvoja. Minun vanhempani tekivät juuri noin, enkä siis tiennyt miltä alkoholi haisee. Kun sitten ostin ensimmäisen pimeän pulloni tajusin vasta sitä juodessa, että eihän tässä ole viinaa kuin nimeksi! Täyden hinnan maksoin ja vesilällyä sain. Kaverien kanssa kyllä hakattiin se myyjä sitten.
  Aina on niitä, jota juo ja niitä, jotka ei. Kummallekin ryhmälle on ensiarvoisen tärkeä tietää, miltä viina haisee. Jotta tietää, mitä ostaa ja jotta tietää, mitä ei kannata juoda.
  Niinistön mallin mukaan toimien lapsille ei saisi myöskään antaa seksivalistusta. Sinne vaan töröä tyrkkimään minne mahtuu! Ja taas tulee aviottomia lapsia ja HIV ja mitä kaikkea hirveetä.

  VastaaPoista
 4. Hei, herätys. On koko länsimaista maailmaa koskeva lama. Onko sekin Niinistön syytä?

  VastaaPoista
 5. Anonyymi, ei kai kukaan sellaista ole väittänyt?

  Erkki on taas vauhdissa.

  Helmi-Maaria, onhan Niinistön ohjeissa perääkin, vai eikö?

  Anne, kieltämättä tuonsuuntaisia mielleyhtymiä syntyy.

  VastaaPoista
 6. Se on toki myönnettävä, että tällaisina aikoina kyynisyys voittaa... eli jos joku sanoo, että 'koirat tykkää luista' ihan hyvälläkin, niin se kuulostaa vaan itsestäänselvältä mussutukselta. "Elä huutele vieraisiin pöytiin, kun et mittään mistään tiedä" onpi se vastareaktio.

  Mutta joo, nämä neuvot ovat juurikin tällaisia, että ei voi olla oikein eri mieltä, mutta mitään uutta ei myöskään sanota :)

  VastaaPoista
 7. Niin, eihän noista ohjeista kenties haittaakaan ole, mutta ovat ne silti hieman turhan simppeleitä ja ylhäältä annettuja, jos vakavasti aiotaan ehkäistä syrjäytymistä. Samaa tasoa kuin masentuneelle kehoitus "ottaa itseä niskasta kiinni" tai alkoholistille "korkki kiinni". Ja koko jalkautuminen Jakomäkeen, huoh. No, ehkä tämä on jonkin sortin avaus. Tyhjää parempi.

  T. Ansu

  VastaaPoista
 8. Juu, toisaalta en kyllä liikaa luota kehenkään poliittisen tahoon, kun siellä vasemmalla taas tuntuu olevan turhan paljon pyrkimyksiä medikalisoida köyhyys ja kannustaa ihmisiä passiivisuuteen että älkää vaan tehkö mitään, antakaa valtion tehdä. Että mitä varten ne vanhemmat viettäisivät aikaa lastensa kanssa, sitä vartenhan on koulut ja mielenterveyspalvelut.

  VastaaPoista
 9. Anne, toisaalta monet toimivat asiat on juuri niitä vanhoja juttuja, jotka kaikki tietävät.

  Ansu, sehän näissä ohjeissa juuri ärsyttää, kun ne tulevat sieltä ylhäältä. Ja ihmiseltä, jolla poliitikkona ollessa oli aika kova linja.

  hdcanis, on se noinkin.

  Tässä minä taas kuulostan paikallislehden pääkirjoitukselta. Toisaalta se on niin ja toisaalta näin jne.

  VastaaPoista
 10. Ai mitkä mielenterveyspalvelut? Päivystyksessä annetaan psykoottiselle lääkeresepti kouraan ja osoitetaan ovea, mielenterveystoimistoon 2.5 kuukauden jonotuksen jälkeen päässeelle ehdotetaan heti hakeutumista kirkon diakonissan puheille heidän sijastaan ja kerjäämällä saa sitten ajan kuukauden päähän. jne. JOS sinulla on rahaa, voit toki hakeutua yksityiselle psykiatrille tai terapiaan.

  Tuskin ne, jotka eivät niitä lapsia nukkumaan laita ajoissa, kuuntelevat jotain ylhäältäpäin tulevia ohjeita. Jos elämä on lähtenyt lapasesta eikä tiedä missä lapset iltayöllä luuhaa, on kyse jostain muusta kuin kivojen neuvojen tarpeesta.

  Lähinnä ne neuvot vaivaannuttaa ja turhauttaa, kun taas tajuaa ettei ole mitään ymmärrystä siitä, missä karmeassa todellisuudessa jotkut lapset ja nuoret elävät.

  VastaaPoista
 11. Ne potentiaaliset mielenterveyspalvelut joiden piiriin me kaikki pääsemme(/joudumme?) kunhan vain äänestämme oikein tulevissa vaaleissa.

  Oikeastihan minua nyppii sellainen "joku muu"-asenne, niin ne "tehkää tavikset näin" juttelut kuin elämäntapa jossa veronmaksua ja äänestämistä lukuunottamatta elämä on ulkoistettu valtiolle...

  Itsestäänselvistä neuvoista tuli muuten mieleen sellaiset vanhat klassikot kuin "älä tapa", "älä varasta", "älä tee huorin", "niinkuin haluatte ihmisten tekevän teille, tehkää te myös samoin heille"...

  VastaaPoista
 12. Niin, ei luulisi, että noistakaan pitäisi kenenkään muistuttaa, vaan joskus täytyy..

  VastaaPoista
 13. Minä tykkäsin Halosesta "loppuun saakka" enkä ikinä ymmärtänyt, miten jotkut pitivät hänen julkisuuskuvaansa niin ärtyneenä ja kiukkuisena. Minä luin samoja sanomalehtiä ja näin vain mukavia kansankohtaamisia. Nyt olen itsekseni ajatellut, että Niinistö on ylen vaisu ja näkymätön (en siis äänestänyt häntä) - mutta sitten yksi hänen rivikannattajansa kehuikin minulle, miten mukavaa on, kun Niinistö on niin paljon näkyvissä ja vielä aina niin positiivisella ja mukavalla tavalla... Että kai riippuu aika paljon etukäteisasenteesta, mitä asioita havaitsee ja noukkii median virrasta. Ja miten niitä tulkitsee.

  VastaaPoista
 14. Tuo on kyllä totta. Kun itsella ajatukset pyörivät jonkin tietyn asian ympärillä, huomaa mediassa asioita, jotka liittyvät juuri siihen asiaan. Tuntuu, että niitä juttuja on joka puolella. Mutta sitten kun huomauttaa asiasta jollekin toiselle, jolla ei ole sama asia pyörinyt mielessä, niin hän ei olekaan huomannut mitään.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!