perjantai 29. maaliskuuta 2013

Ilo pintaan, vaikka pitkänä perjantaina

Mistähän se tosiaan johtuu, että yleensä kun joku sanoo olevansa suora ja rehellinen ihminen, se tarkoittaa, että häneltä saa kohta kuulla jotain ikävää. Harvempi julistaa olevansa suora ja rehellinen ja siksi kehuvansa avoimesti muita. Miksi hyvien asioiden sanominen, toisen kannustaminen ei olisi suoruutta ja rehellisyyttä?

Minä olen kyllä niinkin nössö, että minusta on kiva, kun kaupan kassa hymyilee ja naapuri sanoo ystävällisesti päivää. Minua ei haittaa, vaikka haistaisin taustalla olevan pienoista teeskentelyäkin. Oikeasti heitä tietenkin voi potuttaa ja heidän ehkä tekisi mieli toivottaa minut jonnekin pois silmistä, mutta arvostan sitä, että pitävät mölyt sisällään. Esiinnymme kohteliaasti ja asiat sujuvat jouhevasti, sen sijaan että rehellisyyden puuskassa ryhtyisimme setvimään välejä.

Joskus nuorempana samastin älykkyyden ja kriittisyyden. Koska pidin itseäni älykkäänä, olin kriittinen ääni kaikkialla minne meninkin. Kerran yksi kurssikaveri sanoi: kuule, ei tuo negatiivisuus ole mikään suoritus. Kuka tahansa osaa valittaa.



Share/Bookmark

7 kommenttia:

  1. Liiallinen itsekritiikki tuhoaa ihmisen sisältäpäin:

    http://yle.fi/uutiset/liiallinen_itsekriittisyys_tuhoaa_ihmisen_sisaltapain/6543792

    Ylikriittinen (koko ajan itseä tarkkaileva ja muita arvioiva elämäntyyli) ei siis ole terveellistä.

    Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
  2. Minua harmittaa se, että monet rinnastavat suoruudeen ilkeyteen, jopa käyttävät sitä (teko)syynä olla dorka ja sanoa, mitä sattuu.

    Pidän itseäni melko suorana ihmisenä, mutta en kylläkään ajattele sen tarkoittavan ilkeilyä ta huonoa käytöstä. Sanon, mitä mieltä olen, enkä sitä mitä muut haluavat minun sanovan. Mutta kyllä sillä on merkitystä, miten asiansa esittää. En halua olla ilkeä, se ei ole mikään tavoite tai arvo. Ikävänkin asian voi esittää niin, ettei saa ns. ydinsotaa aikaiseksi. Ja joskus voi jopa olla hiljaa.

    Minusta tuollainen kauppa-asiointi on small talkia. En siis näe, että sillä on varsinaista tekemistä suoruuden kanssa. Toki ne "suorat" ihmiset, jotka käyttävät suoruutta (teko)syynä töksäytellä asioita miten sattuu, varmaankin ajatteelevat olevansa vain rehellisiä ja suoria mylviessään totuudet (eli oman huonon käytöksensä) julki kassalle.



    VastaaPoista
  3. Lisäys: minusta siis kehuminen ja kannustaminen (jos niitä aidosti tarkoittaa) kuuluvat suoruuteen yhtä paljon kuin kriittisyyskin.

    VastaaPoista
  4. Minä olen kokenut tuon "olen suora ja rehellinen ihminen" ilmaisun olevan vastuuvapauslauseke. Sen lausuja tietää kertovansa asioita, jotka todennäköisesti loukkaavat ihmisiä, mutta hän haluaa itse säilyttää koskemattomuuden. Hän haluaa pitää itsensä muiden yläpuolella. Jos toinen kertoo hänestä jotain ikävää, niin hän voi pitää sitä lapsellisena kostona ("minua ei ymmärretä"). Jos hänen sanomansa loukkaa toista, niin siitä ei tarvitse välittää, koska hän on ilmoittanut olevansa rehellinen ja suora, oikeastaan hyvä ("ja taas minua ei ymmärretä"). Luulen, että tällaiseen ajaa ihailun tarve. "Katsokaa kuinka fiksu, kyvykäs ja vahva olen, en pillitä pienistä, olen sankari". Usein tällainen ihminen pystyy aloittamaan paljon ihmissuhteita ja aloittaa niitä, mutta ei pysty niitä pitämään. Ja siitäkös se rehellisyys ja suoruus vain kasvaa ja kehittyy, kun kukaan ei ymmärrä. Ajatukseni perustuu kokemuksiini yhdestä lyhyeksi jääneestä tuttavuudesta. Hän oli taudinkantajana raskasta sarjaa. Lääkettä oireistoon ei liene olemassa. Ja olet siinä oikeassa, ettei tällainen ihminen kehu kuin omia saavutuksiaan, ei muita. Jos hän vaikuttaakin kehuvan omia lapsiaan, niin ei hän oikeasti kehu heitä kuin itsensä kautta. Ne ovat hänen voitonmerkkejään. Narsisimiahan tässä on, mutta en tiedä täyttyykö taudin vaatimukset? Ne jotka kannustavat ja kehuvat eivät tarvitse vastuuvapautuslausetta ja siksi jättävät kertomatta olevansa suoria ja rehellisiä, luulen.

    VastaaPoista
  5. Ystävällisyys ja kohteliaisuus helpottavat arkea. Elämässä tulee itsekullekin ihan tarpeeksi surua ja huolia. Miksi lisätä elämän kovuutta ilkeilyllä?

    VastaaPoista
  6. Muistan joskus käyneeni keskustelun "hyvän viikonlopun" toivottamisesta. Joku oli sitä mieltä, että se on teeskentelyä ja makeilua, jos ei oikeasti halua toivottaa toiselle hyvää viikonloppua.

    Olin mykistynyt. En keksi, missä tilanteessa en haluaisi, että toisella olisi hyvä viikonloppu. Ylipäänsä en ollut koskaan pitänyt sitä mielistelynä, että toivotetaan toiselle jotakin.

    VastaaPoista
  7. Johanna, sinä viaton sielu.

    Anna, varmaan totuuden torvien tarkoitus ei ole ilkeillä, vaan... Niin, mitä, en keksikään.

    Marko, vastuuvapauslausekkeelta se kyllä minustakin kuulostaa. Aika hyvä termi tuo.

    Elegia, minäkin arvostan suoruutta, ja pidän itseäni suorana ihmisenä. Joskus silti voi kannattaa pitää omana tietona joitakin mielipiteitä. Tietenkin se vaatii aina puntarointia, milloin pitää sanoa, milloin jättää sanomatta, paitsi että hyvät kommentit voi minusta sanoa melkein aina. Kritiikin kohdalla kannattaa miettiä, että mitä sillä saavuttaa.

    Kiitos linkistä anonyymi.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!