keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Näin lausui nerokas... niin, kuka?

Ei yksinkertaisesti voi selailla ainuttakaan sanomalehteä, oli päivä, kuukausi tai vuosi mikä hyvänsä, löytämättä joka riviltä pöyristyttäviä näyttöjä ihmisen turmeltuneisuudesta ja samalla mitä hämmästyttävintä rehellisyydellä, hyvyydellä, lähimmäisenrakkaudella kerskailua ja aivan häpeämättömiä vakuutuksia edistyksen ja sivistyksen voittokulusta. 

Jokainen lehti on alusta loppuun yhtä kauhujen kudosta. Sotia, henkirikoksia, varkauksia, riettauksia, kidutuksia... , maailmanlaajuisen julmuuden huuma. 

Ja tämän oksettavan aperitifin sivistynyt ihminen nauttii joka-aamuisen ateriansa palanpainikkeeksi... En ymmärrä miten puhdas käsi voi tarttua sanomalehteen kouristumatta inhosta.

Minä olisin ihan hyvin voinut kirjoittaa tuon yllä olevan sitaatin, mutta en ole. Olen vähän yllättynyt, että tuntemukset ovat niin yleispäteviä. Toinen ihminen aivan toisena maailmanaikana, toisessa maassa on ajatellut samoin kuin minä ja vieläpä kirjoittanut sen kirjaansa. Emmekö me olekaan niin omaperäisiä, ainutlaatuisia kuin luulemme?

Mitä veikkaatte, kuka ihmiskunnan moraalittomuuden tyrmistyttämä tyyppi on kyseisen tekstikatkelman takana?

Share/Bookmark

14 kommenttia:

 1. Kiitos tästä sitaatista!

  Luen lehtiä, mutta valikoiden. Siksi etten halua täyttää mieltäni moskalla.

  Joukkotiedotus (nyk. massamedia) on aina halunnut kertoa meille tietynlaista, valikoitua tarinaa. Se muuttunut yhä hurjemmaksi ja kuvottavammaksi. Jos voisin antaisin kauppojen edelleen myydä tupakkaa avoimesti ja laittaisin moskalehdet suljettujen kaappien sisään.

  En tiedä kuka kirjoitti noin. Mahdollisesti yhden pisteen arvaukseni: eurooppalainen mieskirjailija 1900-luvulta.

  VastaaPoista
 2. Kirjailija Adolf Hitler.

  VastaaPoista
 3. Google tipautti tämän tiedonmurun: kirjoittaja on Charles Baudelaire, ranskalainen runoilija.

  VastaaPoista
 4. Noni no nyt on vähän myöhäistä arvata, jos se kerran on Baudelairen käsialaa, mutta olisin arvannut, että joku ranskalainen noiden kielikiemuroiden perusteella.

  VastaaPoista
 5. Raine Mäkinen on oikeassa. Minusta yllättävä havainto, että kysymyksessä on Baudelaire. Jotenkin ajattelin, ettei media olisi 1800 luvulla ollut yhtä syöpynyttä kuin nykyään. Onko kysymys siis pelkästään ihmisen omasta asenteesta?

  VastaaPoista
 6. Olen viime vuosina hyvin vähän tarttunut sanomalehtiin. Tekstitelevision konstailemattomien uutisten varassa tässä on jo pitkään menty. Ongelmani liittyy juuri kouristumiseen. Haluan säästää itseäni, mutta en tiedä johtaako se siihen tulokseen, että käteni olisivat puhtaat. Mutta voin paremmin, jos jätän väliin, joten sikäli ehkä.

  Sitä olen pohtinut onko nykyinen säväyttämiskilpailu johtanut siihen, että minun kaltaiseni boikotoijat lisääntyvät tai kannattaisiko ihmisten oman hyvinvointinsa vuoksi boikotoida, vai olenko se vain minä ja käteni ovatkin raunioina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että monet muutkin väsyvät jatkuvin huonoihin, hirvittäviin uutisiin.

   Poista
  2. Minulla oikeastaan vähän sama dilemma ja sama johtopäätös. Voin paremmin, joten säästän itseäni. Olen ehkä hyödyllisempi yhteiskunnalle hyvinvoivana, mutta tietämättömänä kuin huonostivoivana kaikesta pahasta tarkasti perillä olevana.

   Poista
 7. Ai, minä luulin, että Heidi Hautala tai tosiaankin ensin luulin, että sinä, koska sinussa on paljon Hautalaa.

  VastaaPoista
 8. " Emmekö me olekaan niin omaperäisiä, ainutlaatuisia kuin luulemme?"
  -Emme ole. Onneksikin.


  VastaaPoista
 9. Jotkut kuvittelevat, että heidän pahat tekonsa voidaan unohtaa, kun vaikutusvaltaiset ystävät tai korruptoituneet virkamiehet hyväksyvät ja oikeuttavat ne. Mutta kun moraaliton ihminen satuttaa useita ihmisiä, hänen kiinnijäämisensä on vain ajan kysymys.

  VastaaPoista
 10. No joskus se aika tuntuu olevan todella pitkä.

  VastaaPoista
 11. Kiinnostavaa pohdiskella onko ilmiö alkanut joukkotiedotusvälineiden yleistyessä, vai onko jo sitä ennen juoruissa ja suusanallisessa tiedonvälityksessä mässäilty kauheuksilla.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!