maanantai 4. maaliskuuta 2013

Lihaa prkl!

Kun en keksi parempaakaan, linkitän runoilija Kinnusen blogitekstin. Kinnunen kokee joutuneensa fundamentalistien hampaisiin, kun uskonnollinen verkkokauppa ei haluakaan myydä hänen woodoolla leikittelevää runoteostaan. Kommentoin jo Kinnuselle, mutta kerta kiellon päälle, pistän tänne saman jutun.

Minusta kummallinen ajatus, että jollakin putiikilla olisi velvollisuus edistää sellaisten tuotteiden myyntiä, joiden sisältämää ideologiaa he eivät hyväksy. Mutta tämän ajatuksen ja mahdollisuuden innoittamana menenkin  kasvisravintolaan vaatimaan veristä pihviä. Haukun ravintoloitsijat fundamentaleiksi, jos ei ala pihviä löytyä lautaselle ,ja kutsun Turun sanomat tekemään pöyristyneen jutun aiheesta. Se etten itse syö lihaa on tässä sivuseikka, kysymys on periaatteesta. Kyllä pitää vegaaniravintolasta saada lihaa prkl!

Edit: Elegian avustamana kehitin paremman analogian:
Minulla on kauppa, jossa myyn kaikenlaisia juomia. Yhtäkkiä saan kuulla, että vaarattoman näköisessä limupullossa onkin alkoholia, vaikka se näyttää ja maistuu limulta. En hyväksy alkoholia, joten vedän limuviinat myynnistä.  Käsken lapsosten etsiä limuviinat muualta. Olenko kaamea kaksinaismoralisti?

Share/Bookmark

48 kommenttia:

 1. Voi elämä että on taiteilijaa kohdeltu kaltoin :D

  Ehkä mäkin kirjoitan tietokirjan, jossa todistellaan energia-, enkeli-, kvanttikosketus- yms. hoitoja tehottomaksi hömpäksi, ja tyrkytän sitä vaikka Era Novan verkkokauppaan. Yhyy jos ne ei ota sitä myyntiin!

  VastaaPoista
 2. Kirja oli myynnissä. Se vedettiin pois, koska kiinnosti kaupan sivuilla kävijöitä enemmän kuin Jeesus.

  En ole itse sitä sinne tyrkyttänyt, ne ottaa automaattisesti kaiken runouden sinne.

  VastaaPoista
 3. Tähän TS:n juttuun viitataan:

  http://www.ts.fi/kulttuuri/454040/Kristillinen+verkkokauppa+veti+Tapani+Kinnusen+runokokoelman+myynnista

  Mukavaa kevättä kaikille!

  VastaaPoista
 4. Ymmärrän, että kaikin tavoin pitää pyrkiä oman teoksen myyntiä edistämään, niin minäkin teen aina kun jaksan, mutta en edelleenkään ymmärrä, miksi kirjakaupan pitäisi myydä kirjaa joka ei sovi sen linjaan. Minusta positiivista, että joku taho maailmassa ajattelee jotain muutakin kuin rahaa ja myyntiä, ja uskaltaa pitää kiinni perisaatteistaan, olkkoonkin että ne periaatteet saattavat olla erilaisia kuin joillakin muilla.

  Anu, suosittelen.

  VastaaPoista
 5. Ahaa!

  Yrität siis kääntää tämän asian toisinpäin:

  kun kirjakauppa on ottanut kirjani myyntiin ja sitten kovan kysynnän takia vetänyt sen pois myynnistä, vika on kirjailijassa?

  Tässä on siis koko ajan ollut kyse kirjakaupan epäloogisesta toiminnasta.

  Nyt epäkollegiaalisesti vierität asiaa minun syyksi, niinkö?

  Pistää nauruksi, hyvä Kirsti! :D

  VastaaPoista
 6. Missä kohtaa sanotaan, että kirja vedettiin pois kovan kysynnän takia?

  Eikä mulla ole todellakaan mitään runojasi vastaan, olen nähnyt sut livenäkin ja tykkäsin, mutta väite että kristillinen kirjakauppa toimi tuossa "tekopyhästi" on mielestäni huomattavasti vähemmän loogista kuin ko. kirjakaupan toiminta :)

  VastaaPoista
 7. Se nousi sen verkkokirjakaupan etusivulle, eniten katsottujen sivujen joukkoon.

  Siksi siihen reagoitiin. Edelleen siellä on myynnissä teurastusta, juopottelua ja raakaa seksiä.

  Kehoitan tutustumaan kyseisen kirjakaupan toimintaan, niin moni asia selkiytyy - niillä on erittäin toimivat nettisivut.

  Olen saanut kolme yhteydenottoa kollegoilta, jotka harmittelevat, kun heidän teoksiinsa ei ole reagoitu.

  Edelleen ystävällisesti, jatkan mielelläni kasvotusten kirjamessuilla tai vastaavissa tästä.

  Tapani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis eikö homma mennyt niin, että he HUOMASIVAT kirjan olemassaolon koska se nousi eniten katsottujen joukkoon, mutta kirjan suosio ei ollut syy kirjan pois vetämiseen, vaan se etteivät katsoneet sitä sisällöltään sopivaksi jne.

   Mutta tosiaan, tuohan on mitä mainiointa huomiota kirjalle :) Ehkä olen vain vähän kateellinen.

   Poista
  2. Minäkin olen kateellinen. Yritin hakutoiminnolla hakea omia kirjojani tuolta sivuilta, en löytänyt. En tiedä onko sensuuri iskenyt ja missä vaiheessa. Kukaan ei ole itkenyt perään, yhyy.

   Poista
 8. Minusta on aika epäloogista kirjakaupalta ottaa kirja ensin myyntiin, mutta vetää se sitten pois, kun syy kiinnostukseen herää. Näin kirjakauppa osoittaa findamentalismin lisäksi ahtaanpuoleista moralismia. Eikö nykypäivänä kannattaisi luottaa lukijoihin ja suosia kaikenlaisia näkemyksiä uskonnoista?

  Yhdyn siihen lauseeseen, että tämä "kasvisravintola myy koko ajan verisiä pihvejä tiskin alta". Täytyyhän siellä muutakin linjaan sopimatonta olla, jos kerran myyntiin otetaan teoksia tutustumatta niihin ensin. Myöhäisherännäinen sensuuri on aina ikävää,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Eikö nykypäivänä kannattaisi luottaa lukijoihin ja suosia kaikenlaisia näkemyksiä uskonnoista?"

   Jos kauppa edustaa kristillisiä arvoja, heillä on oikeus rajata valikoimansa vaikka pelkkiin katekismuksiin ja virsikirjoihin. Se mikä kannattaa ja mikä ei kannata on sitten eri asia.

   Poista
  2. Anu, nostan sinulle hattua sen vuoksi, että ymmärrät tämän asian. Kiitos!

   Poista
  3. Kiitos kiitoksesta, mutta ei tuo asia nyt kovin vaikea ole ymmärtää :)

   Poista
  4. Anu H,

   nyt on vaan niin, että viisailta neitsyiltä on päässyt öljy lampuista loppumaan, ei ole oltu valveilla alun alkaen.

   Toisin sanoen miksi kirjakauppa ei sitten hoida sitä leiviskäänsä ja valitse ideologisesti sopivia kirjoja myyntiin? Miksi se ottaa vastaan kaiken ruonouden? Eikö kirjakauppa oikeasti tiedä ennakkoon, mitä se myy, jos myynti kerran on jonkin linjan mukaista?

   Minusta rinnastus kasvisravintolaan on hieman teatraalinen. Kasvisruuan joukkoon tuskin pääsee raavaanpalasia, sillä tuotteet mietittän etukäteen.

   Poista
  5. Iines, niin. Miksi he hoitavat putiikkiaan niin kuin hoitavat eivätkä kysy neuvoa sinulta tai Tapanilta. Te varmasti osaisitte auttaa.

   Poista
  6. "Toisin sanoen miksi kirjakauppa ei sitten hoida sitä leiviskäänsä ja valitse ideologisesti sopivia kirjoja myyntiin?"

   Enhän mä tämmöiseen osaa vastata, otin kantaa vain siihen saako kirjakauppa edustaa jotain tiettyä arvomaailmaa ja säätää valikoimaansa sen mukaan.

   Poista
 9. Heitän vielä kokoelmani runosta Viikate tehdyn videolinkin, se toimii tässä hyvin osana keskustelua:

  http://www.youtube.com/watch?v=UFnRQdorcnE

  Nyt täytyisi vähän keskittyä oleelliseen, duuniini!

  Parhain terveisin,

  T

  VastaaPoista
 10. Niin, eihän siitä ollut kysymys, että kirjassa olisi jokin vika. Vaan siitä, ettei se sovi kaupan linjaan. Iines ja Tapani voivat varmaan pyytää kauppaa siirtymään etukäteissensuuriin, jos se jotenkin ahdistustanne vähentää sen havainnon edessä, että on ihmisiä, jotka ajattelevat asioista eri tavalla kuin te ja haluavat edistää erilaisia asioita kuin te.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaupalla on jokin linja, kauppa toimikoon linjansa mukaisesti, mutta pitäköön öljyt lampussaan kaiken aikaa. Kaupalla on luonnollisesti tämä oikeus.

   Kuluttajan on siis syytä tietää, että kyseinen kirjakauppa ei halua olla avoimesti uskonasioihin suuntautuva myyntipaikka, vaan tiukasti omanlaiseensa uskomiseen keskittyvä. Se ei taida hyväksyä erilaisuutta,erilaisia näkemyksiä saati avointa keskustelua uskomisesta tai uskomattomuudesta..

   Tässähän olisi ollut tuhannen taalan paikka herättää ihmiset ajattelemaan ja puhumaan asioista, joista nyt siis pitää vaieta ja jotka pitää karkottaa tietoisuudesta. Hyvä niin, kirjakaupassa kaikki hyvin.

   Poista
  2. No, työnnän nyt lusikkani tähän vielä - eihän kauppa "sensuroi", vaan pitää yllä valikoimaa. Se, mitä Tapani K.n kirjalle tapahtui, oli varsin huvittava tapaus tyypillisen valistumattomasta moralismista, ja huvittavaa juuri siksi, että kaupan valikoimassa oleva tavara vedetään pois myynnistä, koska se herättää kiinnostusta. Ennesvanhaan, kun kirjakaupat eivät päivittyneet automaattisesti, asiantunteva kauppias tietysti valikoi myyntiin tulevat artikkelit. Jos kauppa on kristillinen, eikä halua myydä arvoihinsa sopimatonta aineistoa, sen juuri nimenomaan pitääkin luoda valikoima. Sitä ei sanota sensuuriksi.

   Poista
  3. "kaupan valikoimassa oleva tavara vedetään pois myynnistä, koska se herättää kiinnostusta."

   Hei, ei voi olla näin vaikeeta. Kirjaa ei vedetty pois siksi että se herätti kiinnostusta, vaan kiinnostus sai kirjakaupan huomaamaan kirjan ylipäätään -> tämän seurauksena tarkastelivat sitä lähemmin, ja huomasivat kirjan sisällön olevan arvomaailmaansa sopimaton.
   Tässä lainaus kirjakaupan viestistä, joka oli postattu Kinnusen blogiin, ehkäpä boldaus auttaa hahmottamaan viestin sisältöä paremmin:

   "Emme olisi tehneet kokoelmalle mitään jos se olisi ollut vain valikoimassa, sillä valikoima päivittyy automaattisesti kirjastoluokkien mukaan (tarkemmin sanottuna, sitä ei oltaisi huomattu). Jostain syystä se nousi katsotuimpien tuotteiden listalle, joten se kiinnitti huomiomme.
   Keskustelimme asiasta ja päätimme poistaa sen myynnistä, sillä se ei ole suunnattu kohdeasiakaskunnallemme"

   Poista
  4. Kiitos Anu. on ihan normaalia, että kirjat päivittyvät automaattisesti. Huomasin, että minun kirjojani myydään levykauppa X:ssä. Tuskin niitä sinne on erityisesti valittu.

   Poista
 11. Ehkäpä kauppa ei kokenut, että sen tehtävä on käydä tällaista keskustelua jota sinä kaipailet. Miksi heidän olisi tanssittava sinun tai minun pillin mukaan? He sensuroivat jälkikäteen, vaikka sinusta olisi fiksumpi sensuroida etukäteen. Minä en edelleenkään ymmärrä miksi asia siitä kummenisi. Kauppa myy mitä myy ja milloin myy ja kantaa vastuun omasta liiketoiminnastaan. Ehkä he nyt menevät konkurssiin kun eivät ottaneetkaan Kinnusen runokirjaa.

  VastaaPoista
 12. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
  Ei tämä nyt sovi kristilliseen kirjakauppaan:
  http://www.opinto.net/uskonto/timomuola/maa_haiti.html

  VastaaPoista
 13. O tempora o mores. Kristillinen kirjakauppa myy pornoa tasan niin pitkään kunnes se alkaa kiinnostaa ihmisiä. Mitään linjaa ei ole, kunhan jeesuksella saadaan kirjaa kaupaksi. Kirsti ellilän mielestä on tosi hyvä juttu että kauppa toimii näin, koska liiketoimintaa saa harjoittaa kuka miten haluaa.

  Että nyt suut suppuun, melkeen tuntuu siltä että te soraäänet ette ole huomanneet, että täällä on melkeen ajateltu ennen postaamista.

  Tapani, sä olet väärässä. Ja heti kun Haitin matkailunedistämiskeskus lukee kirjasi ja vetää sen myynnistä, sä olet tuplasti väärässä.

  Pitää kirjoittaa sellaisia kirjoja, että KUKAAN ei vedä niitä myynnistä!

  VastaaPoista
 14. Minusta tuo vegevertaus on vähän hölmö, eihän se kuvaa tätä tapausta ollenkaan.

  Sen sijaan alla oleva voisi kuvata:

  Minulla on kauppa, jossa myyn kaikenlaista - myös olutta. Yhtäkkiä asiakkaita alkaakin kalja kiinnostaa. Huolestun ja otan kaljat pois myynnistä, koska en halua että ihmiset tulevat humalaan - se on vastoin arvomaailmaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoinen sisäinen dilemma ja sekasotku on oltava silloin jos myy viinaa eikä halua että ihmiset humaltuvat. Tai melkoinen omantunnon ristiriita.

   Julkihahmoista Pekka Puska edustaa tätä ääri-ambivalenssia istumalla (en ole satavarma onko hän yhä samoilla tuoleilla) sekä Altian (entinen Alko) hallintoneuvostossa sekä THL:n (terveyden ja hyvinvoinnin laitos) hallinnossa jakamalla terveysvalistusta: Älkää nyt hyvät ihmiset juoko sitä viinaa jota minä toisella kädellä olen järjestänyt myyntiin.


   Poista
  2. No tuo kauppakuvauksenihan on ihan älytön, mutta sitähän tuo mainittu kirjakauppa tuntuu lukemani perusteella tekevän.

   Poista
 15. Elegia, entä tällainen vertaus. Minulla on kauppa, jossa myyn kaikenlaisia juomia. Yhtäkkiä saan kuulla, että vaarattoman näköisessä limupullossa onkin alkoholia, vaikka se näyttää ja maistuu limpsalta. En hyväksy alkoholia, joten vedän limuviinat myynnistä. Kelpaako tämä. Onko tullut tehtyä korvaamattoman hirveä jeesustelu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo vertaus kuvaa aihetta paremmin kuin se vegevertaus, joka ei oikeasti liittynyt tähän aiheeseen mielestäni mitenkään.

   Jeesustelusta en ole puhunut tässä lainkaan enkä puhu nytkään.

   Poista
  2. Tuolla ylempänä jeesustelu mainittiin, siksi se tuli tähän.

   Poista
 16. Ja vielä: jokainen bloggari joka mainostaa omassa blogissaan pikavippifirmoja liputtaa itseasiassa rikollisen toiminnan puolesta, olkoon sitten muutoin kuinka ”hyvällinen” tai ”uskovaisten uhri” tahansa.

  VastaaPoista
 17. Oliko se nyt myydyin vai katsotuin? Tuosta blogitekstistä en saanut sitä selville. Mutta siis, kauppa tok. määrää mitä myy. Ja ainakin tuo on hyvää mainosta, sillä kuka nyt haluaisi lukea kilttejä runoja. Kysyn vaan??

  VastaaPoista
 18. Oletan, että katsotuin, mutta en ole varma. Ja iloitahan siitä pitää, kun runous saa huomiota. Eikä liene ongelmia löytää verkkokauppoja, jotka myisivät ko. teosta.

  VastaaPoista
 19. Kirsti, sinun pointsisi on looginen ja ymmärrettävä. Kylläpäs on nyt tehty kärpäsestä härkänen. Ja samalla saa kätevästi taas puhuttua pahaa kristityistä kun ne tietty on fundamentalisteja ja mitä muuta kauheaa. ;-D

  VastaaPoista
 20. Joo, ja kävin vilkaisemassa Luutiitakin. Siitä tulee mieleen ainoastaan yksi asia: yliopistot eivät ole enää sivistys oppilaitoksia vaan julkisin varoin ylläpidettyjä päivähoitopaikkoja.

  VastaaPoista
 21. Leo Meller näkyy olevan keskeisiä hahmoja tuolla Dei-yhteisössä, jonka kirjakauppa siis veti oikeutetusti kirjani pois ennakkomyynnistä. Olivat kuulemma googlailleet "henkilöäni".

  Okei, Leo Mellerin synnit tietänee jokainen Kirstin kaveri?

  Mua vähän hämää tässäkin ketjussa heitetty "saa kätevästi puhuttua pahaa kristityistä" -asenne.

  Siis mitä helvettiä! Olen saanut kasteen jyrkkänä kirkonmiehenä tunnetulta Olavi Rimpiläiseltä ja kuumana punk-kesänä 77 kävin rippileirin. Okei, välittömästi täysi-ikäiseksi tultua sitten erosin kirkosta - koska sillä ei ollut juurikaan tekoa Jumalan / jumalan kanssa.

  Mutta valitettavasi tuo ei tee minusta ei-kristittyä, vaikka kuinka yrittäisin.

  Deikirjakauppa otti kirjani myynnistä, koska sen kiinnostavuus ylitti Jeesus-kirjat.

  Minulle tämä on puhdasta hupia ja ilmaista mainosta, kuten sanottu. Kirja tulee kauppoihin kautta Suomen puolivälissä maaliskuuta.

  Dei-kirjakauppa myy kyllä yhä facebook-kaverini kirjaa nimeltä "Miten olisi hidas pano aitaa vasten?"

  Klikkailkaa sitä ;-)

  VastaaPoista
 22. No niin ole siis iloinen. Onnea ja menestystä kirjallesi.

  VastaaPoista
 23. Tapani: Kieli poskessa yritin kommentoida. Olen pahoillani että loukkaannuit (saan sellaisen vaikutelman).

  Tietääkseni hitaassa panossa aitaa vasten ei ole mitään epäkristillistä sinänsä. ;-)

  VastaaPoista
 24. Ansku, oliko se varmasti kieli siellä poskessa?

  Joo, mieluummin hidas kuin nopea.

  En loukkaannu kovin herkästi, adrenaliinia toki joskus voi nostaa täydellinen tyhmyys, ennakkoluuloisuus, pottuilu...

  Ollakseni rehellinen, en ole kovin uskonnollinen ihminen. Mitä "Haitin runoihin" tulee, varmasti siitäkin joku oikeasti vetää herneen nenäänsä.

  On siellä voodoota, mutta en paljasta vielä enempää.

  Kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 25. Huvikseni googletin Jeesuksen, 208 miljoonaa osumaa, eli on sulla Tapani ehkä vielä matkaa samaan kuuluisuuteen. Mutta onnea matkaan.

  VastaaPoista
 26. 208 miljoonaa osumaa? Nyt ei taideta puhua nauloista.

  Aina, kun joku klikkaa minua, älähdän!

  Helppohan Jessen, se otti varaslähdön parituhatta vuotta sitten.

  Hyvää naistenpäivää kaikille keskustelijoille!

  VastaaPoista
 27. Huolehdi siitä, että sulla on yhtä katu-uskottavat lävistykset, niin eiköhän se siitä.

  VastaaPoista
 28. Yritän tehdä kaikkeni, ettei minuun tökitä neuloja tai nauloja - toisaalta minusta saa sitten hyvän kanootin.

  Ugh! Olen puhunut.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!